Bezoekerscentrum Vlaams Parlement

Films, spelletjes en een heus halfrond waar je kan stemmen, dompelen je onder in de wereld van de democratie.

Stap binnen in het Bezoekerscentrum Vlaams Parlement. Ontdek de geschiedenis van de Vlaamse deelstaat en de rol van het Vlaams Parlement in de Vlaamse democratie.

In het nieuwe Bezoekerscentrum van het Vlaams Parlement beleef je de Vlaamse democratie vanop de eerste rij. Letterlijk, want het Bezoekerscentrum is gevestigd in de historische Lokettenzaal van het Vlaams Parlement, in hartje Brussel. Lees meer

Combineer dit met een bezoek aan de bekende koepelzaal met het iconische glazen dak.
  • Het bezoek aan het Bezoekerscentrum is gratis
  • Ontdek de werking van het Vlaams Parlement
  • Maak kennis met de bekende koepelzaal
  • Er is ook een uitgebreide rondleiding mogelijk
  • Voor kinderen en jongeren is er een speciaal programma
Gratis wandelroute BrusselKoop de volledige reisgids voor € 8,5

Je maakt er kennis met de 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers en je ervaart op een geanimeerde en interactieve manier hoe onze democratie werkt. Films, spelletjes en een heus halfrond waar je kan stemmen, dompelen je onder in de wereld van de democratie. Denk samen met anderen na over actuele problemen en merk hoe lastig het kan zijn om het eens te raken. Met andere woorden, kom en ontdek deze meeslepende ervaring!

Geschiedenis

Het gebouw waarin deze leer- en beleeftentoonstelling is opgesteld, werd ontworpen tussen 1937 en 1946 door architect Victor Bourgeois. Hij ontwierp het gebouw in opdracht van De Post en het moest onderdak bieden aan de Postchequediensten. De meest imposante ruimte van het gebouw was De Lokettenzaal, de zaal waar duizenden burgers hun loon kwamen ophalen.

Het Vlaams Parlement restaureerde deze prachtige ruimte en gaf ze een nieuwe bestemming als Bezoekerscentrum Vlaams Parlement. 

De Belgische designer Stefan Schöning en de Italiaanse architect Giuseppe Farris ontwierpen in de zaal een losstaand paviljoen met leeshoek, videowall en een eetcafé.
Om het zicht op deze oorspronkelijke en monumentale zaal te vrijwaren, is het paviljoen zo transparant mogelijk ontworpen met smalle kolommen en een dun plafond.

De officiële opening van het Bezoekerscentrum vond plaats op donderdag 15 november 2018 in het bijzijn van Jan Peumans, toenmalig voorzitter van het Vlaams Parlement.

Beleef en ontdek

Het Vlaams Parlement is het politieke hart van Vlaanderen en wil een open, gastvrij en transparant huis zijn. Je kan het parlement op verschillende manieren ontdekken.

Het Bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum is een must voor elke bezoeker aan het Vlaams Parlement. De interactieve tentoonstelling informeert bezoekers over de werking, geschiedenis en realisaties van het Vlaams Parlement. De verschillende opstellingen zijn opgebouwd rond zes thema's:

1. De burger kiest
Elke vijf jaar breng je jouw stem uit op de kandidaten van je voorkeur of op een politieke partij. Zo kies je mee de 124 volksvertegenwoordigers in het Vlaams Parlement. Maar hoe zit dat nu juist in elkaar? Wie mag er gaan stemmen? Vanaf wanneer mag je gaan stemmen? Hoeveel politieke partijen zijn er en wat zijn hun standpunten? Deze – en nog veel andere – vragen krijgen hier allemaal een antwoord. 

2. Het parlement in actie
De volksvertegenwoordigers geven mee vorm aan het dagelijkse leven in Vlaanderen. Ze bespreken verschillende maatschappelijke thema’s en vraagstukken. Maar waarover kan het Vlaams Parlement beslissen? Wat zijn de bevoegdheden? Gewesten en Gemeenschappen, zeg je? Na een bezoek ben je helemaal mee over de werking van het parlement. 

3. Actieve burgers
Veel Vlamingen zetten zich iedere dag in voor de samenleving - in zeer grote belangenorganisaties, maar evengoed in lokale actiecomités. Al deze verenigingen samen vormen het middenveld. Ontdek waarom het zo belangrijk is voor de politiek en deel ook je eigen engagement.

4. Een kostbaar erfgoed
Voormalig Amerikaans president Abraham Lincoln beschreef democratie ooit als volgt: “Democratie betekent bestuur van het volk, door het volk en voor het volk.” Dat ligt voor de hand, kan je misschien denken, maar toch is dat slechts het resultaat van een lange evolutie. 

We nemen je mee op een reis doorheen de tijd. Van de middeleeuwen tot vandaag, van de alleenheerser tot een samengesteld Vlaams Parlement. 

5. Ontstaan van een Vlaamse natie
Na het ontstaan van België in 1830 zorgen verschillen in cultuur en economie tussen Noord en Zuid voor de ontwikkeling van een Vlaamse beweging. Die beweging eist erkenning van het Nederlands als taal van het openbare leven en schaart zich na verloop van tijd achter een ruimer programma van culturele, economische en politieke emancipatie. Vandaag heeft Vlaanderen een eigen grondgebied, een eigen taal en eigen symbolen. Maar dat is niet altijd zo geweest. Hoe is die Vlaamse natie ontstaan en gegroeid?

