Real Alcazar in Sevilla bezoeken? Tips + tickets boeken

Real Alcazar bezoeken? Tickets online boeken voor het koninklijke paleis van Sevilla

In Zuid-Spanje ligt de provincie Andalusië met haar bijzondere hoofdstad Sevilla. Je vindt er veel bezienswaardigheden, zoals de Gothische kathedraal, de Plaza de España en de stiervechtersarena. Maar de mooiste bezienswaardigheid van Sevilla is toch wel het prachtige paleis Alcázar, dat vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt door de Spaanse koninklijke familie.

Real Alcazar bezoeken is een must voor dromers, creatievelingen en iedereen die van geschiedenis en architectuur houdt. Sinds 1987 is het gebouw te vinden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en het is een inspiratie en locatie voor heel wat films en televisieseries. Hier lees je alle informatie en tips over het indrukwekkende koninklijke paleis van Sevilla.

Real Alcázar is de uitschieter van alle monumenten die Sevilla rijk is.
  • Ontdek de koninklijke kunst en rijkdom in talloze zalen
  • Laat je overdonderen door het indrukwekkende Maagdenhof
  • Bezoek de prachtige tuinen
  • Neem een kijkje in de mysterieuze ondergrondse ruimte
  • Wachtrij overslaan? Boek je tickets online
Boek je tickets online

1. Real Alcázar bezoeken

Je komt het koninklijk paleis van Sevilla binnen via een poort, de Puerta de León . De hoofdingang dankt haar naam het tableau op de poort: een leeuw met een kroon op. Een paar van de bezienswaardigheden die ons opvielen willen we je hier noemen, maar natuurlijk kun je alles beter zelf gaan ontdekken.

Koninklijke paleis Alcázar

Puerta de León

1.1 Palacio de Pedro I

Het paleis van Peter de Eerste wordt gezien als het beste voorbeeld van de Mudéjar bouwstijl . In het gebouw zijn nog resten te vinden van het oude Arabische paleis, zoals de Patio del Yeso. In dit paleis is ook de beroemde Hal van de Ambassadeurs te vinden .

Paleis van Pedro I

1.2 Het Maagdenhof

Als je van mozaïek houdt dan is een bezoek aan het Hof van de Maagden een must . Er bestaat een legende over de Moren dat ze ieder jaar honderd maagden eisten van de Christelijke koningen in hun rijk. Daar dankt het hof haar naam aan. Het waterbouwwerk dat over de lengte van de hele patio loopt biedt een prachtig perspectief voor foto’s . Karel de vijfde bouwde de bovenste verdieping in Renaissancestijl.

2. De verschillende zalen van Real Alcázar

2.1 Sala de Justicia

De Sala de Justicia kom je aan het begin van het paleis tegen . Zoals eerder verteld hebben vele culturen en vorsten een stempel gedrukt op het gebouw. Dit gebouw is door Koning Alfons XI gerealiseerd. De typische Mudéjar stijl zie je terug in het prachtige houtsnijwerk en de ornamenten. De Justitiezaal is via een klein kanaaltje verbonden met de Patio del Yeso.

2.2 Salón de Embajadores

De geweldige ontvangsthal, de Hal van de Ambassadeuren, is een statige ruimte vol marmer, zuilen en mozaïek.

Hal van de Ambassadeurs

2.3 De ondergrondse ruimte

De Baños de Maria-Padilla in de kelder is een ondergrondse ruimte, gemaakt is in de Gotische stijl . Je zou vanwege de naam denken dat het een badhuis was, maar het was oorspronkelijk een plek om regenwater op te vangen. Game of Thrones fans herkennen misschien wel het gebouw terug uit de serie . Als je kan, probeer dan hiervoor een bezoek “by night“ te plannen. Dan is het extra spannend, want veel licht is er niet.

De Baños de Maria-Padilla

3. Verblijven van de koninklijke familie

Carlos de vijfde heeft deze kamers toegevoegd. De ruimtes, de Cuarto Real Alto, zitten op de bovenste verdieping en worden tot op de dag van vandaag gebruikt door Spaanse koninklijke familieleden . Als ze niet aanwezig zijn dan is het mogelijk om met een gids de ruimtes te bezoeken. Ontwerper van de kamers is Luis de Vega.

