Sevilla: islamitische en christelijke kunst

Tussen kathedraal en het Real Alcazar

De Spaanse Plaats is een ideale plek om de verkenning van de bezienswaardigheden van Sevilla te starten. In tegenstelling van wat sommigen denken is de Spaanse Plaats niet het centrale plein van Sevilla. Het is in feite één groot gebouw met een centraal plein. Een toch wat bizar gebouw met verschillende Spaanse bouwstijlen. Het werd gebouwd voor de tentoonstelling van 1929 en was het Spaanse paviljoen. Lees meer

  • Start je verkenning op de Spaanse Plaats
  • Een bezoek aan de kathedraal mag je niet missen
  • Geniet van het unieke Alcazar
  • Klim naar top van de Giralda
  • Tel de hoeken van de Torro del Oro
Boek je complete rondleiding

Het ligt aan de rand van het Parque de Maria Luisa en de gebouwen kunnen niet bezichtigd worden. Mogelijk zijn er restauraties aan de gang. Opvallend zijn de vele azulejos (beschilderde geglazuurde tegels) die alle provincies voorstellen.

Kathedraal

De kathedraal is samen met het Real Alcazar het hoogtepunt van een bezoek aan Sevilla. Kunstminnaars zijn er minstens een dagje zoet mee. Het is de grootste kathedraal van Spanje en dit zal je meteen ook opvallen. Het is een omgebouwde moskee, maar dit merk je eigenlijk niet meer. Drie zaken moet je gezien hebben: het grote altaar, de koninklijke kapel en het graf van Colombus. Over deze laatste bestaat er wel grote twijfel over de echtheid van de beenderen die in de kist liggen. Niemand weet immers waar Colombus begraven werd. In de vele kapellen kan je wel honderden schilderijen, beeldhouwwerken, houten beelden enz zien.

Tips bij een bezoek 

Voorheen kon men tickets op voorhand kopen via Ticketmaster.es (is niet meer mogelijk). Ook de Sevilla Card is niet meer beschikbaar. Op het ogenblik van het online brengen van onze wandelroute (april 2017) zit er niets anders op dan de soms lange wachtrij te trotseren. Kijk voor meer info op www.catedraldesevilla.es (alleen in het Spaans).

Hét Real Alcazar

Inderdaad, hét Real Alcazar, want dit gebouw is uniek. Het is een geheel van koninklijke paleizen waar de heersers van deze streek steeds hebben verbleven, zowel de moren als de christenen. Je kunt hier, meer dan elders in de stad, de verschillende bouwstijlen herkennen. Het Real Alcazar, dat in de 14de eeuw gebouwd werd in mudejarstijl, doet erg sprookjesachtig aan. Je ziet er een mix van gebouwen en patio's. Alles is voorzien van marmer, decoratief stucwerk, azulejo's, houtsnijwerk. Uitzonderlijk hebben de christelijke heersers (Alfons X, Alfons XI, Peter de Wrede) de kunstwerken en bouwstijl van de moren niet vernietigd. Dankzij keizer Karel V die zich wat moeide met de decoratie hangen hier enkele Vlaamse wandtapijten.

Tips bij een bezoek 

De ingang bevindt zich op de Plaza del Triunfo en het paleis bestaat uit verschillende delen. Voor een goed bezoek raden we aan een audiogids aan te schaffen aan de ingang. Het is echt onontbeerlijk om de belangrijkste plaatsen gezien te hebben. Een goede indruk krijg je bij een bezoek van min. 3 uur. Raadpleeg op voorhand de openingsuren. Koop je tickets op voorhand via hun website. Zo vermijd je lange wachtrijen. Website www.alcazarsevilla.org 

Jardines del Alcazar

Wanneer je de verschillende delen van het paleis bezocht hebt zal het zeker heerlijk zijn om in de paleistuin te wandelen of een schaduwrijk plekje op te zoeken. Je ontdekt er langs de wandelpaden diverse paviljoentjes, vijvers, exotische boomsoorten, ...

Giralda

Deze voormalige minaret doet dienst als kerktoren van de kathedraal. Boven heb je een prachtig uitzicht over de kathedraal en het Real Alcazar. Eigenaardig is zijn trap die er eigenlijk geen is, het is een sterk hellend pad, genummerd van 1 t.e.m. 34. Spijtig genoeg kan je de Giralda alleen bezoeken in combinatie met de kathedraal. Dus moet je daar eerst rijtje aanschuiven vooraleer de Giralda te kunnen bezoeken.

Parque de Maria Luisa

In Sevilla zijn er een aantal heel mooie tuinen en parken. Het Parque de Maria Luisa is daarvan een mooi voorbeeld. Dit park was het centrale gedeelte van de tentoonstelling van 1929. Het werd 35 jaar eerder aan de stad geschonken door prinses Maria Luisa Fernanda aan de stad. Tot dan maakte het park deel uit van het koninklijke paleis of Real Alcazar. Deze tuin is een echte hotspot in Sevilla. Andere tuinen in de onmiddellijke omgeving die je zeker moet bezoeken zijn de Jardines de Murillo, gelegen aan de muren van het Alcazar, en de tuinen van het Real Alcazar zelf. In het Parque de Maria Luisa liggen er twee musea aan het Plaza de America: het Museo de Artes y Costumbres Populares en het Museo Arquelogico.

Aartsbisschopelijk paleis

Het Palacio Arzobispal heeft een prachtige gevel uit de 18de eeuw, het gebouw achter de gevel is nog zo'n honderd jaar ouder. Het gebouw is nog steeds in gebruik door de aartsbisschop en is dus niet te bezoeken. Het mooie plein met die unieke gevel kunnen je wel even doen wegdromen. Dit is ook de plaats waar de koetsen hun standplaats hebben,  die je op een romantische wijze door de stad voeren.

Casa de Pilatos

Dit is een prachtig en luxueus stadspaleis met mooie azulejo's (wandtegels) dat volledig is opgetrokken in de beroemde mudéjarstijl op het einde van de 16de eeuw. Zeker te bewonderen zijn de zeer mooie binnentuin en het fraaie trappenhuis dat naar de tweede verdieping leidt.

Torro del Oro

Letterlijk vertaald de 'Gouden Toren' is één van de hogere torens van de stad. Hij dateert uit het begin van de 13de eeuw. Ooit een verdedigingstoren van het Alcazar. Op de bovenverdiepingen is het Maritiem Museum ondergebracht. Het museum toont schaalmodellen van schepen, navigatie-instrumenten, ... Het is ook de plaats om een boottocht te maken op de rivier Guadalquivir, alle rondvaartboten zijn daar aangemeerd. De naam komt van de vergulde azulejo' s (wandtegels) die vroeger binnen waren aangebracht. Je kunt de toren beklimmen voor een mooi uitzicht, maar voor het panorama geven we wel de voorkeur aan de Giralda toren. Tel je even mee hoeveel hoeken de toren telt? Het zijn er twaalf. 

Reviews en beoordelingen Van kathedraal tot Real Alcazar

Heb je zelf tips of opmerkingen over Sevilla: islamitische en christelijke kunst? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info