Mons: stadhuis blikvanger op Grote Markt

Koninklijk Theater in ere hersteld

Op de Grand Place kun je niet naast het imposante stadhuis kijken. Achter de indrukwekkende laat-gotische gevel gaan verschillende gebouwen schuil, waarvan de oudste teruggaan tot het midden van de 15de eeuw. Als je het poortgebouw binnengaat moet je eens op twee zaken letten: het prachtige deurslot van de poort en op het plafond in het portaal. Daar zie je verschillende figuren waaronder een politieman met een vrouw, ook een rechter die zetelt. Lees meer

  •  
  • Imposant stadhuis met rijke geschiedenis
  • Prachtige binnenzalen alleen in groep
  • Koninklijk Theater schittert opnieuw
  • Tuin van de burgemeester 
Gratis reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Pas als je zelf door de stadhuispoort loopt krijg je een indruk van de omvang ervan. Via de binnenkoer kun je prachtige zalen bezoeken (alleen voor groepen en na reservatie): de Trouwzaal, het Houten Salon, de Gotische Zaal, het Paraplusalon, het Lodewijk XIV Salon … Werkelijk een schitterend stadhuis dat niet moet onderdoen voor deze in de steden aan de overzijde van de taalgrens.

Het Koninklijk Theater dateert van halfweg de jaren 1800 (neoklassiek) en was een privé-initiatief. Er konden toen meer dan 1000 mensen zitten! Er zijn renovaties uitgevoerd tijdens de Tweede Wereldoorlog en in 1997. Op het moment dat dakwerken bezig waren, heeft een storm in 2012 ernstige schade veroorzaakt waardoor er binnenin heel wat vernield werd. Maar intussen is het opnieuw in gebruik. Welke figuren (medaillons) er op de poorten staan lees je op het infobord.

Tuin van de burgemeester (Jardin du Mayeur)

Op de binnenplaats van het stadhuis ga je door de gang met de pijl 'Vers le Jardin du Maïeur'. Zo kom je in de tuin van de burgemeester terecht. Dit is een vrij jong initiatief, nl. van 1930. Het meest opvallend is het beeldje met de kwajongen die speelt met het water van de fontein. In de tuin heb je het Musée du Doudou.

Reviews en beoordelingen Grote Markt

Heb je zelf tips of opmerkingen over Mons: stadhuis blikvanger op Grote Markt? Plaats je beoordeling

Annemie26 april 2021

Goede, praktische en up to date reisgids voor dag-citytrip!

seynhaeve Ingrid5 september 2018

gezellige grote markt, lekker gegeten, genoten van de tentoonstellingen. naar Grand Hornu gereden en daar uitzonderlijk genoten van de diep in de geschiedenis.

De Smet Raf14 oktober 2017

Een heel boeiende wandeling die alle aspekten van het centrum vermeld. veel betere uitgestippelde route dan de diverse routes van de toeristische dienst.

Leurs Sonja25 augustus 2016

Boeiende stadswandeling, ideaal als je maar een namiddag in het centrum verblijft. Marokkaans restaurantje zeer gezellig en super vriendelijk.

Marina Mertens14 november 2015

Zeer goede beschijving van de wandeling. Op de Grote Markt terrasje gedaan: bediening in het Nederlands.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info