Hij voegde een stukje Renaissance uit Italië toe aan het toch al kleurrijke internationale mudéjar interieur. Naast volledig ingerichte kamers vind je hier een privékapel, de prinselijke verblijfplaats en een balkon . Het uitzicht op de tuinen is vanaf dit balkon magistraal.

Gezantenzaal

Gezantenzaal

4. De tuinen

De mooie tuin van het koninklijke paleis van Sevilla is zeer goed onderhouden. Het is een grote tuin waar je eenvoudig in kan verdwalen. Je kan ook letterlijk verdwalen in het aangelegde labyrint van heggen, de Jardín del Laberinto. Dit is een echte aanrader als je kinderen hebt . De tuin heeft een zeer rijke keuze aan bloemen en dat levert mooie foto’s op.

Daarnaast verwijst de tuin ook naar de internationale cultuur van het paleis door talrijke verwijzingen naar andere landen. Zoals de Jardin Inglés die geïnspireerd is op de Britse eilanden.

Tuinen van Real Alcázar

Tuinen van Real Alcázar

5. Tickets kopen voor Real Alcázar de Sevilla

Aangekomen bij het paleis moet je natuurlijk een kaartje kopen. Dat kan ter plekke bij de kassa of vooraf online.

  • Kinderen van 16 jaar en jonger kunnen gratis binnen
  • Er is een korting op de kaartjes mogelijk voor studenten van 17 tot en met 25 en voor gepensioneerden.
  • Tegen een meerkost kun je een ticket kopen waarmee je de appartementen van de koninklijke familie kunt bezoeken.
  • Je kunt de wachtrij vermijden door je tickets online te kopen.

5.1 Gratis toegang

Wanneer je op de maandagen in de maanden april t/m september naar Alcázar komt dan is toegang altijd gratis tussen 18 en 19 uur . In oktober kun je tussen 16 en 17 uur gratis naar binnen.

Palacio Gótico

5.2 Voorkom de wachtrijen aan het Real Alcazar

In de zomer kun je lange wachtrijen bij de kassa verwachten en dan in het bijzonder op de maandagen. Daarnaast is er in Real Alcázar maar plek voor maximaal 750 bezoekers tegelijk . De rij bij de kassa kan in de zomer dus enorm oplopen.

In het voor- en naseizoen is het een stuk rustiger en vooral in de herfst zijn de tuinen natuurlijk prachtig. In het zomerseizoen raden we je aan om op doordeweekse dagen te gaan en dan zo vroeg mogelijk.

5.3 Online je tickets voor het Real Alcazar kopen

Zoals gezegd kun je de wachttijden het beste omzeilen door online je tickets te bestellen . Zorg dat je je kaartjes vooraf koopt, zodat je niet lang in de rij hoeft te gaan staan en door kan lopen bij de entree. Met een kaartje op zak krijg je ook nog eens voorrang op mensen die in de kassarij wachten.

Klik hier om je online tickets te bestellen

Bij de hoofdingang vind je een speciale rij waar je naar binnen kunt met je e-tickets, zodat je niet hoeft aan te schuiven.

Maak je keuze uit verschillende type tickets (maar bestel online)

En zoals gezegd is er de Sevilla City Pass, die voor € 52,5 (incl. hop-on hop-off bus + privé transport van de luchthaven) een goede optie is. Want daarin zit ook een “line-skipper” inbegrepen voor alle bezienswaardigheden in Sevilla. Koop hier de Sevilla City Pass.

5.4 Georganiseerde tour

Een andere mogelijkheid is om een georganiseerde guided tour (met gids) door de Real Alcázar vooraf te boeken . Ook dan hoef je niet onnodig in de wachtrij te staan, verschillende tours omvatten ook een stadswandeling langs meerdere monumenten. Kijk hier voor gegidste tours door Sevilla

5.5 Real Alcázar by night

Wil je eens iets bijzonders beleven? Je kunt ook tickets krijgen voor een nachtbezoek. Een theatervoorstelling is dan inbegrepen.

Patio del Yeso

6. Hoe het Real Alcázar bereiken?

6.1 Wandelen

In Sevilla is zoveel te zien, dat het zeker de moeite waard is om te gaan wandelen. De meeste toeristische locaties kun je met een gratis stadswandeling door de oude Spaanse stad bezoeken . Real Alcázar ligt aan het Plaza del Triunfo, in de buurt van de kathedraal. Midden in het centrum.

