Ontdek Vlissingen en de bezienswaardigheden

Niet enkel de zeeboulevard is er te zien in Vlissingen

Vlissingen is lang een gewoon vissersdorp gebleven. Mede door de strategische ligging bij de Westerschelde en de Noordzee heeft het water altijd een dominerende en bepalende rol gespeeld. Zeevaartroutes liepen tot Vlissingen, waardoor een bloeiende handel op gang kwam met de Verenigde Oostindische Compagnie. Dat wekte ook afgunst op waardoor Vlissingen letterlijk in het oog van de storm van enkele zeeslagen terecht kwam. Meer over dat maritieme verleden wordt duidelijk in woord en beeld in het boeiende MuZEEum. Toen alle zeeslagen waren uitgevochten, ontwikkelde Vlissingen zich verder als belangrijke havenlocatie en later als geliefde toeristenplek.  Lees meer

Er is méér te belopen in Vlissingen dan enkel de zeeboulevard.
 • Alle 3-daagse promoties in Zeeland

  Alle 3-daagse promoties in Zeeland

  Met onze promoties in Zeeland kan je een zeer gevarieerde vakantie samenstellen. Combineer dit eventueel met onze 5 fietsroutes, er vertrekt vanuit elk hotel minstens één route. Ontdek onze selectie hotels.
  va. € 129 - Boek nu
 • Flaneren over de langste zeepromenade van Nederland
 • Luisteren naar het Wereld Windorgel
 • Verneem alles over maritiem verleden in het MuZEEum  
 • Een selectie uit de bezienswaardigheden van Vlissingen  
 • Bezoek het oudste zeefort van Europa
 • Wat heeft Napoleon in Vlissingen achtergelaten?
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor €10

Je ontvang de volledige reisgids gratis bij reservatie van een verblijf.

Lig je op het strand, dan zie je de grote zeeschepen voorbijglijden op enkele honderden meters. Een grote troef die Vlissingen heeft is de lange zeepromenade, de langste van Nederland. 
Wie wil luisteren naar muziek voortgebracht door de natuur, die moet zeker het Windorgel opzoeken op de Nolledijk. 
Vlissingen heeft altijd aandacht getrokken. Michiel de Ruyter, de zeeheld, veroverde op zee macht en heerschappij. Aan Napoleon heeft Vlissingen de Kazematten te danken. De Tweede Wereldoorlog bracht grote verliezen aan zowel materieel als bij de bevolking. De Slag om de Schelde is een wat vergeten maar belangrijk wapenfeit geweest in de afwikkeling van de Tweede Wereldoorlog. Je verneemt er meer over in de Oranjemolen.

MuZEEum

Het Zeeuws maritiem MuZEEum is ondergebracht in het prachtige 17de eeuwse Lampsinshuis. Het museum brengt het maritieme verhaal vanaf de 16de eeuw tot de 20ste eeuw met veel aandacht voor Michiel de Ruyter, scheepsmodellen, uit de Westerschelde gehaalde voorwerpen en scheepswrakken, Op het torentje verkrijg je een fraai uitzicht. In de achterliggende vroegere pakhuizen vinden tijdelijke exposities plaats.

Er bestaan plannen om van het MuZEEum nog méér het trefpunt te maken van de maritieme beleving in Vlissingen. Hierdoor zal het museum moderner (met digitalisering, multimediale middelen) en attractiever worden. Het VVV-kantoor zou naar hier verhuizen en er komt een bezoekerscentrum met als centraal thema de hedendaagse havenactiviteiten.  Meer info op de website www.muzeeum.nl

Het is mogelijk een voordelig combiticket te nemen voor een bezoek aan het MuZEEum én de Kazematten.

Boulevard wandelpromenade

Vlissingen beschikt over de langste zeepromenade van gans Nederland, liefst 6 kilometer lang. Die begint bij het Nollehoofd en loopt in een keten van boulevards (Evertsen, Bankert, de Boulevard De Ruijter, de Groene Boulevard met de aanpalende Oranjedijk, de jachthaven en het maritiem muZEEum) tot aan de Piet Heinkade. Het grootste gedeelte werd aangelegd eind van de 19de eeuw.

