Uffizi Museum Firenze bezoeken? Tips en tickets Galleria degli Uffizi Florence

Firenze bezit met het Uffizi museum een enorme collectie schilderijen en sculpturen

Tijdens je citytrip Firenze breng je natuurlijk een bezoek aan het Uffizi museum, één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Firenze en het grootste kunstmuseum wereldwijd. De Galleria degli Uffizi wordt dagelijks door bijzonder veel mensen bezocht.

Hier kun je kunstwerken bewonderen van Italiaanse grootmeesters, maar er hangen ook werken die afkomstig zijn van kunstenaars uit Europa. Michelangelo’s Heilige Familie kun je hier bekijken, maar ook Botticelli's Geboorte van Venus is een wereldberoemd werk uit het museum. 

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten als je een bezoek wilt brengen aan dit museum. Onze belangrijkste tip: het is ten zeerste aanbevolen om vooraf al je ticket online aan te kopen om heel lange wachttijden te voorkomen. 

Het is werkelijk verbazend hoeveel beroemde kunstwerken je in dit museum aantreft, zonder dat je het vooraf wist.
 • Bezoek het belangrijke kunstmuseum in Firenze
 • De Geboorte van Venus van Botticelli
 • De Heilige Familie van Michelangelo
 • Het hoofd van Medusa van Caravaggio
 • Nog veel meer wereldberoemde werken
 • Boek je tickets online
Gratis reisgids downloaden

Galleria degli Uffizi

1. De historie

1.1. Hoe Uffizi veranderde van bedrijfspand naar kunstmuseum

Cosimo I de’ Medici gaf opdracht tot het bouwen van een bedrijfspand in Florence . De bouw ging van start in het jaar 1560 nadat Giorgio Vasari was aangetrokken als architect. De afwerking van het pand lag in handen van Bernardo Buontalenti en Alfonso Parigi. Het pand kreeg tevens een corridor die voor de verbinding zorgde tussen het Pitti paleis en het Uffizi.

De’ Medici familie bezat een grote verzameling kunst. Eind 1600 werd deze verhuisd naar het pand. De collectie vond zijn plaats in zowel de gangen als de andere ruimtes. Daartoe werd ook de Tribuna gebouwd. Deze werd ontworpen door Buontalenti. De ruimte zou plaats moeten bieden aan de grotere kunstwerken. De opening vond plaats in 1584. Na deze tijd werd de verzameling steeds groter. Naast kunstwerken als standbeelden en schilderijen, kregen ook juwelen, boeken en relikwieën een plaats in het pand.

1.2. Stadseigendom

Anna Maria Luisa De’ Medici overleed in 1743. De omvangrijke kunstcollectie werd stadseigendom op een aantal voorwaarden. De kunst zou wel beschikbaar moeten blijven voor Firenze . Het kunstmuseum werd later in 1765 voor publiek geopend. Toch zijn er ook kunstwerken uit de collectie van De’Medici te bekijken in andere musea van de stad. Gewoonweg omdat de kunstverzameling te omvangrijk is.

1.3. De overstroming en de autobom

In de loop van de 20e eeuw scheelde het een paar keer niet veel of het Uffizi had niet meer zijn huidige grandeur gehad.

 • De Arno overstroomt in het jaar 1966. Het water brengt schade toe aan het Uffizi en er wordt met man en macht gewerkt aan het veiligstellen van de kunstwerken . Zelfs vakantiegangers en bewoners hielpen mee.
 • In ‘93 ontploft er een autobom nabij het Uffizi die het leven van 5 mensen opeist . Ook door die explosie raakte het gebouw wederom beschadigd.

2. Museum

Het kunstmuseum is twee etages hoog en heeft maar liefst 45 aparte ruimtes. Je kunt hier werken bezichtigen van Caravaggio, Da Vinci, Michelangelo, Rafael en Botticelli.

De kunst stamt hoofdzakelijk uit de middeleeuwse tijd, maar je kunt er ook moderne kunst zien. Naast werken van Italiaanse grootmeesters herbergt het Uffizi Museum ook kunst van grootheden uit Nederland.

2.1. Kunstwerken uit 1300

 • de tweede zaal is direct de meest belangrijke. Hier kun je kunst bewonderen welke afkomstig is uit de 13e eeuw . Deze periode is voor Italië belangrijk geweest op het gebied van kunsthistorie omdat in deze tijd de revolutie in kunst begon.
 • in deze zaal krijg je een goede indruk van hoe de Byzantijnse kunst er in deze periode uitzag. Scherpe lijnen en dimensionaliteit voeren de boventoon.
 • in de ruimte zie je ook kunstwerken van Cimabue en schildersleerling Giotto. De kunst stamt uit halfweg 13e eeuw en heeft veel betekent voor de ruimtelijke ontwikkeling en perspectieven op het gebied van schilderkunst.

