Kleinere moskeeën in Istanbul

Sokollu Moskee, de kleine Aya Sofia en Yeni Cami

Istanbul heeft heel wat moskeeën op zijn grondgebied. Van heel groot naar klein. Enkele van die kleinere worden hierna kort belicht. Voor de andere verwijzen we naar andere pagina's in dit dossier. Lees meer

 • Alle promoties Istanbul 4 dagen

  Alle promoties Istanbul 4 dagen

  Onze promoties Istanbul brengen je naar het hartje van de stad met voorstellen in hotels 3* en 4* inclusief ontbijt. Ook promoties met vlucht inclusief vanaf Brussel (Turkish Airlines). Ook extra's inbegrepen.
  va. € 189 - Boek nu
 • Kleinere moskeeën in Istanbul:
 • Sokollu Moskee
 • Kleine Aya Sofia
 • Yeni Cami
 • Zeker de moeite waard
Gratis reisgids downloaden

Sokollu Moskee

De Sokollu Moskee is een meesterwerk van de hand van de architect Mimar Sinan. De moskee werd gebouwd in opdracht ter ere van de vermoorde Sokollu Mehmet, die als grootvizier enkele sultans diende (eind 16de eeuw). Men zegt over deze moskee dat je die in Istanbul móet gezien hebben ook al liep je al in vele andere moskeeën binnen. Maar wij bleven toch wat op onze honger zitten. Misschien zullen je de witte, groene en rode kleuren van de Izniktegels nog het meest bekoren, maar oordeel gerust zelf dus.

Kücük Ayasofya Camii of de Kleine Aya Sofia

De Kücük Ayasofya moskee mag dan al een wat minder bekende moskee zijn. Hij is een bezoek absoluut waard. De Kleine Aya Sofia is een voormalige Orthodoxe kerk, gewijd aan de Heiligen Sergius en Bacchus in Constantinopel. Dit bouwwerk uit de Byzantijnse architectuur werd gebouwd in de periode 527 tot 536 ten tijde van de regeerperiode van Justinianus I. De kerk stond model voor de grote Aya Sofia, waarvan de bouw in 532 begon. Tijdens het Ottomaanse Rijk werd de kerk omgevormd tot moskee.

Nieuwe moskee Yeni Cami

De nieuwe moskee is nu ook zo nieuw niet meer. Het startjaar van de bouw was 1597. Pas in 1663 voltooid, weliswaar nadat jarenlang er niet werd aan doorgewerkt. Het is een indrukwekkende moskee met aansluitend een tuin. De laatste in het rijtje bouwwerken van Sinan, de meest toonaangevende architect uit de Ottomaanse tijd.

Reviews en beoordelingen Kleinere moskeeën

Heb je zelf tips of opmerkingen over Kleinere moskeeën in Istanbul? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info