Rondreis IJsland, roadtrip in het land van vuur en ijs

Download de reisgids en ontdek de natuurschoonheid van IJsland via deze rondreis

IJsland. Land van ijs. Een toepasselijkere naam kon moeilijk bedacht worden. En toch, 'maar' 10 % van het ganse oppervlakte is met ijs bedekt. Ontstaan door een grillig moment van vulkanische activiteit in de Atlantische Oceaan. Een natuur die nog altijd die activiteit laat zien, voelen, beleven. Het is één van de grootste troeven om de toerist naar hier te brengen.  

Je kon het wel al raden. Voor pittoreske dorpjes en stadjes met middeleeuwse geplaveide straatjes ben je aan het verkeerde adres in IJsland. Hier kom je als toerist voor de natuur. In IJsland wil je zien wat de wonderen van ijs, water en vuur kunnen doen. Je wil er die natuur beleven om nadien deze ervaringen nooit meer te vergeten.  Lees meer

Natuurlijk is er ijs, maar er is ook vallend water, betoverend water en vuur.
  •  
  • Verken IJsland, rondreis langs Ringweg 1
  • Leven en beleven in de natuur
  • Vlot bereikbaar, op 3,5 u vliegen
  • Bewonder het noorderlicht ca. 100 dagen lang

Gratis reisgids IJsland?

Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Dat je minstens een beetje móet houden van de wonderen der natuur in een apart kouwelijk kader, dat ligt voor de hand bij een bezoek aan IJsland. Het eiland, het meest westelijke landdeel van Europa, ligt daar wat afgezonderd omringd door massa's water, en dicht bij de poolcirkel aanleunend. Ten noorden door de Groenlandzee, ten zuiden heb je de Atlantische Oceaan. De dichtste buren op het vasteland zijn de Scandinavische landen ten oosten, het onmetelijk immense Groenland ten westen. De Faeröer-eilandengroep ligt tussen IJsland en Noorwegen. Sinds 17 juni 1944 pas écht onafhankelijk waar het voordien beheerd werd door o.a. Noorwegen en Denemarken.Ruim 103 000 km² en op weg naar 350 000 inwoners (cijfers 2016). Ruimte zat dus. IJsland is met voorsprong het dunstbevolkte land van Europa.

Zijn IJslanders anders dan anderen?

Het zijn harde werkers in elk geval. Was IJsland in 1900 nog het armste land, dan behoorde het een eeuw later tot één van de rijkste landen ter wereld. Iedereen weet wat er gebeurde door de bankencrisis. Die sloeg hard in. Vele IJslanders verloren hierbij de helft van hun spaargelden. Maar een IJslander versaagt niet, staat op en doet verder. Pensioengerechtigd ben je er op 67, maar ze zijn met velen die blijven doorwerken tot bv. 75. 

IJsland beschikt over een goed onderwijsstysteem en prima gezondheidsstelsel. En als een land in de leer wil gaan hoe je best omgaat met hernieuwbare energie, dan moet het beslist naar IJsland. Ruim 96% van de gebruikte energie weet men er te hernieuwen.

De natuur op IJsland is uniek. De natuur is de hoofdreden voor een bezoek aan het eiland. Maar het is een natuur die ook 'leeft'. Wist je dat  2/3e van de  vulkaanuitbarstingen ter wereld plaatsvinden in IJsland? Ter bescherming van de houten huizen die er staan, worden deze voorzien van metalen platen. Men laat een luchtlaagje tussen het metaal en het hout.

Het noorderlicht

Dit natuurverschijnsel is het gevolg van een spel tussen zon, magnetisch veld en geladen deeltjes in het heelal die de atmosfeer binnendringen. Het een en ander zorgt voor een ontlading van energie die 'zichtbaar' is op zo'n 1000 kilometer in de buurt van Noord- en Zuidpool. In IJsland heb je de grootste kans om de beleving van het noorderlicht te ondergaan. De poolcirkel ligt amper een 50 kilometer verder. Vooral dan in maart, april, september en oktober. Je moet wel wat geluk hebben met de omstandigheden. Het moet liefst goed koud zijn en uiteraard onbewolkt en er mag bijna geen omgevingslicht zijn. En je moet er toch wat voor over hebben want de beste tijd is tussen 22.00 u en 3.00 u.

Patroniemen in familienaam, zoon of dochter van je vader

Ze is heel speciaal, de IJslandse naamgeving, gebaseerd op oude tradities. De familienaam of achternaam dus maakt duidelijk of je zoon of dochter bent van je vader. Want, die bevat de voornaam van de vader. Een voorbeeld om het wat duidelijker te maken. Stel, een man heet Gudmond Magnusson en die heeft een zoon Olaf. De familienaam van Olaf is niet Magnusson maar Gudmondsson, letterlijk 'zoon van Gudmond'. Voor vrouwen wordt 'dóttir' eraan gekoppeld, 'dochter van'. Dus Anna is de dochter van Gudmond Magnusson, zij zal door het leven gaan als Anna Gudmonddóttir.   

  •  

Reviews en beoordelingen vakantie IJsland

Heb je zelf tips of opmerkingen over IJsland, wonderlijk eiland vol wonderbaarlijke bezienswaardigheden? Plaats je beoordeling

Rik Serpentier 5 december 2021

Duidelijke gids met een aantrekkelijk overzicht van de mogelijkheden die het watertanden prettig erger maakte.

Petra van Gelder 26 september 2019

Goede reisgids! Ik ga hem zeker gebruiken. Ijsland staat hoog in mijn reis wensen en ik neem deze reisgids zeker mee.

Sven 15 mei 2019

De gids heeft me goed geholpen. Ik was 5 dagen in Reykjavik, dus ideaal om de golden circle, regio rond Kevlavik en de mooie watervallen langs de zuidkust te verkennen. Een echte aanraden.

Sven 29 april 2019

Dank zij deze reisgids heb je direct een mooi parcours om te doen zonder dat je zelf veel opzoekwerk dient te doen. Ideaal voor wie niet veel tijd heeft om vooraf veel voor te bereiden, maar toch het maximum uit zijn trip wil halen.

Gwendy 28 juli 2017

Beknopt Belangrijkste bezienswaardigheden Coordinaten aanwezig Overzichtelijk

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info