Andere bezienswaardigheden Firenze

Geniet van paleizen, musea en indrukwekkende monumenten

Er zijn weinig andere plaatsen ter wereld die bezoekers zo’n uitgebreid aanbod van bezienswaardigheden en kunstschatten te bieden hebben als Firenze. Probeer zeker de volgende paleizen te zien:  Palazzo Pitti, Palazzo Medici-Riccardi en Palazzo Strozzi. Wat moet je verder nog gezien hebben aan kerken? De Orsanmichele, de Basilica di San Lorenzo, de dominicanenkerk Santa Maria Novella. Er zijn nog zoveel monumenten, musea, een prachtige tuin enz Lees meer

Ontdek in Firenze nog meer prachtige paleizen, van kunst uitpuilende kerken, intieme straatjes ...
  • Bezoek één van de vele paleizen van Firenze
  • Geniet van het mooie panorama op de Piazzale Michelangelo
  • Wandel door de prachtige tuinen van Giardiono di Boboli
  • Bezoek de kapellen van de familie de Medici 
  • Nog meer kerken het bezoeken waard
Gratis reisgids downloaden

Palazzo Pitti

Het Palazzo Pitti is het grootste paleis van Firenze. Palazzo Pitti werd in 1458 gebouwd door Brunelleschi in opdracht van Luca Pitti. In 1549 kocht de vrouw van Cosimo I de Medici, Eleonora van Toleda, het paleis van een afstammeling van Luca Pitti. De familie de Medici bewoonde het Palazzo Pitti tot 1737. Met het sterven van de laatste familieleden kwam het Palazzo in handen van Habsburg Lotharingen. De aanwezige kunstcollectie werd eigendom van de staat. Palazzo Pitti wordt tegenwoordig gebruikt als tentoonstellingsruimte voor verschillende musea. Je vindt er onder meer de Palatine Galerie, Museo degli Argenti en het porselein museum.

Museo Zoologico

Iets heel anders dan mooie paleizen die vol zijn van pracht en praal is het Museo Zoologico. Ook hier is de collectie grotendeels bijeengesprokkeld door familie de Medici. Je ziet hier een grote collectie opgezette dieren en bijzondere anatomisch correcte wassenbeelden. Die beelden waren bedoeld voor studenten in de 18e en 19e eeuw en zien er levensecht uit. Naast de wassenbeelden kan je er ook menselijke lichaamsdelen zien. Als je voor je bezoek aan het museum net hebt geluncht is het wellicht verstandig om deze zaal te laten voor wat hij is.

Giardino di Boboli

Achter het Palazzo Pitti in Firenze vind je de Giardino di Boboli. De Boboli Tuinen zijn een waar openluchtmuseum. Je ziet er verschillende bezienswaardigheden die uit Romeinse tijd stammen of aan de Romeinen doen terugdenken, zoals een Amfitheater, gebouwd voor theatervoorstellingen van de Medici's, een obelisk van Ramses II uit Heliopolis en een granieten bekken afkomstig van de Romeinse Thermen van Caracalla.

In de tuinen vind je ook prachtige beelden uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Bewonder de Bachus fontein en de Neptunus fontein van Stoldo Lorenzi. Ook mooi is de tot de verbeelding sprekende Grotta Grande van Buontalenti met het standbeeld van de 'Badende Venus' van Giambologna en (kopieën van) de Nonfiniti-slaven van Michelangelo. Voor een aangename pauze moet je zeker eens naar het koffiehuis, gebouwd in 1776, gaan. Vanaf het 'dek' van dit 'bootachtige' gebouw in rococo-stijl heb je een prachtig uitzicht op de stad.

Piazzale Michelangelo

Vanaf de Piazzale Michelangelo heb je een prachtig uitzicht over Firenze. Het plein is op een heuvel gelegen en werd in 1869 ontworpen en gebouwd door Giuseppe Poggi. Vanaf het plein zie je bezienswaardigheden als de Basilica Santa Maria del Fiore, het Palazzo Vecchio, de Sante Croce en de Ponte Vecchio. Het plein is, zoals de naam al aangeeft, gewijd aan Michelangelo. Op het plein kan je dan ook verschillende kopieën van zijn sculpturen zien. Centraal op het plein staat de David en zie je er beelden van de graven Giulliano en Lorenzo De Medici, de Nacht en de Dag, het Morgenlicht en de Avondschemering. Een bezoek aan het Piazzale Michelangelo is een absolute aanrader tijdens je citytrip Firenze!