2.2. Sandro Botticelli

De meest bekende ruimtes van het Uffizi Museum zijn kamers 10 t/m 14. Deze zijn gereserveerd voor kunstwerken van Botticelli, waaronder de Primavera. Maar het bekendste werk dat je hier kan bewonderen is wellicht de Geboorte van Venus.

Geboorte van Venus van Botticelli - Uffizi

2.3. Leonardo da Vinci

De Doop van Christus is een bekend werk van Da Vinci. Dit kunstwerk kun je samen met de Annunciatie bekijken in de 15e zaal van het museum . Naast kunstenaar en maker van de beroemde Mona Lisa uit het Louvre, was Leonardo da Vinci ook wetenschapper en ontwerper.

2.4. De Heilige Familie van Michelangelo

Als je een liefhebber bent van werken van Michelangelo, dan zou je zeker een bezoek moeten brengen aan kamer 35 . Hier kun je naast de Heilige Familie ook de Tondo Doni aanschouwen. Dit werk is op doek gemaakt in plaats van op de muur, waar Michelangelo vooral om bekend staat. Zijn werk in de Sixtijnse kapel is daar een goed voorbeeld van.

De Heilige Familie van Michelangelo

2.5. Nederlandse en Belgische kunstwerken

In het Uffizi Museum in Firenze vind je ook kunstwerken van Nederlandse grootmeesters . In kamers 47-55 kun je werken van Rogier van der Weyden, Hugo van der Goes en Rembrandt bekijken . Van der Goes is de maker van Portinari Triptych. Van der Weyden heeft destijds de Lamentatie van Christus gemaakt.

Naast deze grootheden kom je in het museum ook werken tegen van onder andere Gabriel Metsu, Rubens, van Dyck, Brueghel, Jan Steen en Gerrit van Honthorst .

2.6. Nog meer Italiaanse grootmeesters

 • Rafael’s kunst kun je zien in ruimte 66. Het Leo X portret én Madonna met de Putter kun je hier bekijken.
 • Titiaan was ook een bekende Italiaanse kunstenaar. Zijn werk zie je in ruimte 83. Hij heeft onder andere de werken de Venus van Urbino en Flora gemaakt.
 • de kunst van Caravaggio hangt in ruimte 90. De Offering van Isaak, Bacchus en Medusa komen van zijn hand.

3. Terras op het dak met uitzicht over de stad

In de bovenste etage van het museum krijg je toegang tot het terras . Hier kun je onder het genot van een drankje genieten van een mooi vergezicht over de stad. Je kijkt uit op de Duomo, maar ook over Palazzo Vecchio.

Dakterras Uffizi museum

4. Wanneer is het Uffizi open voor publiek?

 • met uitzondering van de maandagen, tweede kerstdag en nieuwjaarsdag is het Uffizi dagelijks geopend van 08.15-18.50 uur.
 • het loket voor het kopen van entreekaarten gaat om 18.05 dicht. Het museum wordt v.a. 18.35 geleidelijk aan gesloten.

5. Toegangskaarten voor het museum in Firenze

Je kunt jouw kaarten bij het Uffizi kopen, maar ook vooraf onlineentreekaarten bestellen behoort tot de mogelijkheden. Je dient dan wel een dag en tijd aan te geven.

Zodra je jouw bestelling hebt afgerond, ontvang je een bewijs in je mailbox. Deze kun je uitprinten en meenemen. Ze worden bij het loket verruild voor een entreeticket. Je hebt tijdens je bezoek tevens de mogelijkheid tot het reserveren van een audiogids. Zo kom je nog meer te weten over het Uffizi Museum.

 • je kunt de kaarten alleen afhalen aan de kassa bij het museum
 • je hoeft geen entree te betalen op de 1e zondag v.d. maand
 • als je niet ouder bent dan 18, dan hoef je geen entree te betalen

6. Toegang zonder wachten in de lange rijen

Er is niets zo vervelend dan lang moeten wachten in de rij. Bij dit museum kan dat nog wel eens voorkomen. Zeker tijdens het toeristenseizoen kunnen de tijden oplopen tot meer dan 60 minuten, net als bij de andere bekende bezienswaardigheden in de stad.

Dit kun je voorkomen door je toegangskaarten vooraf online te reserveren . Je betaalt dan wel een kleine bijdrage aan reserveringskosten, maar dit weegt niet op tegen de tijd die je verspilt aan de lange rijen voor de kassa en het museum. De rij voor de controle bij de ingang voorkom je hiermee niet, maar deze wachttijden zijn doorgaans erg kort.

Tip : reserveer je entreekaarten online en vooraf. Zo verspil je geen tijd aan de lange wachtrijen voor het museum in Firenze.

