Mons: Heilige Waldetrudis 1x per jaar op wandel

Waalse verering van O.L. Vrouw van Mesen

De Collegiale kerk van de Heilige Waldetrudis is een indrukwekkend kerkgebouw. Hier vingen de bouwwerken aan in het midden van de 15de eeuw. Omheen het hoofdkoor, de kruisbeuk en het schip van de kerk zijn er niet minder dan 29 zijkapellen. De voornaamste kunstwerken in de kerk zijn de beeldhouwwerken van de hand van Jacques de Broeucq. Het allervoornaamste onderdeel van de kerk is het reliekschrijn van de Heilige Waldetrudis, opgehangen boven het hoofdaltaar. Eenmaal per jaar wordt het neergelaten om deel te nemen aan de Doudou feesten.

Beslist ook bezienswaardig zijn de glasramen uit de 16de eeuw. In een apart lokaal kan je de kerkschatten bewonderen. Deze verwijzen naar de patroonheilige (een lijkwade en een gesp) maar omvatten verder ook prachtige religieuze voorwerpen. Lees meer

  •  
  • Collegiale kerk St-Waldetrudis
  • Jacques de Broeucq, reliekschrijn
  • Praalkoets Doudou
  • Sint-Elisabethkerk
  • Kerk 'Notre Dame de Messines' 
Gratis reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Ook de vergulde koets waarmee het reliekschrijn van de heilige Waldetrudis wordt rondgevoerd tijdens de Doudou feesten staat in de kerk. Deze koets uit de 18de eeuw in Lodewijk 16de-stijl zou reeds de 5de of 6de zijn. Met pastoor en 13 koorknapen weegt deze koets zo'n 4000 kg. Ze wordt getrokken door zes paarden. Dus is het eigenlijk niet nodig dat de toeschouwers de kar helpen voortduwen om de hellingen boven te geraken zonder te stoppen. Het is dus pure traditie.

De Heilige Waldetrudis (geboortejaar onzeker ca.612-overleden ca.688) had 4 kinderen waarvan er 3 in leven zijn gebleven en opgegroeid zijn tot volwassen mensen. Voor die tijd was dat zeer uitzonderlijk. Daarom is ze vooral aanbeden voor het welzijn van kinderen. Tijdens de stoet brengen de mensen geschenken naar de koets, de koorknapen geven dit aan de pastoor die ze zegent, er het reliekschrijn mee aanraakt en ze dan teruggeeft aan de betrokkene.

Sint-Elisabethkerk

Dit is de tweede belangrijkste kerk van Mons, al was het maar omwille van haar bewogen geschiedenis. Het complete verhaal kan je lezen op een Nederlandstalige folder die je gratis kan meenemen achteraan de kerk. Om een lang verhaal kort te maken: eerst was er een kapel ter ere van de Heilige Elisabeth. Deze werd vervangen door een kerk in de 16de eeuw die dan verschillende malen werd verbouwd na vernielingen of brand. Wat je nu grotendeels te zien krijgt dateert eigenlijk van begin de 18de eeuw. Dus zo'n 300 jaar geleden. Let vooral op de klokkentoren. Je zult die nog veel beter zien vanuit het kasteelpark achter het Belfort.

Kerk 'Notre Dame de Messines'

'Messines' is de Franse vertaling van het Nederlandstalige 'Mesen', een dorpje dichtbij het West-Vlaamse Heuvelland. Blijkbaar moet er daar een grote verering geweest zijn van O.L.Vrouw dat naar hier is overgewaaid. De originele kerk lag elders en werd meerdere keren vernield. Deze kerk uit de 14de eeuw kregen de Minderbroeders ter vervanging van hun vernielde kerk. Zij kwamen hier in 1802 en gaven er dezelfde naam aan als van hun originele kerk: 'Notre Dame de Messines'.

Reviews en beoordelingen Kerken

Heb je zelf tips of opmerkingen over Mons: Heilige Waldetrudis 1x per jaar op wandel? Plaats je beoordeling

Ann13 december 2020

De Collegiale St Waudru, is een prachtige "kathedraal" in gotische stijl gebouwd rond 1600 met een prachtig koor en een 22 tal kapellen met houtsculpturen, schilderijen, en bas-reliefs. de zondag na Sinksen gaat de processie uit met de vergulde Car d'or, die geduwd wordt in 1 ruk door de Montois, want bij onderbreking komt er onheil over de bewoners. het is een gotisch kerk, die een heel grote religieuze kracht en harmonie uitstraalt.

ETIENNE10 mei 2017

Goede wandelgids, alles prima uitgelegd. Echt een aanrader.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info