Dom van Florence, Duomo Firenze bezoeken? Tips, info en tickets

De kathedraal van Firzenze is de op drie na grootste kathedraal van Europa

Firenze of Florence is een van de meest charmante, schilderachtige en pittoreske steden in Italië. Als geboorteplaats van de Renaissance is Florence bijna op zichzelf een kunstwerk door alle prachtige bezienswaardigheden, indrukwekkende architectuur, geplaveide straten en een ontspannen sfeer. Deze hoofdstad van Toscane huist een van de beroemdste kerken ter wereld, de Cattedrale di Santa Maria del Fiore, of Duomo Kathedraal.

Beroemd om zijn enorme omvang en overweldigende schoonheid is de kathedraal van Florence een van de meest populaire monumenten in heel Italië. De Duomo staat symbool voor Florence, net zoals de Eiffeltoren dat voor Parijs doet. Een immense geschiedenis zorgt voor een interessant verhaal achter deze kerk. Een reis naar Florence is dus niet compleet zonder een bezoekje aan dit prachtige meesterwerk.

De Duomo van Firenze is met recht en rede een van de topbezienswaardigheden in Italië.
 • Geniet van de schoonheid van de Dom
 • Bewonder de fresco’s van Brunelleschi op de koepel
 • Geniet van het uitzicht vanop de Campanile 
 • Bekijk de Pièta van Michelangelo in het Museo dell'Opera
 • Boek je tickets vooraf online
Gratis reisgids downloaden

Duomo kathedraal van Firenze

1. Geschiedenis van de Duomo

De Renaissance vond zijn beginselen in de prachtige streek van Florence. De bouw van de Cattedrale di Santa Maria del Fiore wordt door velen beschouwd als het keerpunt in de geschiedenis dat de weg heeft vrijgemaakt voor deze periode.

1.2 Arnolfo di Cambio: het begin van de Duomo

De eerste steen van de Duomo werd in 1296 gelegd door Arnolfo di Cambio . Hij ontwierp een monument in Gotische bouwstijl met kenmerken van de Romaanse stijl, zoals die toen in Toscane werd gebruikt. De bouw van de kerk zou uiteindelijk nog 140 jaar lang duren .

1.3 De Giotto campanile

Na de dood van Arnolfo di Cambio en een pauze van 20 jaar, namen de architecten Pisano en Giotto de bouw en het ontwerp op zich. Giotto breidde het ontwerp van di Cambio uit met de bekende campanile of klokkentoren.

Toen ook Giotto stierf en na weer een pauze in de constructie van de Duomo was het de beurt aan de architect Francesco Talenti, die op zijn beurt de toren van Giotto afwerkte en zich met de zijkapellen van de kathedraal bezig hield. Na Talenti werkten nog meerdere architecten aan het imposante monument dat de Duomo kathedraal uiteindelijk zou worden.

1.4 Het ingenieuze idee van Brunelleschi

Pas toen Filippo Brunelleschi betrokken werd bij de constructie, werd de nieuwe methode en stijl - een ingenieuze en artistieke combinatie van Gotische stijl en de principes van de klassieke Romeinse architectuur - geïmplementeerd en gebruikt. Brunelleschi is degene die het revolutionaire idee bedacht van de zelfondersteunende koepel. Uiteindelijk bleek deze koepel een enorm succes te zijn en het zette de toon voor de nieuwe stijl, methode en geest van wetenschap en esthetica - de belangrijkste kenmerken van de Renaissance-beweging .

De bouw van de Duomo kathedraal was klaar in 1436 . Kort daarna werd het monument ook ingewijd door Paus Eugenius IV.

1.5 Na Brunelleschi

Net zoals bij alle grote bouwwerken werden ook bij de Duomo kathedraal van Florence aanpassingen gedaan over de jaren en eeuwen na het voltooien van het gebouw. Zo werd 7 jaar na de inwijding van de kerk de klok gemaakt door Paulo Urccello en het duurde nog eens 24 jaar voor de lantaarn op de koepel klaar was . Deze werd gemaakt door Andrea del Verrocchio. De marmeren tegelvloer werd pas in de 16e eeuw gelegd en de Neogotische façade en de drie bronzen deuren werden in de 19 e eeuw door Emilio de Fabris toegevoegd .

Duomo kathedraal van Firenze

2. De buitenkant van de Duomo

2.1 Symbool van grootsheid

Van veraf is de Cattedrale di Santa Maria del Fiore een symbool van grootsheid. Het torent uit boven de smalle straatjes van het stadscentrum en is duidelijk zichtbaar vanuit elke richting , inclusief de omliggende heuvels.