De 1e zondag van de maand is altijd druk. Mede omdat je dan gratis toegang krijgt. Ook in het toeristenseizoen, in de weekeinden en in de zomer is het drukker.

Als je liever geen drukte om je heen hebt en de belangrijkste zalen in alle rust wilt verkennen, dan is het verstandig om 30 minuten voordat het museum opengaat al aanwezig te zijn . Wanneer je vroeg opduikt en online een voorrangskaart hebt geboekt, bespaar je aanzienlijk wat wachttijd ten opzichte van de gewone rijen voor de kassa. Deze tijdsbesparing kan zelfs aan het begin van de dag al oplopen tot wel 60 minuten.

Wij waren er ’s morgens vroeg bij en reserveerden vooraf online. Het eerste anderhalf uur konden we op die manier al behoorlijk wat zalen relatief rustig bekijken . Daarna werd het vrij snel zeer druk, maar tegen dan kan je al heel wat van de bekendste werken gezien hebben.

Lukt ’s morgens niet? Ook tussen de middag en rond etenstijd kan het soms wat minder druk zijn.

Uffizi wachtrij

7. Routebeschrijving

7.1. Wandelend

Deze bezienswaardigheid kun je vinden in het midden van de stad. Daardoor is het wandelend vanaf vrijwel elke kant goed te bereiken. Binnen een paar minuten loop je van het Vecchio paleis naar het museum. Vanaf Porta Romana doe je er circa 20 minuten over.

7.2. De bus

Neem lijn C1 als je graag met de bus naar Uffizi wilt . Je stapt uit bij Galleria Degli. Je kunt ook uitstappen bij Ponte Vecchio, maar daarvoor moet je buslijn C3 of C4 nemen.

7.3. Eigen vervoer

De stad heeft een autovrije zone als je het centrum nadert. Daarnaast zijn de straten smal. Met je eigen auto of een huurauto naar Uffizi reizen is dan ook geen aanrader . Je kunt het voertuig natuurlijk wel buitenaf parkeren bij Piazzale Michelangelo. Vanaf hier ben je te voet binnen 20 minuten op de plaats van bestemming . Je kunt natuurlijk ook de bus nemen.

8. Handige informatie

 • op zoek naar de David van Michelangelo? Die bevindt zich niet in het Uffizi, maar in de nabijgelegen Galleria dell'Accademia. Er zijn wel gegidste tours beschikbaar waarmee je beide musea combineert, of je kan natuurlijk ook losse tickets kopen voor beide om alles op eigen houtje te bezoeken.
 • je tas of andere bagage wordt nagekeken bij de entree. Dat gebeurt bij de beveiligingscontrole.
 • hele ruime of grote tassen mogen niet mee naar binnen. Deze kun je kosteloos in bewaring geven bij de ingang.
 • in de ruimtes van het museum mag jegeen statief of stick gebruiken om foto’s te maken. Ook de flitser van het apparaat dient uitgeschakeld te zijn.
 • drankjes of snacks mag je niet meenemen of eten in één van de vele ruimtes.
 • voorkom minimaal 60 minuten wachten voor het loket en reserveer je kaarten online.

9. Video: zo ziet het museum in Firenze er van binnen uit

Wil je alvast vanaf een scherm genieten van de mooie kunst? Bekijk dan de onderstaande video en kom helemaal in de stemming.

10. Verblijven boeken met reductie in de omgeving

Als je een paar dagen wilt doorbrengen in deze prachtige Italiaanse stad, dan doe je dat het beste in een hotel of een bed & breakfast . Omdat zowel het museum als de directe omgeving veel bezoekers trekt, is het verstandig om je verblijf vroeg genoeg te boeken om teleurstellingen te voorkomen. Kijk hier voor actuele aanbiedingen

Tip : ben je dol op kamperen? Overweeg dan om een plaats te boeken bij Firenze Camping in Town. Een luxe camping dichtbij het bruisende hart van Firenze. Hier kun je een houten bungalow huren, maar ook een tent. Reserveren voor deze camping in Firenze doe je hier.

11. Reisgids Toscane met complete route en bezienswaardigheden

Natuurlijk wil je niets aan het toeval overlaten als je in Firenze bent. Met de reisgids Toscane krijg je niet alleen 9 wandelingen door de stad, maar ook een complete route die je met de auto kunt afleggen.

Nog meer mooie plekken bezoeken in Firenze of Toscane? In de reisgids vind je tevens 95 bijzondere must-sees en hotspots. Nieuwsgierig? Je kunt ook altijd eerst onze gratis sneak-peak downloaden voor de Toscane reisgids.

Reviews en beoordelingen Uffizi en Accademia

Heb je zelf tips of opmerkingen over Firenze: Galleria degli Uffizi en meer? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info