Kerk Orsanmichele

De kerk Orsanmichele wordt gekenmerkt door de excentrieke vorm die lijkt op een drie verdiepingen hoge kubus. Het kerkgebouw is van origine een overdekte graanmarkt die in 1337 door een brand werd verwoest. Toen de kerk in gebruik genomen werd, kon op de eerste verdieping nog steeds graan opgeslagen worden. Je kan in de kerk Orsanmichele nog steeds de kokers zien waarlangs de graanzakken omhoog werden getrokken. In 1380 verhuisde de graanmarkt en stond de gehele ruimte ter beschikking van het geloof.

De buitenkant van de kerk Orsanmichele valt op door de nissen met daarin talrijke beelden van patroonheiligen. Het bekendste beeld is dat van Sint-Joris, gemaakt in 1417 door Donatello voor de gilde van de wapensmeden. Op het predella zie je hoe Sint-Joris de draak verslaat. Het is zo bekend omdat het één van de eerste beelden is waarbij perspectief werd gebruikt. Het beeld staat aan de noordkant maar is slechts een kopie; het origineel bevindt zich veilig in het Nationaal Museum Bargello.

Palazzo Medici-Ricardi

Het eerste ontwerp voor Palazzo Medici-Riccardi werd in opdracht van Cosimo de Medici gemaakt door Brunelleschi. Het ontwerp werd door de uitbundigheid echter afgewezen. Cosimo de Medici was bang dat een uitbundig paleis afgunst en minachting zou opwekken bij de bevolking van Firenze. Er werd gekozen voor een renaissance paleis in de vorm van een kubus naar ontwerp van Michelozzo di Bartolomeo. In 1659 werd het paleis gekocht door Gabbriello Riccardi. Hij zorgde ervoor dat het paleis werd gerenoveerd en uitgebreid met invloeden van de barok stijl.

Tegenwoordig bevat het Palazzo Medici-Riccardi een museum over het geslacht de Medici. De invloedrijke familie was van de 15e tot de 18e eeuw heer en meester over het rijke Toscane. De familie verzamelde kunst en dat wordt in het Palazzo gedeeltelijk tentoongesteld. Tot de hoogtepunten van het Palazzo behoort zeker de muurschildering in de kapel van het museum.

Basilica di San Lorenzo

De Basilica di San Lorenzo in Firenze werd door gebrek aan financiën deels gefinancierd door de familie de Medici. Het familiewapen van de Medici vind je terug in het midden van het plafond. De kapellen van de familie zijn onderdeel van de kerk San Lorenzo. De kerk werd door de financiering beschouwd als hun privé kerk en hier bevinden zich ook de graftombes van de familie en van Donatello. De kapellen zijn een eerbetoon en een weerspiegeling van de macht die de familie ooit in Firenze had. Ze zijn rijkelijk versierd met prachtige kleuren en indrukwekkende koepelfresco’s. Daarnaast zie je er honderden edelstenen, halfedelstenen en marmer afkomstig van over de hele wereld. 

Palazzo Strozzi

Palazzo Strozzi is één van de mooiste en grootste particuliere stadspaleizen van Firenze. De familie Strozzi was naast de De Medici's een invloedrijk geslacht. Uiteraard hoorde er bij die status een passend paleis en in 1489 werd er begonnen met de bouw van Palazzo Strozzi. Opdrachtgever Filippo Strozzi Il Vecchio stierf voordat zijn paleis af was. Je kan er tegenwoordig wisselende tentoonstellingen bezoeken en op het binnenplein van een stevige espresso proeven.

Santa Maria Novella

Een dominicanenkerk in wit en olijfgroen marmer. Ga binnen kijken naar het 'zwevende' kruisbeeld van Giotto (13de eeuw). De fresco's in de hoofdkoorkapel van Domenico Ghirlandio en leerlingen zijn adembenemend mooi. Bezoek zeker ook de vijf koorkapellen, de kloostergang met de graftombes en groene fresco's.   

Palazzo Corsini

Het Palazzo Corsini is één van de zeldzame barokke gebouwen in de renaissance stad Firenze. De bouw begon in de 17e eeuw en werd pas in de 18e eeuw voltooid. Het Palazzo wordt tegenwoordig gebruikt voor grote feesten, conferenties en bijeenkomsten.

Reviews en beoordelingen Andere

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezienswaardigheden Firenze? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info