Daguitstap Zeeuws-Vlaanderen? Dé bezienswaardigheden

Gratis autoroute downloaden: Ontdek de bezienswaardigheden van Zeeuws-Vlaanderen

Het huidige Zeeuws-Vlaanderen bestaat officieel nog uit 3 grote gemeenten: Sluis, Terneuzen en Hulst. Onze autoroute brengt je langs deze stadjes en enkele kleine pittoreske dorpen. Je leert wat bij over de Westerschelde. We brengen je zelfs tot bij een mooi plekje waar je rustig kan genieten van die Westerschelde en haar omringende natuur. Onderweg heb je voldoende kans om de culinaire geneugten te proeven van de lokale gastronomie met de vele visgerechten. Philippine en Sluis vormen daarbij de toppers. Er zijn allicht teveel bezienswaardigheden in Zeeuws-Vlaanderen om ze allemaal op één dag te doen. We informeren maar over die kleine plaatsjes met bijzondere musea of attracties. Kiezen voor een kort verblijf of nog later eens terugkeren? Aan jou om te beslissen. 

Ga Zeeuws-Vlaanderen verkennen en kom met een zee van leuke herinneringen terug.
 • Alle 3-daagse promoties in Zeeland

  Alle 3-daagse promoties in Zeeland

  Met onze promoties in Zeeland kan je een zeer gevarieerde vakantie samenstellen. Combineer dit eventueel met onze 5 fietsroutes, er vertrekt vanuit elk hotel minstens één route. Ontdek onze selectie hotels.
  va. € 129 - Boek nu
 • Leer Zeeuws-Vlaanderen wat beter kennen
 • Breskens en Cadzand van oudsher populair
 • Op ontdekking in historische Aardenburg
 • Ontspanning zoeken in de Braakman
 • Ontdek het Vlaamse Erfgoed in Groede 
 • Kom gezellig shoppen in Sluis
 • Maak kennis met Oostburg, IJzendijke 
 • In Philippine gaat de Vlaming mosselen eten 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor €10

Je ontvang de volledige reisgids gratis bij reservatie van een verblijf.

Hulst 

Hulst is een interessante gemeente op historisch gebied. Je kan Hulst  van binnen en van buiten leren kennen door een stadswandeling te doen. 

Terneuzen

De naam van Terneuzen komt vaak in de mond als we het hebben over het kanaal dat Gent met deze jong ogende stad aan de Westerschelde verbindt. De meeste bezoekers zakken evenwel naar hier af om te shoppen. Het sluizencomplex is echt wel de moeite. Je kan er een heus geleid bezoek meemaken. Vanaf begin april 2017 kan dit vanop een nieuwe locatie aan de Binnenvaartweg. Voor meer info www.portaalvanvlaanderen.nl

De Braakman

Een van de voornaamste recreatiegebieden van Zeeuws-Vlaanderen is “De Braakman”, deels op grondgebied Sas-van-Gent. Het is ongeveer 250 hectare groot. In de kreek is er plaats om te windsurfen, te zeilen, te zwemmen of te varen met een jacht. In de onmiddellijke omgeving is er een uitgestrekt bosgebied en een camping, tennis binnen en buiten, er is ook ruimte voor een speeltuin, een golfbaan en een bungalowpark. De grote waterplas van de Braakman ontstond toen in 1375 een stormvloed het land overspoelde.

Breskens en Cadzand

Je kan er niet naast kijken, de jachthaven is de attractiepool van Breskens. Daar horen dan uiteraard ook nog restaurants en viswinkels bij. Het zou je bijna doen vergeten dat Breskens een vissershaven is met bijhorende vismijn. In die gebouwen is het kleine Visserijmuseum ondergebracht die je hierover meer vertelt, meer info op www.museumbreskens.nl 

Vlakbij ligt Cadzand, een badplaats die vooral door families met kinderen wordt aangedaan voor zij die het wat te druk vinden aan de nabije Vlaamse kust.

Groede en Sluis

Groede is een onopvallend mooi dorpje waar je doorheen rijdt. Het heeft een klein openluchtmuseum: 'Het Vlaemsche Erfgoed'. Te vinden in het Slijkstraatje, meer info op www.het-vlaemsche-erfgoed.nl

Het meest opvallende gebouw van Sluis is beslist het Belfort (uit 1390) bij het stadhuis. Sluis is één van de weinige Nederlandse steden die over dit typisch Vlaamse bouwwerk beschikt. Op regelmatige tijdstippen kun je het klokkenspel in de toren beluisteren als Jantje van Sluis de tijd aangeeft. Vooral als winkelstad(je) geniet Sluis bekendheid. Loop zelf eens langs de talrijke winkels, niet nader te noemen shops en horecazaken, al dan niet voorzien van een terrasje. Ook voor Vlaamse frieten kan je hier terecht. De meest bekende figuur van de stad is ongetwijfeld Johan Hendrik van Dale, de samensteller van het lijvige woordenboek wat nu bekend staat als “de Dikke van Dale”.