Havengebied en loodswezen

Vlissingen blijft tot vandaag belangrijk als havenlocatie, de 3de in rang in Nederland. De activiteiten spelen zich heden af in de twee binnenhavens, de buitenhaven en vooral de kades aan Vlissingen Oost. Omdat de Westerschelde moeilijk te bevaren is worden loodsen aan boord gebracht die de grote zeeschepen vanuit de Noordzee veilig naar de kadebestemming moeten brengen. Zeeloodsen vertrekken vanuit de Koopmanshaven voor het traject Noordzee-Vlissingen. Rivierloodsen gaan aan boord om vanaf Vlissingen naar Antwerpen te varen.

Bezienswaardigheden

Wereld Windorgel

Aan het eind van de Nolledijk staat het Windorgel. Geen orgel zoals je dat kent uit een kerk, maar een windorgel. Een sculptuur van bamboebuizen met daarin gaten die in een kring verticaal bijeen staan waar de wind doorheen waait en blaast. Het zorgt voor een natuurgeluiden die je op een gewoon blaasinstrument niet kan naspelen. Dit Windorgel van Vlissingen is het enige van een reeks dat nog is overgebleven. Een reeks van dergelijke windorgels vormde een muzieklijn vanaf de Noordpool tot West-Afrika. Althans, dat was de bedoeling maar vele zijn intussen met … de wind verdwenen. 

Je kan na het bijwonen van een ‘windconcertje’ in de natuur van het Nollebos, een gebied van ruim 26 ha, vrij rondwandelen.  

Keizerbolwerk

Op het eind van de De Ruijterboulevard beland je op een bastion dat dateert uit halfweg de 16de eeuw, het Keizerbolwerk, genoemd naar keizer Karel V. Hier staat ook het standbeeld van Michiel de Ruyter, een zeeheld uit de 17de eeuw bij diverse zeeslagen met als hoogtepunt de overwinning op de Engelsen in 1667.

Onder het Keizerbolwerk bevinden zich de Kazematten, militaire bouwwerken die dienden om zich te verbergen voor de vijand(en). Napoleon liet het bolwerk nog uitbreiden en versterken. In de Kazematten kan je gaan kijken naar een permanente expositie over de 500 jaar lange geschiedenis van het bouwwerk: het tijdperk van Karel V, de heldendaden op zee van Michiel de Ruyter, de Franse periode onder Napoleon, de Wereldoorlogen en de periode tot hoe het er vandaag uitziet.

Omdat hoogwater en vochtinsijpeling tijdens de winter al vaker voor problemen zorgde, zijn de Kazematten enkel toegankelijk vanaf 1 april tot eind oktober. Voor inlichtingen over de bezoekmogelijkheden, zie www.muzeeum.nl   

Oranjemolen en de Slag om de Schelde

Een minder bekende gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog is de Slag om de Schelde. Antwerpen was al bevrijd maar de bezetter hield de Westerschelde onder schietgeweer. De geallieerde troepen van Polen, Canadezen en Britten zouden nog vijf weken lang hevige strijd moeten leveren om de Slag om de Schelde te winnen met duizenden slachtoffers als jammerlijk gevolg. Vlissingen draagt de trieste titel van meest gebombardeerde stad van Nederland. Van de ca. 23000 inwoners in mei 1940 worden er op 1 november 1944 nog slechts 3000 geteld. Gedood of weggevlucht. In de Oranjemolen is een klein museum die dieper ingaat op deze gebeurtenissen met verhalen verteld door de bewoners, de bevrijders en de bezetter. Voor inlichtingen voor een bezoek, surf naar www.muzeeum.nl  
Een wandelroute Uncle Beach (de plaats waar de geallieerden in Vlissingen aan land kwamen) is uitgetekend langs plaatsen van de Tweede Wereldoorlog. Start aan het muZEEum. 