2.2 Lust voor het oog

Van dichtbij is de kathedraal van Florence een monument waar je je ogen niet van kan af houden. Drie apsissen met ieder hun eigen koepel flankeren de prachtige Gotische klokkentoren van Giotto en vormen samen met de rest van het gebouw de vorm van een Latijns kruis.

De structuur is 155 meter lang en 90 meter breed. Het hoogste punt van het gebouw, de koepel, stopt op 114 meter hoog. De koepel alleen al weegt 37.000 ton.

2.3 Indrukwekkende afwerking

De Duomo zag er niet altijd uit zoals hij er vandaag uitziet. Pas in 1887 werd de buitenkant van het gebouw afgewerkt met het prachtige witte, groene en rode marmer . De gigantische deuren werden pas aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw aan het gebouw toegevoegd . Op deze gigantische bronzen deuren vind je prachtige tekeningen uit het leven van de Madonna.

Duomo kathedraal van Firenze

3. De binnenkant van Il Duomo di Firenze

Het interieur van de kathedraal is enorm en adembenemend. Van prachtige fresco's, schilderijen, beelden en glas-in-loodontwerpen tot sierlijke deuren en complexe mozaïeken , de Cattedrale di Santa Maria del Fiore is een inspirerend kunstwerk, zowel van buiten als van binnen.

3.1 Kunst in de Duomo

Het interieur bevat enkele zeer belangrijke kunstwerken. Meteen bij het binnenkomen ontdekken we enkele prachtige 15e-eeuwse fresco’s van Paulo Uccello en Andrea del Castagno .

De Duomo herbergt ook het schilderij "La commedia illumina Firenze" van Domenico di Michelino , het schilderij waarop Dante zijn beroemde Davino Commedia toont aan de stad Florence. Naast het weergeven van de Divine Comedy-scènes, toont het schilderij ook afbeeldingen van het 15e-eeuwse Florence en wordt als zodanig beschouwd als een van de meest waardevolle artefacten in de kathedraal.

Het pièce de résistance is natuurlijk de prachtige plafondschildering van de koepel van Brunelleschi. In die tijd was de Medici-familie ontzettend machtig en Cosimo de’ Medici liet de koepel beschilderen met een enorme fresco van Het Definitieve Oordeel door Giorgio Vasari en Federico Zuccari. Het resultaat is verbluffend!

De Pietà van Michelangelo stond ook ooit in Duomo, maar is in de loop van de tijd overgebracht naar het nabijgelegen Museo dell Opera del Duomo. Dat kan je met een combinatieticket ook bezoeken.

3.2 Glas-in-loodramen

De meeste prachtige glas-in-loodramen zijn in de 15e eeuw gemaakt naar ontwerpen van beroemde Florentijnse kunstenaars als Donatello, Lorenzo Ghiberti, Andrea del Castagno en Paolo Uccello . Er zijn er 44 te bezichtigen, die allemaal taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament tonen.

3.3 De klok van Uccello

De klok boven de hoofdingang in de kathedraal is wereldwijd de enige van zijn soort in werkende staat . In het midden schittert een gouden ster, terwijl de hoofden van de vier evangelisten, Matthew, Mark, Luke en John, in elke hoek van het vierkante frame de wijzerplaat omringen. Paolo Uccello zorgde voor de verschillende fresco’s op deze klok.

De klok volgt de Ora Italica, ook wel Boheemse tijd of Juliaanse tijd genoemd, die begon bij zonsondergang en eindigde bij zonsondergang .

4. De Crypte

De crypte onder de Duomo bevat eigenlijk de ruïne van de eerste kathedraal van Florence, Chiesa di Santa Reparata , en de overblijfselen van twee andere gebouwen, waarvan de oudste dateert uit het jaar 780. Santa Reparata werd gebouwd in de 6e eeuw en wordt beschouwd als een van de eerste tekenen van het christendom in Florence.

Naast de ruïnes, toont de crypte ook verschillende vondsten uit de Romeinse en middeleeuwse periode, zoals decoratiefragmenten en graven . Ook het vermoedelijke graf van Filippo Brunelleschi zou hier teruggevonden zijn.

Crypte Dome van Firenze

5. De koepel

De enige manier om de binnenkant van de koepel van dichtbij te bekijken en te genieten van het buitengewone uitzicht op Florence, is door de 463 treden te beklimmen : deze klimtocht brengt je doorheen het binnenste van de koepel, waar je Vasari’s fresco’s van Het Laatste Oordeel kan bewonderen.

Hoewel de lange klim naar boven niet voor iedereen weggelegd is, is het uitzicht bovenaan adembenemend! Vanaf het platform kan je de hele stad overzien.

