Brussel: ongekende weelde aan art nouveau

Concentratie van art nouveau juweeltjes

Brussel bezit nog steeds heel wat mooie voorbeelden van art-nouveaugebouwen. Die zijn vooral gecentraliseerd in de St-Gilliswijk, Elsene en de noordoostelijke wijk (Maria-Louizasquare en Ambiorixsquare). Zie ook verder onder ‘Cauchiehuis’.

Art Nouveau of Jugendstil is de benaming voor de kunststijl die slechts een korte periode floreerde tussen 1890 en 1914. In België en Frankrijk hebben we het over art nouveau terwijl de naam Jugendstil gebruikt wordt in Duitsland en Oostenrijk. De naam art nouveau is ontleend aan kunstgalerij L’Art Nouveau in Parijs waar Siegfried Bing, een Duitse invloedrijke kunsthandelaar aan jonge kunstenaars de kans gaf er te exposeren. Lees meer

  • Heel wat art nouveau in Brussel te ontdekken
  • Bewonder juweeltjes van gebouwen
  • Kijken naar huizen van rijkere burgerij 
  • Victor Hugo en Henry Van de Velde drukten stempel
  • Cauchiehuis is een meesterwerk
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 8,5

Kenmerkend in zowel architectuur, schilderkunst, grafische kunst (affiches) als meubels, glaswerk, sieraden, … is de asymmetrie, de toepassing van sierlijke lijnen. Als inspiratiebron diende vooral de natuur wat zich illustreert door o.a. de vele planten- en bloemenmotieven en  afbeeldingen van vogels. Het was vooral een kunstvorm die de rijkere burgerij aansprak. Voor de gewone man in de straat waren de kunstvoorwerpen dikwijls veel te duur.

Victor Horta (1861-1947) en Henry Van de Velde (1863-1957) drukten voornamelijk in België hun stempel terwijl Alfons Mucha, Henri de Toulouse Lautrec, Gustav Klimt, Otto Wagner, Charles Rennie Mackintosh, Peter Behrens, Louis Tiffany en Antoni Gaudi internationaal bekende kunstenaars zijn.

Art-nouveaugebouwen vind je o.a. in Michel Angelolaan, Ambiorixsquare, Clovislaan, Philips de Goedestraat.

Cauchiehuis

Dit was de eigen woning van architect, kunstenaar en interieurontwerper Paul Cauchie (1875-1952) en zijn echtgenote Carlina Voet (1875-1969), die vooral schilderde. Het mag ongetwijfeld gerekend worden tot één van de meesterwerken van de art nouveau stijl. Cauchie gaf het gebouw een dergelijke opvallende gevel, versierd met sgraffito (een techniek verwant aan de fresco), dat het wel móest opvallen. Het lijkt wel een reusachtige reclameaffiche. En laat dat net zijn bedoeling geweest zijn om de verkoop van zijn werken subtiel te stimuleren.

Na de dood van het kunstenaarsechtpaar en de verwaarlozing door hun dochter, redde het echtpaar Guy en Léona Dessicy, passionele aanhangers van art nouveau, het van een gewisse afbraak. De plannen om hier het Kuifjemuseum onder te brengen waren reeds vergevorderd maar sprongen toch op het laatst af. Het Cauchiehuis werd alsnog ingericht als museum maar dan met de voornaamste werken van zijn voormalige bewoners Paul en Carlina. Meer info op www.cauchie.be

Reviews en beoordelingen Art-Nouveau

Heb je zelf tips of opmerkingen over Art-Nouveau? Plaats je beoordeling

Martine27 juni 2021

duidelijk en overzichtelijk!

Rita VAN HAUWERMEIREN24 april 2017

Een beschrijving van de diverse panden in Art Nouveau zou de wandeling compleet maken

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info