De ruiter die je op de sokkel ziet staan is koning Ferdinand III, beschermheilige van Sevilla. Hij heroverde de stad van de Moren halfweg de 13de eeuw. Zijn graftombe vind je terug in de kathedraal.
De gevel aan de achterzijde (oostelijke zijde, kant van Plaza de San Francisco) laat een mooi staaltje zien hoe een platerescogevel er kan uitzien. Typische stijl voor hoe men in de 15e en 16e eeuw soms een optrekje bouwde. Je herkent vast in de ornamenten mythische figuren, dierenfiguren, wapens, enz. Maar kijk ook in detail naar de rechterzijde van de gevel (pilasters, dakranden) die niet bewerkt is. Wellicht meer door geldgebrek, eerder dan staking van de beeldhouwers.
Palacio Lebrija
Een paleis dat werd ingericht volgens de smaak van de gravin van Lebrija die in luxe leefde in de 19de eeuw . Het zal je opvallen dat tijdens je ontdekking van de ruimtes zomaar van de ene stijl overgaat in de andere. Ook heel wat bezittingen van diverse familiegenoten worden getoond (schilderijen, porselein, beelden, …). Kijk vooral naar de schitterende mozaïekvloeren uit Romeinse tijden. Je zal nog veel meer Romeinse voorwerpen zien, allemaal gerecupereerd tijdens opgravingen in de Romeinse stad Itálica. Deze stad lag ca. tien kilometer buiten Sevilla. Lag, want nu resten alleen nog enkele ruïnes. Via een trap kan je de woonvertrekken (o.a. de slaapkamer van de gravin, de verschillende salons) bezichtigen. Onderweg zeker aandacht hebben voor de azulejo’s, het cassettenplafond, de leuning. En er is ook een bibliotheek met enkele duizenden boeken.
Je kan kiezen voor een bezoek enkel op het gelijkvloers of eentje waarbij je ook tot op de eerste verdieping komt. Bekijk inkomtarieven en openingsuren op www.palaciodelebrija.com
Metropol Parasol
De meesten hebben het over paddenstoelen en toegegeven, hoe langer je kijkt, hoe meer je die werkelijk gaat zien. De ‘Parasol’ bestaat uit verschillende verdiepingen. Ondergronds is een verzameling archeologische vondsten te bezichtigen. Bovengronds is er een groenten- en fruitmarkt. Op het grote plein worden culturele evenementen gehouden. Maar het meest spectaculaire bevindt zich in de lucht. Je kan namelijk op een mooi geconstrueerd wandelpad lopen bijna 30 meter hoog waardoor je een fraai uitzicht hebt over de stad. En je kan meteen ook aflezen op bordjes wat je ziet. Uiteraard is gezorgd voor de mogelijkheid tot een moment van verpozing in diverse horecazaken. Is wel betalend, maar miniem, daarvoor moet je zeker niet laten om dit modern ‘gebouw’ te gaan verkennen. Het is een ontwerp van Jürgen Mayer.
Mercado de Triana
Bezoek de traditonele overdekte Spaanse markt waar je groeten en fruit, Spaanse ham, olijven en olijfolie, kaas, brood, droogbloemen en delicatessen kunt vinden. Open van maandag-tot zaterdagochtend. Je kan er ook oesters eten. De markt zelf is 150 jaar oud en gebouwd op de ruïnes van Castillo de San Jorge. Dit was de plek waar tijdens de inquisitie onwilligen in de rivier werden gegooid. Je vindt Museo Del Castillo De San Jorge net om de hoek aan de Quidalaquivir.