Gevangentoren

Je kan er moeilijk naast kijken op de promenade van Vlissingen. De Gevangentoren maakte vroeger deel uit van de stadspoort de Westpoort (eind 15de eeuw). Aan de andere kant van de poort stond de nu verdwenen kruittoren. Vanaf 1610 werd de toren gebruikt als gevangenis en dat zou zo blijven tot eind 19de eeuw.De toren toont een wisseling van natuur- en baksteen. Ondanks herhaald pogingen om de toren te slopen, blijft hij nog altijd overeind op de Boulevard van Vlissingen.  

Cornelia Quak's Hofje

Misschien het rustigste plekje van Vlissingen, tenminste indien niet iedereen die dit leest tegelijk naar dit monumentaal hofje stuift. In opdracht van ene Cornelia Quak uit Den Haag werd in 1643 in de binnenstad een vierkanten hofje aangelegd waarin kleine huisjes kwamen oorspronkelijk bedoeld voor weduwen van zeemannen en armen. In het hofje verwijzen gedenkstenen naar gebeurtenissen zoals overdracht van eigendomsrechten. Er vonden al enkele renovaties, uitbreidingen en inkrimpingen plaats. De laatste ingrijp vond plaats in 1980 waarbij 22 huisjes verbouwd werden tot 13 grotere woningen. De Zeemanserve geniet de bescherming als Rijksmonument.  

Arsenaal

Van de oude vissershaven zijn geen sporen meer te vinden. Nu liggen er bootjes in de jachthaven. Bij de jachthaven vind je het nieuwe Arsenaal. Een voormalig artilleriemagazijn is omgebouwd tot een attractiepark met daarin een groot zeeaquarium waarin je haaien, roggen en vele andere vissen kan zien rondzwemmen. Er is een piratenpark, een uitkijktoren. 

Wat bij slecht weer?

Niet dat het móet pijpenstelen regenen om een museum binnen te stappen, maar het is een optie om bij minder goed weer in Vlissingen een museum op te zoeken. Enkele musea kwamen al aan bod. Hieronder nog een paar mogelijkheden.

Reptielenzoo Iguana

Een overdekte reptielenzoo over vijf gebouwen, meer dan 500 levende dieren (amfibieën, insecten, reptielen) uit de hele wereld. Van schorpioenen tot een python van 7 meter lang. Bellamypark 31-37.  Meer info op www.iguana.nl

Museum Scheldewerf

Dit museum toont de vele facetten van de scheepsbouw in Vlissingen. Het is gevestigd op het vroegere terrein van de scheepswerf De Schelde. Voor inlichtingen, kijk op www.museumscheldewerf.nl   

Buiten Vlissingen

Op kilometer van Vlissingen ligt in de deelgemeente Ritthem het oudste zeefort van Europa, het fort Rammekens, in een natuurgebied de Rammekenshoek. Margaretha van Hongarije, zus van Karel V,  die toen de Nederlanden bestuurde, liet het in haar opdracht bouwen tussen 1547 en 1552. Het heeft een woelige geschiedenis achter de rug. Het diende om de zeevaart op de Westerschelde te controleren en Middelburg te beschermen. De Spanjaarden, de Oost- en Westindiëvaarders, de troepen van Napoleon, de Engelsen en ook de Duitsers tijdens Wereldoorlog II hebben er ooit rondgelopen. Normaal wordt in tentoonstellingsruimtes een beeld opgehangen van de geschiedenis van het fort, maar wegens vochtproblemen is het tot nader order niet mogelijk deze expositie te bezoeken.   
Voor meer inlichtingen over rondleidingen en andere zie www.fortrammekens.nl

Reviews en beoordelingen Vlissingen

Heb je zelf tips of opmerkingen over Vlissingen? Plaats je beoordeling

rie27 oktober 2017

We hebben genoten van alle tips uit de zeelandgids. Je komt zo heel gemakkelijk langs alle hoogtepunt. Wat wij heel verrassend vonden was de stadswandeling in Veere. Boeiend en zeer de moeite waard. We waren al vaker in Veere geweest maar dankzij de wandeling hebben we veel mooie nieuwe plekjes mogen ontdekken.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info