Parkeren is daarom erg lastig. Openbaar vervoer en te voet gaan of fietsen is dus een beter middel om er te komen.

6.2 Openbaar vervoer

Om bij de ingang van Real Alcazar te komen kun je het beste buslijn C4 in de richting van Puerta de Jerez nemen . Dit is meteen ook de halte waar je uitstapt. De wandeling naar het paleis is ongeveer 5 minuten.

Kom je aan met de trein? Koop dan een treinkaartje voor station Santa Justa . Het is ongeveer 2000 meter lopen vanaf het treinstation naar Real Alcázar de Sevilla .

Wil je liever niet lopen? Kies dan voor station Nervión en pak vanaf daar metrolijn 1 richting Ciudad Expo en stap uit bij halte Puerta de Jerez.

6.3 Parkeren

Zoals gezegd is het moeilijk parkeren in Sevilla en we raden dan ook af om met de auto naar Real Alcázar te komen. Beter parkeer je je auto op een parkeerplaats buiten het oude stadscentrum. Je kunt te voet of met het openbaar vervoer verder naar Real Alcázar.

Denk er bij de reisplanning aan dat er een tolweg is om Sevilla en dat je soms lange wachttijden hebt plus de tolkosten . Wil je de drukte vermijden? Parkeer dan je auto in één van de kleine plaatsen rond Sevilla bij een station en neem de trein of de metro.

6.4 Hop-on hop-off bus

Een leuke manier om het paleis te bezoeken en je door Sevilla te verplaatsen is de hop-on hop-off bus . Met de Sevilla City Pass kun je kosteloos van deze bus gebruik maken en heb je toegang tot alle bezienswaardigheden . Daarbij is privé vervoer van de luchthaven naar je hotel inbegrepen. Bonus: geen wachttijden bij de kassa. De Sevilla pas kun je online van te voren boeken.

Jachthof - Patio de La Montería

7. Extra info en geschiedenis van het koninklijke paleis van Sevilla

In 711 na Christus vielen de Moren Spanje binnen. Moren zijn voornamelijk Berbers die uit Noord-Afrika kwamen. In de eeuwen die volgden veroverden ze grote delen van Portugal en Spanje. Sevilla was binnen het Moorse rijk een invloedrijke havenstad.

Om die reden liet emir Abd-ar-Rahman de Derde in het jaar 913 het Romeinse fort verbouwen dat al in de oude stad lag. Dit fort werd in de eeuwen daarna steeds verder uitgebreid. Tot koning Al-Moetamid het in de 11e eeuw liet verbouwen tot een paleis.

In de 13e eeuw werd Sevilla veroverd door Christenen onder leiding van koning Alfonso de tiende en kreeg het paleis zijn gotische invloeden. De adembenemende Hal van de Ambassadeurs is het meest imposante deel en werd door koning Peter gebouwd. Door de lange en brede geschiedenis en de verschillende geloven zie je in het paleis een mengelmoes van architectuur, ook mudéjarstijl genoemd. De mudéjar architectuur is te herkennen aan het gebruik van (gestuct) baksteen en keramiek, hoefijzer en arabeske vormen. Aangevuld met versieringen van schilderwerk, gedraaide metalen ornamenten en veel ingelegd hout.

Sinds 1477 is het paleis officieel in gebruik door de koninklijke familie en ook nu nog maakt het gezin gebruik van de bovenverdieping als ze in Sevilla zijn.

8. Filmpje: op verkenning door Real Alcazar

9. Ontdek nog veel meer van Sevilla met onze gratis stadswandeling

Sevilla is een prachtige stad met nog veel meer bezienswaardigheden uit vervlogen tijden en meer recente jaren. Verken Sevilla op eigen houtje met onze gratis stadswandeling.

Plan je een volledige trip door Andalusië? Koop onze volledige reisgids Andalusië voor slechts 10 euro en je vindt niet alleen alles over Sevilla, maar ook over alle andere trekpleisters van de regio.

Gratis reisgids?

Gratis reisgids downloaden

Reviews en beoordelingen Real Alcazar

Heb je zelf tips of opmerkingen over Real Alcazar bezoeken? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info