Hulst bezoeken? Stadswandeling langs dé bezienswaardigheden

Download de reisgids Zeeland en ontdek de historie en bezienswaardigheden Hulst

Hulst is op historisch vlak een interessante gemeente omdat de vestingwerken goed bewaard bleven. Hulst speelde een belangrijke rol als hoofdstad van de Vier Ambachten, waartoe ook Axel, Assenede en Boekhoute behoorden. Aan de gebeurtenissen tijdens de periode van de Vier Ambachten wordt aandacht besteed in het “Streekmuseum”, dat ondergebracht is in het ”Refugiehuis Ter Duinen”. Andere belangrijke gebouwen met geschiedkundige waarde zijn de Sint-Willibrordusbasiliek (13de eeuw) en het stadhuis (16de eeuw). Een wandeling van ongeveer 3 km biedt een mooi overzicht van de wallen, de grachten en de bastions. Nadien bieden talrijke aangename terrasjes alle mogelijkheden tot verpozing.  Lees meer

Gezellig rondwandelen in Hulst is erg populair en zeker op zondag.
  • Kom Hulst in langs de stadspoorten 
  • Bezoek het Museum Hulst
  • Was Reynaert de Vos in Hulst of niet?
  • Stap binnen in St-Willibrordusbasiliek 
  • Lees over de nieuwe Bierkaai 
  • Shoppen in Hulst kan elke dag
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor €10

Je ontvang de volledige reisgids gratis bij reservatie van een verblijf.

Stadspoorten

De Gentpoort is een van de drie toegangspoorten die toegang geven tot de binnenstad. De andere poorten zijn de Bagijnepoort waar we straks de vestingwal opgaan en de Dubbele poort die we nadien overwandelen. Die laatste poort is wel pas een dubbele poort geworden in het begin van de vorige eeuw.

De vesting dateert origineel uit de 15de eeuw maar daar blijft alleen nog de Bollewerckpoort van over die we straks bezoeken. De vesting die je nu te zien krijgt is 17de eeuws. Hulst kreeg reeds stadsrechten in 1180 en werd het centrum van Oost-Zeeuws-Vlaanderen. Het was een belangrijk handelscentrum en stond in voor de ontginning van de omliggende gronden. De grote Sint-Willibrordusbasiliek is de getuige van de rijkdom dat de stad genoot. Daardoor kreeg het in 1470 een vesting maar die werd onder de voet gelopen door de Gentenaars in 1491. Tijdens de Spaanse bezetting in de 17de eeuw werd de huidige vesting gebouwd en wat later nog eens verbouwd door de Nederlanders. Een goede restauratie halfweg de 20ste eeuw laat je nu genieten van een uniek bouwwerk.

Stadsmolen en Nieuwe Bierkaai

Een stadsmolen op de vestingwal is niet uitzonderlijk, we zien het ook in Brugge, Middelburg en talrijke andere steden. Deze stellingmolen dateert van eind de 18de eeuw maar reeds daarvoor stond er hier een windmolen. Slechts heel beperkt is de molen opengesteld voor bezoekers. Openingsuren kan je zien op de website van Hulst.

De Nieuwe Bierkaai brengt opnieuw het water in de stad, zoals het vroeger was. De Oude Haven kreeg een hedendaags tintje met een mooie brug en heel wat terrasjes. Halfweg 2012 werd dit vernieuwd stadsdeel ingehuldigd en is nu een locatie waar heel wat kleinschalige evenementen doorgaan.

De naam 'Bierkaai' dateert al van de 16de eeuw en de linkerzijde van de haven draagt nog steeds de naam 'Bierkaaistraat'. Tussen de beide zijden van de haven lag er een brug en die is er nu opnieuw gebouwd. Het hart van de handelsactiviteiten in Hulst was in dit stadsdeel, maar het bevaarbaar houden was een dure zaak. Keer op keer verzandde de haven. Rond 1600 werd de hoge vesting aangelegd, de Bollewerckpoort verdween onder de aarde en de haven werd gedempt. 

Stadhuis

Tijdens de middeleeuwen toen Hulst een rijke stad was had het een mooi stadhuis. De Gentenaren hebben het echter in brand gestoken in 1452. De Hulstenaren hebben een nieuw stadhuis gebouwd en het zelf in brand gestoken toen huurlingen van Gent er zich hadden in verschanst (1485). Het huidige stadhuis dateert van 1540 en werd grondig gerestaureerd halfweg de 20ste eeuw.