6. Naar een Vlaamse deelstaat
Vlaanderen is een echte deelstaat in het federale België. Het beschikt over een eigen parlement, een eigen regering en eigen middelen. Maar hoe is deze evolutie tot stand gekomen? 
Welke evolutie is daaraan voorafgegaan? En hoe werkt het federale België vandaag?

Al deze onderwerpen zijn omgezet naar tal van digitale doe-opstellingen. Je bezoek wordt zo een interactieve en boeiende ontdekkingstocht.

Koepelzaal

Een bezoek aan het Bezoekerscentrum kan je combineren met een bezoek aan de bekende Koepelzaal, waar de 124 volksvertegenwoordigers elke week samenkomen, beslissingen nemen en de regering controleren. Onder het iconische glazen dak legt een gids je uit wie waar zit en hoe het parlement werkt. Ondertussen kan je plaatsnemen in de stoel van een parlementslid en jezelf even een volksvertegenwoordiger wanen.

Rondleidingen

Heb je wat meer tijd, kies dan voor een rondleiding. Anderhalf uur lang neemt een gids je op sleeptouw doorheen de gebouwen van het Vlaams Parlement. Je ontdekt de collectie moderne kunst van het Vlaams Parlement en je leert meer over de geschiedenis van het beschermd gebouw. Uiteraard kan ook hier een bezoek aan de iconische Koepelzaal met het bekende glazen dak niet ontbreken. 

Nadien krijg je alle tijd om op eigen tempo het Bezoekerscentrum te ontdekken. 

Het Bezoekerscentrum biedt rondleidingen op maat aan. Heb je meer interesse in kunst of de architectuur? Wil je een anderstalige gids? Heb je meer of minder tijd, laat het weten en we sturen je graag een pakket op maat.

Groepen vanaf 10 personen moeten  reserveren. 
Individuen kunnen enkel aansluiten bij een geplande rondleiding. Voor meer informatie daarover neem je best contact op met het Bezoekerscentrum via mail ([email protected]) of bel je naar 02 552 46 11.

Programma voor kinderen en jongeren

Voor kinderen en jongeren biedt de educatieve dienst van het Vlaams Parlement onder de noemer 'De Kracht van je Stem' een programma over democratie en burgerschap.
Daarnaast ontwikkelt de dienst ook les- en spelmateriaal voor leraren en leerlingen, en geeft ze vorming en nascholing voor leraren. 
Meer informatie kan je vinden op de website www.dekrachtvanjestem.be

Praktisch

Toegang tot het Bezoekerscentrum is gratis voor alle leeftijden
Website: https://bezoekerscentrum.vlaamsparlement.be

Contact

Bezoekerscentrum Vlaams Parlement 
IJzerenkruisstraat 99
1000 Brussel
Tel +32 2 552 46 11
[email protected]
Postadres: Leuvenseweg 86, 1000 Brussel

Hoe het Bezoekerscentrum bereiken?

Met de trein
Van het Centraal Station tot aan het Bezoekerscentrum is het ongeveer een kwartier wandelen.

Met de metro - bus - tram
Metro: het Bezoekerscentrum ligt op 100 meter van de metrohalte Madou en op 500 meter van de metrohalte Kunst-Wet.
Bus 29, 63, 65 en 66 stoppen in de omgeving van het Parlement (uitstappen aan halte Drukpers).
Tram 92 en 94 hebben haltes in de Koningsstraat (uitstappen aan halte Congres of halte Park).

Met de wagen
Parkeren
Park Ride in Brussel: Je kan jouw auto aan de rand van Brussel parkeren en vervolgens met de bus, tram of metro naar het Bezoekerscentrum komen.

De dichtstbijzijnde parkeergarages:
Parking Scailquin, Scailquinstraat 61, 1210 Sint-Joost-ten-Node (op 300m wandelafstand)
Parking Wetstraat , Wetstraat 19, 1040 Brussel (600m wandelafstand)

Personen met beperkte mobiliteit
Personen met beperkte mobiliteit kunnen de ondergrondse parkeergarage van het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers gebruiken.
Reserveer vooraf een parkeerplaats via [email protected] of 02 552 46 11.

Openingsuren

Bekijk de website voor de meest recente informatie

Open
Maandag – vrijdag: 9u00 - 17u00
Zaterdag en tijdens de vakantie: 10u00 - 17u00

Gesloten                               
Zon- en feestdagen
De 2e helft van juli tot en met eind augustus 
Tijdens de Kerstvakantie

Toegankelijkheid

Het Bezoekerscentrum en de gebouwen van het Vlaams Parlement zijn vlot toegankelijk voor mensen met een mobiele beperking. Bezoekers met een auditieve beperking krijgen een audiogids die verbinding maakt met hun hoortoestel. Zo kunnen zij zonder problemen alle geluidsfragmenten in de tentoonstelling beluisteren. Een tolk Vlaams Gebarentaal nodig? Neem vooraf contact op om een gratis tolk te reserveren.

Veiligheid

Wanneer je het Bezoekerscentrum binnengaat, word je gecontroleerd met het oog op de veiligheid.

Reviews en beoordelingen Vlaams Parlement

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezoekerscentrum Vlaams Parlement? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info