6. De Campanile

De klokkentoren, met zijn 84 meter hoogte en karakteristieke slanke, elegante en verfijnde profiel is een van de mooiste voorbeelden van de Gotische kunst uit de 14e eeuw .

De Florentijnse klokkentoren heeft net als de Duomo Kathedraal een prachtig decor, waaraan enkele van de grootste kunstenaars van die tijd hebben bijgedragen: Andrea Pisano, Luca della Robbia en Donatello. Deze werken hebben van de klokkentoren een decoratief monument gemaakt, zijn oorspronkelijke functie vergetend.

Ook de Campanile kan je beklimmen. Met z’n 414 stappen is ook deze toren een uitdaging om te veroveren, maar je wordt beloond door allerlei mooie bezienswaardigheden onderweg. Eens bovenaan blijkt de hele klim maar weer de moeite waard geweest.

De campanile van Firenze

7. Het baptisterium van Firenze

7.1 Exterieur van het baptisterium

De doopkapel van Battistero di San Giovanni is een van de oudste gebouwen in Florence, gebouwd in de 11e eeuw . Het is gebouwd in de Florentijnse romaanse stijl. Dit was niet de eerste doopkapel op die plek. Er zijn aanwijzingen voor een kleinere achthoekige doopkapel die dateert uit de late 4e eeuw.

De structuur heeft een achthoekige vorm en is volledig bedekt met wit, rood en groen marmer . De doopkapel is bedekt door een koepel die met 8 panelen rust op de steunmuren.

Opvallend zijn de 3 zeer indrukwekkende bronzen deuren met reliëfsculpturen . Michelangelo verwees naar deze deuren als de Gates of Paradise. De poorten zijn geprezen door generaties kunstenaars en kunsthistorici voor hun indrukwekkende weergave van scènes uit het Oude Testament.

7.2 Interieur van het baptisterium

Het interieur van de doopkapel is een mengeling van stijlen uit de grote culturen van middeleeuws Europa. Prachtig zijn de dertiende-eeuwse vloermozaïeken die duidelijk een Byzantijnse invloed tonen.

Bovenaan zie je een mozaïek met 7 bijbelverhalen: de verhalen van Johannes de Doper, Jozef, Christus, Genesis en meer.

Ook het grafmonument van Antipope John XXIII is hier aanwezig.

8. Het Museo dell’Opera del Duomo

Het Museum van de Opera del Duomo heeft een ongelooflijke collectie met 750 jaar geschiedenis van de kathedraal van Florence. De hoogtepunten van hun collectie zijn:

 • de prachtige Salone del Paradiso, waar het gebied tussen de doopkapel en de kathedraal is gereconstrueerd in het museum
 • de Pietà van Michelangelo, die ooit in de kathedraal zelf stond
 • een houten beeld van Mary Magdalena door Donatello
 • de relieken kapel, waar koormuziek de sfeer schept
 • en het museum van de 19e eeuw, een museum binnen het museum.

Museo dell’Opera del Duomo Firenze

9. Openingstijden van het kathedraalcomplex

De verschillende gebouwen van het kathedraalcomplex zijn niet allemaal op dezelfde momenten open. Dit is iets waar je best rekening mee houdt.

 • De kathedraal: open van maandag tot zaterdag van 10:00 tot 16:30 en op zondag van 13:30 tot 16:45.
 • De crypte: maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag te bezoeken van 10:00 tot 17:00, donderdag en zaterdag van 10:00 tot 16:30. Op zondag is toegang tot de crypte gesloten.
 • De koepel: open van maandag tot vrijdag tussen 08:30 en 19:00, op zaterdag tussen 08:30 en 17:00 en op zondag tussen 13:00 en 16:00. Let op: alleen te bezoeken met een gereserveerd tijdstip.
 • De campanile: dagelijks open tussen 08:15 en 19:00.
 • Het museum: dagelijks open van 09:00 tot 19:00. Gesloten op de eerste dinsdag van de maand.
 • Het baptisterium: open van maandag tot vrijdag van 08:15 tot 10:15 en van 11:15 tot 19:30, zaterdag van 08:15 tot 18:30 en zondag van 08:15 tot 13:30.

10. Tickets om het kathedraalcomplex te bezoeken

Het bezichtigen van de kathedraal is gratis, maar voor de andere gebouwen worden er wel tickets verkocht .

Het baptisterium, de crypte, het museum of de klokkentoren hebben allemaal een ticket nodig . Deze tickets zijn zowel ter plekke als online te koop. In de kathedraal is een audiogids beschikbaar.