Museum Hulst

Het Museum Hulst is gehuisvest in het voormalig ”Refugiehuis Ter Duinen” dat gebouwd werd in de 16de eeuw en grondig verbouwd in de 18de eeuw. Een refugiehuis werd door de kloosterorden gebouwd binnen de stadsmuren om bij woelige tijden hun abdij te verlaten en te schuilen in het refugiehuis. Vanaf halfweg de 17de eeuw kwam dit huis in handen van verschillende eigenaars. Sedert 1979 belicht het streekmuseum hier de geschiedenis van het rechtsgebied 'De Vier Ambachten' die Hulst, Axel, Boekhoute en Assenede omvatte en een deel van het Graafschap Vlaanderen uitmaakte. Naast lokale klederdrachten, geschiedenis en archeologische vondsten verneem je hier ook meer over Reynaert de Vos, een legende die hier zijn oorsprong zou hebben. Meer info op www.museumhulst.nl 

Basiliek Sint-Willibrodus

Bij de langdurige bezetting door de Spanjaarden werden de protestanten verdreven in de 17de eeuw. Daardoor is Hulst een rooms-katholieke stad met een basiliek. De bouw van deze kerk werd aangevat in 1200 en het duurde tot 1534 vooraleer ze afgewerkt was. Maar Hulst was dikwijls oorlogsgebied en het wisselde wel eens van godsdienst: van 1645 tot 1807 was het protestants. Van 1807 tot 1929 was het zelfs de helft protestants en de andere helft katholiek, gescheiden door een muur. Sedert 1929 is het een volle katholieke kerk. Een grondige restauratie eind vorige eeuw heeft deze basiliek opnieuw zijn glorie teruggegeven. Maar de toren is ietwat bijzonder.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1944, werd de boventoren vernield en vervangen door wat je nu te zien krijgt. Over de schoonheid van de toren verschillen de bezoekers van mening maar over het interieur is iedereen het volkomen eens: een prachtige openheid. Het koor met gebrandschilderde ramen uit het begin van de 19de eeuw handelen over het leven van Sint-Willibrordus en de geschiedenis van de kerk. De kerk bezit ook een prachtig en uniek Frans-Vlaams orgel uit het begin van de 17de eeuw. In 2009 werd deze kerk uitgeroepen tot 'De mooiste kerk van Nederland'.

Winkelen in Hulst op zondag

De winkels zijn alle dagen geopend, op zondag in de namiddag, maar hou er toch rekening mee dat op dinsdag zowat de helft de deuren dicht laat. Op maandag is het marktdag. Met deze wandelroute kom je door en langs de belangrijkste winkelstraat. Buiten de stadskern ligt de bekende meubelzaak Morres.

Reynaert de Vos

Het dierenepos 'Van den vos Reynaerde' dateert uit de 13de eeuw en zou in deze regio geschreven zijn. Hulst mag wel beweren dat het verhaal in deze stad is ontstaan maar niets is hiervan zeker. In Hulst is Reynaert de Vos echter nooit ver weg en geeft zijn naam aan vele horeca- en handelszaken. Het monument aan de Gentpoort dateert van 1938 en is ontworpen door een Antwerps kunstenaar. Wat verder aan de basiliek zal je ook nog een kleine en mooie beeldengroep zien van dit dierenepos: 'Als de vos de passie preekt'.

Reviews en beoordelingen Hulst

Heb je zelf tips of opmerkingen over Hulst? Plaats je beoordeling

Moniek12 januari 2023

Duidelijke gids met toffe en interessante info

Ludo9 november 2022

Duidelijke kaart, eenvoudige uitleg en voldoende.

Mieke Toen10 mei 2022

steeds mooi en duidelijke routes; deze heb ik aangeraden bij vrienden die soms doelloos naar een plaats reizen. Eenvoudig om steeds een mooie (dag)uitstap te garanderen. dank u

Walter Kerkhof3 oktober 2018

Aangenaam stad met gratis museum en mooie vestingen Talrijke terrasjes, en we hebben er ook een mooie fietstocht gemaakt in de omgeving !

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info