Antwerpen: Schoonselhof

Wandelen in de mooie dreven van het Schoonselhof

Schoonselhof

Het Schoonselhof is bij Antwerpenaren bekend als de stedelijke begraafplaats. Het geniet een zekere faam voor zijn monumentale grafmonumenten van o.a. Hendrik Conscience, Paul Van Ostayen, Leopold De Wael e.a. Het kasteel Schoonselhof was aanvankelijk een Hof van Plaisantie uit de 16de eeuw. Naast de begraafplaatsen vind je er bosgedeelten met merkwaardige bomen, waterpartijen, een kasteel en bijgebouwen. De geschiedenis gaat terug tot in de 14de eeuw. Het heeft verschillende vermogende eigenaars gehad. In de 19de eeuw wordt Augustin Moretus eigenaar van Schoonselhof. Het was de laatste adellijke familie die het domein in bezit had. Na het overlijden van de laatste Moretus in 1911 kocht de stad Antwerpen het domein aan om er de stedelijke begraafplaats aan te leggen. Dit ter vervanging van het Kielpark.

Kasteel

Het kasteel bleef behouden. Het is één van de mooiste classicistische bouwwerken uit de Antwerpse omgeving. Het biedt nu onderdak aan de administratieve diensten van de begraafplaats. Voor het omwaterde kasteel ligt een Franse tuin, achter deze tuin werd een sterbos aangelegd. Aan de achterkant van het kasteel is een oud bosgedeelte bewaard gebleven. Schoonselhof is niet enkel een begraafplaats, er kan gewandeld worden in de mooi aangelegde dreven, met bloemperken, fraaie monumenten en rustbanken.

Praktisch:

  • Situering: Krijgsbaan, Legerstraat, Moerelei, Schoonselstraat, Groenstraat
  • Oppervlakte: 78 ha
  • Rolstoel: ja
  • Honden: aangelijnd
  • Er is een wandelboekje uitgegeven dat gratis kan afgehaald worden in de Stadswinkel op de Antwerpse Grote Markt of in de display aan de ingang van het kasteel Schoonselhof

Reviews en beoordelingen Schoonselhof

Heb je zelf tips of opmerkingen over Schoonselhof? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info