Let op: de koepel van Brunelleschi beklimmen doe je niet zomaar. Je moet voor je bezoek reeds een datum en tijd reserveren . Daarom is het eenvoudiger om vooraf online een ticket te boeken. Bij deze tickets is een gids inbegrepen met alle informatie over de bezienswaardigheden.

10.1 Hoe vermijd ik de wachtrijen?

Om de lange wachtrijen bij de ingang voor te zijn, boek je best je Duomo-tickets online. De Duomo is een van de drukste toeristische attracties van Florence en wachtrijen voor de kathedraal en de Campanile kunnen ongelooflijk lang worden.

Bovendien is het ter plaatse erg verwarrend om te weten welke tickets je voor welke gebouwen nodig hebt en waar je ze kan kopen. Op het plein gaat het er daarom vaak wat chaotisch aan toe met heel wat toeristen die niet goed weten hoe het precies in elkaar zit.

Tip: Verspil dus geen tijd met zoeken en aanschuiven in de wachtrijen, boek je tickets gewoon online. Zo regel je alles rustig voor je vertrek. Met de tijd die je uitspaart, kan je op dezelfde dag nog heel wat andere bezienswaardigheden van Firenze meepikken.

Duomo van Firenze wachtrij

11. Hoe bereik ik de Duomo?

De kathedraal bevindt zich op het Piazza Duomo, in het historische centrum van de stad Florence. Het is het beste te voet te bereiken, omdat auto- en ander vervoer zwaar beperkt is en het druk kan zijn door alle bezoekers.

11.1 Te voet

Het Piazza Duomo ligt op zo’n tien minuten wandelen van het Uffizi Museum vandaan en op zo’n zeven minuten wandelen vanaf de Galleria dell’Accademia .

11.2 Openbaar vervoer

Met het openbaar vervoer raak je er ook: buslijn C1 brengt je naar de haltes Roma Duomo, Santa Maria Nuova, Via de’ Pucci of Piazza di San Lorenzo, buslijn C2 naar Olio, Roma Duomo of Oriuolo. Ook is het mogelijk om bussen 14 of 23 naar Santa Maria Nuova of Via de’ Pucci te nemen.

11.3 Met de auto

Als je met de auto naar het Piazza Duomo wil, moet je buiten het centrum parkeren en met het openbaar vervoer verder reizen . Florence heeft een ZTL-zone, hier mag je zonder vergunning niet in.

12. Praktische info voor je bezoek

 • De Duomo is een religieuze plaats. Je moet er dus voor zorgen dat je de juiste kleding draagt. Dit wil zeggen: geen hoeden of zonnebrillen, shorts en rokken onder de knie, en je romp en schouders moeten volledig bedekt zijn.
 • Je mag ook geen eten of drinken meenemen. Er kan politie zijn die de deur van de kathedraal bewaakt en die bezoekers af en toe controleert.
 • Geen zin in wachtrijen? Boek dan je tickets vooral online.

13. Video: verken de Duomo van Firenze

In dit filmpje ga je alvast even op verkenning in deze prachtige bezienswaardigheid.

14. Verblijven boeken met reductie in de omgeving

Als je een paar dagen wilt doorbrengen in deze prachtige Italiaanse stad, dan doe je dat het beste in een hotel of een bed & breakfast . Omdat zowel het museum als de directe omgeving veel bezoekers trekt, is het verstandig om je verblijf vroeg genoeg te boeken om teleurstellingen te voorkomen. Kijk hier voor actuele aanbiedingen

Tip : ben je dol op kamperen? Overweeg dan om een plaats te boeken bij Firenze Camping in Town. Een luxe camping dichtbij het bruisende hart van Firenze. Hier kun je een houten bungalow huren, maar ook een tent. Reserveren voor deze camping in Firenze doe je hier.

15. Reisgids Toscane met complete route en bezienswaardigheden

Natuurlijk wil je niets aan het toeval overlaten als je in Firenze bent. Met de reisgids Toscane krijg je niet alleen 9 wandelingen door de stad, maar ook een complete route die je met de auto kunt afleggen.

Nog meer mooie plekken bezoeken in Firenze of Toscane? In de reisgids vind je tevens 95 bijzondere must-sees en hotspots. Nieuwsgierig? Je kunt ook altijd eerst onze gratis sneak-peak downloaden voor de Toscane reisgids.

Reviews en beoordelingen Dom (Duomo)

Heb je zelf tips of opmerkingen over Firenze: bezoek aan de Dom? Plaats je beoordeling

Marianne de Bruin 3 februari 2022

Altijd blij met de stadsgidsen. Hebben mij al zoveel heerlijke wandelingen gegeven!!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info