Urbino, stadje op de kaart gezet door een hertog en door UNESCO

Geniet in Urbino van de rijke erfenis van een kunstminnende hertog

Urbino, gelegen centraal in de Marken, wordt druk bezocht. Zijn het de klimmende straatjes die de toeristen lokken? Weinig waarschijnlijk. Het zal eerder liggen aan de aanwezigheid van veel renaissance bezienswaardigheden waaronder het Palazzo Ducale uit einde 15de eeuw. Wist je dat het stadje op de UNESCO Werelderfgoedlijst prijkt?  Lees meer  

Al het mooiste van Urbino is te danken aan een hertog met een hart voor kunst en cultuur.
 • 8-daagse wijntour in Toscane en De Marken

  8-daagse wijntour in Toscane en De Marken

  Eerst verblijf je in de Toscaanse wijnregio Chianti in een B&B nabij Arezzo, vervolgens verblijf je in de Marken in hotel 3*. Verblijf incl. half pension en bezoek aan wijnkelder met degustatie.
  va. € 525 - Boek nu
 • Ga kijken naar heel veel renaissance in Urbino
 • Pracht en praal te danken aan hertog da Montefeltro
 • Bezoek het Palazzo Ducale en het kunstmuseum   
 • Bewonder de fresco's in het Oratori di San Giovanni
 • Stap ook de Duomo binnen, vroegere privékerk van de hertog
Gratis reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Hertog Federico da Montefeltro

Dat Urbino vandaag op de lijst staat van UNESCO Werelderfgoed is vooral te danken aan de hertog Federico da Montefeltro, een telg van de Montefeltro dynastie die ruim vier eeuwen lang de wetten stelde in Urbino. Federico stelde tijdens de 15de eeuw vele kunstenaars aan het werk zoals Bramante, Piero della Francesca. Daarnaast hield hij zich dan nog wat bezig met militaire strategieën te bedenken. 

Palazzo Ducale

Vandaag omvat het Palazzo Ducale dat Federico liet ombouwen tot een pracht van een renaissancegebouw een kunstmuseum. Deze Galleria Nazionale delle Marche bezit  erg waardevolle werken van onder meer de reeds genoemde Piero della Francesca en van de bekendere Rafaël. Meer info op www.gallerianazionalemarche.it

Je kan in het paleis ook de studeerkamer van Federico inkijken waar je onder meer ziet hoe hout tot kunst werd verheven.

Andere bezienswaardigheden

Andere aanraders om te bezoeken in Urbino zijn het geboortehuis van de schilder Rafaël, de fresco's in het Oratori di San Giovanni en de Duomo Santa Maria Assunta. Deze was een tijdje de privékerk van de hertog en dan moet je toch al wat aanzien hebben.  

Reviews en beoordelingen Urbino

Heb je zelf tips of opmerkingen over Urbino? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info