Ancona, de hoofdstad van de Marken

Aangenaam vertoeven in het historische hart en nabij haven van Ancona

Ancona is de hoofdstad van de Marken aan de voet van de Monte Conero. Het heeft een grote haven met een drukke trafiek naar Griekenland en Kroatië. In het historische centrum staan fraaie huizen met geschiedenis en een paar kerken waarbij een bezoek aan de Duomo niet mag ontbreken tijdens je verkenning. Vergeet niet om een kijkje te nemen aan de haven en mis er het Mole Vanviteiliana niet. Vlakbij Ancona is het heerlijk genieten van de Riviera del Conero. Lees meer

Maak een korte wandeling in de hoofdstad van de Marken en mis geen enkel hoogtepunt.
 • 8-daagse wijntour in Toscane en De Marken

  8-daagse wijntour in Toscane en De Marken

  Eerst verblijf je in de Toscaanse wijnregio Chianti in een B&B nabij Arezzo, vervolgens verblijf je in de Marken in hotel 3*. Verblijf incl. half pension en bezoek aan wijnkelder met degustatie.
  va. € 525 - Boek nu
 • Breng een bezoek aan de hoofdstad van de Marche
 • Ontdek de religieuze bezienswaardigheden
 • Genoeg te zien op het Piazza del Plebiscito
 • Lees over een bizar 5-hoekig gebouw in een inham
 • Mis de wondermooie Riviera del Conero niet
Gratis reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Religieuze bezienswaardigheden

Laten we beginnen met de kathedraal. Je vindt de San Ciriaco op het Piazzale del Duomo. Sober romaans zou je op het eerste zicht zeggen. Maar de hoofdtoegang is wel uniek alleen al omdat twee leeuwen de toegang bewaken of zijn het de roze marmeren zuilen die ze beschermen? Ook binnen marmeren zuilen. In een crypte het graf van de H. Cyriacus.

De Chiesa di Santa Maria della Piazza stamt uit de 10de eeuw. Ze heeft een bizar uitziende voorgevel met die blinde boogvensters en het portaal is versierd met folkloristische figuren. Op het Piazza del Plebiscito staat de Chiesa di San Domenico.

Piazza del Plebiscito

Op het Piazza del Papa ook Piazza del Plebiscito genoemd staat het standbeeld van paus Clemens XII als eerbetoon omdat hij mee ervoor zorgde dat de haven een opsmuk kreeg. Hier vind je het Palazzo del Governo (14de eeuw), de Torre Civica en de Chiesa di San Domenico (18de eeuw), tevens ook stadsmuseum (Museo della Città).

Mole  Vanviteiliana

Het Mole Vanviteiliana (F) of Lazzaretto is een groot 5-hoekig gebouw in een inham van de haven. Het lijkt wel op een gevangenis. Dit gebouw werd opgetrokken tijdens de eerste helft van de 18de eeuw. Het had als functie de stad te verdedigen én om de inwoners te behoeden van besmettelijke ziektes. Men geloofde toen nog dat die mee werden gedragen door schepen en als die aanmeerden zou het Lazzaretto door zijn omvang de ziektekiemen … tegenhouden. Later kreeg het meerdere functies (ziekenhuis, kazerne, douanepost, opslag van tabak). Nu vinden er culturele evenementen in plaats.

Riviera del Conero

Riviera del Conero wordt beschouwd als één der mooiste kusten langs de Adriatische Zee. Kleine baaien, geen zand maar witte kiezelstranden. De strook loopt vanaf Ancona naar onder toe tot Numana. Je komt op deze route door dorpjes als Sirolo, Numana, Portonovo. Moeder natuur heeft hier gezorgd voor een rotsmassief (Conero) met mooie inhammetjes en de ‘Due Sorelle’, twee puntige witte rotsen zusterlijk naast mekaar niet ver in zee. Wie weg wil van de zee, kan het natuurpark van Conero intrekken (ca. 60 km²) of een dorpje bezoeken.     

Reviews en beoordelingen Ancona

Heb je zelf tips of opmerkingen over Ancona ? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info