Reykjavik, hoofdstad met gemoedelijkheid van een dorp

Download de gratis reisgids en kom met de stadswandeling langs mooiste bezienswaardigheden van Reykjavik

Noem de meest noordelijke hoofdstad van de wereld? Het zou een mooie vraag zijn in eender welke kwis. Reykjavik is dus het enige juiste antwoord. In het zuidwesten van IJsland een absolute trekpleister van het eiland want véél andere grote steden vind je niet. Hier en in de directe omgeving woont zowat tweederde van de totale IJslandse bevolking. Wat het eerste opvalt in Reykjavik? De vele mooie gekleurde gevels in het centrum. Reykjavik telt tal van bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken.  En uiteraard is Reykjavik dé meest aangewezen stad op IJsland om te shoppen. Lees meer

Veel zaken om je aan op te warmen in de IJslandse hoofdstad.
  •  
  • Ga kijken naar hét symbool van Reykjavik
  • Baden in warm water op thermaal strand
  • Bezoek tal van musea, gewone en ongewone
  • Ga shoppen
  • Ontdek het fallologisch museum
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Reykjavik als hoofdstad van het land doet vermoeden dat dit eerder een metropool is met alles erop en eraan. Niet zo in Reykjavik. Geen grootstad dus, eerder een provinciestad naar onze normen. Overigens, de naam is ergens een afgeleide van 'rokerige baai'. Wat veilig geborgen inderdaad in een zuidwestelijke 'baai', die van Faxaflói. De Esja, een imponerende berg houdt een oogje in het zeil als het ware.  De belangrijkste bezienswaardigheden op een rijtje.

Hallgrimskirkje

Genoemd naar een hymneschrijver Hallgrim. De kerk ligt op een heuvel even buiten het centrum. Opvallende bouwstijl, voltooid  na 41 bouwjaren in 1986. De kerk en toren vloeien als het ware in elkaar over. De hoogste top meet 74 meter. Met een lift kan je tot in de nok om er te genieten van een 360° magistraal uitzicht over de stad. Tijdens zomermaanden juli en augustus elke middag gratis orgelconcert bij te wonen.

Einar Jónsson Museum

Opgericht in 1923 voor een belangrijke beeldhouwer uit Ijsland, Einar Jónnson. Beeldhouwwerken maar ook schilderijen, tekeningen en houtsnijwerken uit de ruim 60-jarige carrière van de kunstenaar. Je vindt het museum naast de Hallgrimskirkje.

Nationaal Museum

Geldt als symbool van de onafhankelijkheid die pas in werd afgekondigd. Aan de hand van voorwerpen wordt een beeld opgehangen van de geschiedenis van het land en wordt uitleg gegeven over het cultureel erfgoed. Meer info: www.thjodminjasafn.is

Árbæjarsafn Reykjavik Museum

Het Árbæjarsafn Reykjavik Museum is één groot openluchtmuseum. Je vindt er historische gebouwen uit het vroegere Reykjavik. Je kunt er zien hoe de IJslanders vroeger woonden en leefden. Eén van de hoogtepunten van het museum zijn twee IJslandse locomotieven, een turfkerkje uit de noordelijke regio. Opgelet, het museum is enkel tijdens de zomermaanden (juni, juli en augustus) te bezoeken. Meer info: www.minjasafnreykjavikur.is 

Maritiem Museum

Maakt deel uit van het Nationaal Museum. Hier tentoonstellingen over de visserij en de scheepvaart. Vond onderdak in een oude visfabriek. Er ligt een schip permanent aangemeerd dat nog dienst deed tijdens de kabeljauwoorlogen met Groot-Brittannië. 

IJslands Fallologisch Museum

What's in a name? Inderdaad, wie eens een speciaal museum in wil, moet naar Reykjavik om het enige fallusmuseum ter wereld te bezoeken. Penissen en penisdelen van dieren die op IJslandse bodem hebben geleefd zijn hier in vol ornaat te bekijken (walvis, zeehond, dwervinvis, hamster, ...). Meer info: www.phallus.is 

Nationaal Museum Schone Kunsten

Nabij het Tjörnin-meer. Vooral kunst uit IJsland uit de 19de en 20ste eeuw. Meer info: www.listasafn.is 

Harpa 

Neem je tijd voor een wandeling langs de sikkelvormige baai. Start je wandeling aan het Harpa concertgebouw dat pas in 2011 de deuren opende. Fraai van architectuur. 's Avonds mooi beeld door de gekleurde glazen. Je kan meegaan voor rondleidingen maar zomaar binnenlopen kan ook. Er zijn op het gelijkvloers ook winkeltjes. Ga vanaf het concertgebouw langs de Saebraut en haal je fototoestel maar boven want het beeld van de baai met de bergen daar achter is bijzonder mooi.

