Bezienswaardigheden Mons - Bergen

Kazematten en hôtel, niet wat je denkt

Bergen is vooral bekend voor het Belfort, het enige barokke belfort in België overigens. De Calistuskapel ligt in het kasteelpark naast het Belfort. Wat ooit gebouwd werd om soldaten te logeren, is nooit daarvoor gebruikt. De Kazematten maakten deel uit van de verdedigingsgordel rond Mons. En wat had Victor Hugo met Bergen? Je vindt het antwoord in Hôtel de Graty. Mons heeft uiteraard veel meer bezienswaardigheden in petto. Om die te ontdekken verwijzen we je graag door naar onze andere pagina's. Lees meer

  •  
  • Belfort, enige barokke belfort in België
  • Heropend januari 2015
  • Calistuskapel in kasteelpark
  • Kazematten
  • Hôtel de Graty
Gratis reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Belfort

Het Belfort van Bergen staat op de lijst van het Unesco Werelderfgoed omdat het het enige barokke Belfort is in België. Het werd gebouwd in de 17de eeuw en heeft een beiaard met 49 klokken. Nu de restauratiewerken zijn beëindigd, kan je de 365 treden nemen tot de top, op 87 meter hoogte.

In het kasteelpark krijg je uiteraard een mooi zicht op het bovenste deel van het Belfort en de stad Mons. Misschien valt het je niet onmiddellijk op maar er is niet één normale klokkentoren bij de belangrijkste kerken. De Collegiale heeft geen échte klokkentoren en de St-Elisabethkerk heeft een torentje vergelijkbaar met deze op het stadhuis. Het park is geopend van dinsdag tot en met zondag vanaf 10 uur tot 18 uur. Op deze plek stond vroeger het Gravenkasteel. Het is de hoogste plek van Mons.

Naast het kasteelpark vind je ook nog een kapel. De Calistuskapel is gevestigd in het poortgebouw waar je het park bent binnengestapt. Deze kapel werd genoemd naar een paus uit de 3de eeuw. Er is een klein museum over het park en het Belfort in dit gebouw. Geopend van dinsdag tot zondag, van 12 uur tot 18 uur.

Kazematten

Deze wandeling start bij de gratis parking Place Nervienne. Meest opvallend op dit plein zijn de kazematten over de ganse lengte van de parking. Kazematten zijn versterkte verblijfplaatsen voor soldaten. Ze maakten deel uit van de vesting rond de stad. Ze zouden dateren van het begin van de 19de eeuw en gebouwd zijn onder het Hollands bewind. Dit gebouw was nog in gebruik door het leger tot aan de Tweede Wereldoorlog. Het is gebouwd om 2000 soldaten te logeren maar is nooit daarvoor gebruikt. Het is steeds een stockeerruimte geweest. Nu worden ze door de stad gebruikt of verhuurd voor allerlei doeleinden.

Hôtel de Graty

Uiteraard heeft dit niets te maken met een hotel. 'Hôtel' in het Frans staat voor een statig herenhuis of paleisje. En wat heeft Victor Hugo hier mee te maken? Hij zou hier één nacht hebben overnacht op weg naar Brussel. De overlevering vertelt dat Victor Hugo dit een van de mooiste plaatsen op aarde zou genoemd hebben. Hij had namelijk een zicht vanuit zijn kamer op het Belfort. Het Hôtel staat op het voormalig terrein van de Jezuïeten.

Reviews en beoordelingen Andere

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezienswaardigheden Mons - Bergen? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info