Oostburg  IJzendijke  Philippine  Sas van Gent

Oostburg

Oostburg heeft veel te lijden gehad van de Tweede Wereldoorlog en werd bijna volledig vernietigd. Alles wat je dus nu te zien krijgt dateert van de tweede helft van de vorige eeuw. Herinneringen aan de bevrijding door de Canadezen kan je zien in het klein oorlogsmuseum 'Switchback Oostburg', meer info op www.museumswitchback.nl (slechts een paar dagen open per jaar) . Opvallend in het centrum van Oostburg is de watertoren van 56 meter hoog.

IJzendijke

Het Marktplein heeft een beeldengroep die Prins Maurits voorstelt aan een schaaktafel. Hij was het die de Spanjaarden verdreef uit IJzendijke in 1604. Daarna kreeg de stad een vesting maar daar blijft niet veel meer van over. In IJzendijke moet je beslist “Het Bolwerk” bezoeken, een museum over de Staats-Spaanse Linies: het voert je terug naar de periode van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Meer info op www.staatsspaanselinies.eu 

Philippine

Het in Vlaanderen overbekende Philippine hoort bij de gemeente Terneuzen. In massa zakken de Vlamingen af naar dit voormalige vissersdorpje om er mosselen te eten. Samen met het Mosselmonument herinneren de mosselrestaurants aan de tijd voor 1952 toen hier nog mosselen aangevoerd werden. 

Sas van Gent

Sas-van-Gent groeide geleidelijk aan het einde van het kanaal dat Gent om strategische redenen liet graven tot aan de Braakman. Beslist interessant is een bezoek aan het “Industriemuseum”, waar machines staan die vroeger gebruikt werden bij bedrijven in Zeeland, maar ook met een blik in de toekomst.  Het is erg boeiend museum voor jong en oud.
Meer info www.industrieelmuseumzeeland.nl 

Aardenburg

Het aangename Aardenburg werd indertijd gesticht door de Romeinen onder de naam Castellum Rodanum. Getuige daarvan zijn onder meer de talrijke vondsten die te bekijken zijn in het “Gemeentelijk Archeologisch Museum”, de restanten van een Gallo-Romeins tempeltje in de heemtuin achter het museum en de fundamenten van een Romeins poortgebouw in de Burchtstraat. Het oudste gebouw van de stad is de Sint-Baafskerk, waarvan de oorsprong terug gaat tot het jaar 959 toen monniken uit Gent met de bouw ervan begonnen. Nadat die eerste kerk in 1202 afbrandde werd ze vervangen door het huidige gebouw in Scheldegotiek. Opvallend zijn de sarcofagen uit de 14de eeuw die langs de binnenzijde beschilderd zijn. De vestingwerken zijn het meest opvallende historische aspect van het Aardenburgse landschap. Her en der zie je nog stukken van de stadsgracht, de bolwerken en de omwalling die tussen de 13de en 17de eeuw werden aangelegd. Deze vestingwerken maken ook deel uit van het natuuraanbod van de stad: het is er aangenaam wandelen. Voor een meer gericht wandel- en fietsaanbod maak je best gebruik van de bewegwijzerde of beschreven routes. Een tochtje door het stadscentrum leidt je voorbij enkele gevels uit de 16de tot 18de eeuw, leuke winkeltjes en enkele aangename horecazaken waar je beslist graag even pauzeert

Westerscheldetunnel

De Westerscheldetunnel is er gekomen om een vlotte en weersonafhankelijke verbinding mogelijk te maken met de rest van Zeeland. Vroeger waren daarvoor twee ferrylijnen beschikbaar (Breskens-Vlissingen en Perkpolder-Kruiningen), of je moest via de verzadigde wegen van Antwerpen. Die tunnel van 6.6 km ligt ongeveer 60 meter onder de zeespiegel en is geschikt voor auto's en vrachtwagens tot maximaal 4 meter hoogte. Hij is reeds in gebruik sedert 2003. Meer info op www.westerscheldetunnel.nl

Reviews en beoordelingen Zeeuws-Vlaanderen

Heb je zelf tips of opmerkingen over Zeeuws-Vlaanderen? Plaats je beoordeling

Chris Duchâteau16 februari 2022

superhandige reisgids, hebben per auto een gedeelte van het traject afgelegd

Denise Lammens19 augustus 2021

Geen opmerkingen was TOP

Wanda Faber 17 mei 2021

Heel duidelijk beschreven route . Leuke interessante uitleg over de plaatsen. Zeeuws Vlaanderen goed leren kennen !

guy10 maart 2020

Interessante en mooie brochure; helaas te weinig info over bezienswaardigheden en musea!

Roger Van Olmen26 april 2019

Ik kan weinig toevoegen of afkeuren aan/van deze naar mijn menig complete info gids. ik kan hier zeker mee verder om iets te vinden dat aan mijn wensen voldoet.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info