Blauwe Moskee: een blauwe indruk

In het midden van At Meydani (Hippodroom) vind je de Blauwe Moskee

Ongeveer in het midden van het At Meydani plein (de Hippodroom) vind je de centrale ingang van de Blauwe Moskee. Op het eerste zicht heeft deze grote moskee veel gelijkenissen met die van de Aya Sofia. Deze wijk Sultanahmet is overigens genoemd naar sultan Ahmet I die in 1609 de bouw van de Blauwe Moskee liet opstarten. Hij wou een moskee die groter en mooier was dan de Aya Sofia (gebouwd in de 6de eeuw). Lang kon Ahmet I niet pronken met ‘zijn’ moskee want nauwelijks een jaar na de voltooiing (1617) stierf hij op amper 27-jarige leeftijd. Lees meer

 • Alle promoties Istanbul 5 dagen

  Alle promoties Istanbul 5 dagen

  Onze promotie Istanbul brengt je naar het hartje van de stad met voorstellen in hotels 4* inclusief ontbijtbuffet. Inclusief vlucht h/t vanaf Brussel (Turkish Airlines). Ook extra's inbegrepen.
  va. € 465 - Boek nu
 • Één van meest bezochte monumenten Istanbul
 • Immens grote koepel 33 m doorsnede
 • Enige met 6 minaretten
 • 20 000 handgeschilderde tegels
 • Vele tegels blauwgetint ... Blauwe Moskee
 • Graftombe sultan Ahmet I
Gratis reisgids downloaden

De buitenkant alleen al is méér dan de moeite waard om zien. Er is één centrale koepel van 33 meter doorsnede,  vier halfkoepels, vier kleinere koepels in de hoeken, 260 ramen. Als enige moskee in Istanbul heeft de Blauwe Moskee zes minaretten. Enkel de Grote Moskee in Mekka had er al zes, wat tot enig verzet leidde in Mekka. Ahmet bedacht een slimme en sluwe oplossing: hij schonk Mekka een zevende minaret.

Het is een van de meest bezochte monumenten in Istanbul. Hou er daarom rekening mee dat je een tijdje in de wachtrij kan staan vooraleer je (gratis) binnen kan. Als er geen gebedsdienst is (vijf keer per dag, start te herkennen door de oproep van de imam), kan je deze  bezoeken en zal je onmiddellijk ontdekken waarom ze de naam Blauwe Moskee meekreeg. Wanden en zuilen zijn bezet met in totaal 20 000 handgeschilderde tegels in blauw, groen en roodbruin waarvan de meeste nog de originele Iznik-tegels (gefabriceerd in de stad Iznik) zijn. Vooral in de zijgangen en aan de onderkant van de muren zijn de tegels blauwgetint.

In één van de bijgebouwen bevindt zich de graftombe van Ahmet, zijn vrouw en drie van hun zonen. En dan te bedenken dat de meeste bijgebouwen met o.a. een ziekenhuis, school, marktgebouw verloren gingen tijdens vernietigingen in de 19de eeuw.

Praktische info. Je moet als toerist bij het binnenkomen de schoenen uitdoen (plastic zakjes worden uitgedeeld). Bovendien waakt men er streng op om fatsoenlijk gekleed te zijn: armen en benen bedekt en vrouwen dienen een sjaaltje op het hoofd te dragen.

Reviews en beoordelingen Blauwe moskee

Heb je zelf tips of opmerkingen over Blauwe Moskee? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info