Höfðihuis

Gebouw met historische waarde, qua architectuur en als ontmoetingsplaats. Hier kwamen bekende mensen over de vloer: staatshoofden, topministers, mediafiguren, artiesten, ...

Ásmundarsafn

In Ásmundarsafn maak je kennis met Ásmundur Sveinsson, één van de belangrijkste IJslandse beeldhouwers aller tijden. Het museum bevindt zich in zijn voormalige huis in de IJslandse hoofdstad. Het huis is in de jaren 30 in Bauhausstijl gebouwd en werd door de kunstenaar zelf ontworpen. ‘De Smid’, ‘De Redding’, ‘De Wasvrouw’ en ‘De Waterdrager’ zijn slechts enkele bekende werken van hem die in Reykjavik terug te vinden zijn.

Esja

Berg die je overal goed kan zien vanuit de hoofdstad. Velen zoeken er ontspanning, populair wandelgebied. Beneden is er een ruime parking. Je belandt in een natuur met klaterende beekjes, rotsen, plukjes bos, ... Klim je helemaal tot boven, dan wacht je daar een supermooi uitzicht.  

Luchthaven

Reykjavik beschikt over een luchthaven maar daar is er enkel nationaal luchtverkeer. Internationale vluchten doen Keflavik aan, op een boogscheut van de hoofdstad weliswaar. 

Perlan

Geheel in relatie met de natuur zorgen geothermische bronnen voor warm water en stoom om zo Reykjavik te voorzien van verwarming. 
Perlan is de naam van de installatie waar 6 warmwatertanks met een glazen koepel erover heen voor opslag dienen ter gebruik voor verwarming van de stad. Niets leuk aan? Toch wel, je kan gratis naar binnen, klimmen naar de hoogste verdieping en genieten van een fabuleus uitzicht.

Warmwaterbaden Nauthólsvik

Het kan in Reykjavik, baden in warm water. Op één bepaalde plek, het strand van Nauthólsvik, wordt opgewarmd water in de zee gepompt waardoor je in een 'ijszee' zonder daarom een menselijke ijsbeer te zijn toch aangenaam kunt baden. 

Shoppen

Naar de normen van de andere steden is Reykjavik een grootstad. Logisch dat je hier als shopper veel mogelijkheden vindt. Je wil graag zo'n typische IJslandse wollen trui of kies je liever designkledij? Een souvenirtje? Gegarandeerd vind je het in de bekendste winkelstraat van IJsland, Langavegur, volgepropt met outlets, boekenshops, supermarkten en ook natuurlijk (h)eerlijke eetgelegenheden. In het oostelijke deel van het stadscentrum kan je naar een winkelcentrum, Kringlan Mall. 

Gratis reisgids?

Gratis reisgids downloaden

Reviews en beoordelingen Reykjavik

Heb je zelf tips of opmerkingen over Reykjavik? Plaats je beoordeling

Vera van der Boom15 oktober 2019

Duidelijk, helder, gedetailleerd en altijd net ietsje anders en bijzonder, dan andere reisgidsen. Zeer compleet

carmen van overbeke10 januari 2019

Super reisgids! Ben volop bezig onze reis naar Ijsland voor te bereiden! Bedankt!

Frans Temmerman5 november 2017

Goede gedetailleerde beschrijving, met aanduiding van die extra's die een reis vervolledigen: een "earth cooked" maaltijd, een bezoek aan de magmakamer van the Volcano, etc. , dingen waar men aanders aan voorbijloopt/rijdt. Degelijk werk voor wie een eerste maal (of een tweede keer) naar IJsland wil en volop wil genieten van dit prachtige eiland en zijn vriendelijke mensen. En met een wifi ben je er overal verbonden met het internet :-)

Walter23 juni 2017

perfecte reisgids om rond te touren in Ijsland. Bruikbare tips en veel inside info

lemense charles24 mei 2017

IK vind het een zeer goede reis gids veel goede tips een goede beschrijving.Prima. Groetjes

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info