Genieten zonder zorgen van een reis naar IJsland

Praktische tips en weetjes voor een bezoek aan IJsland

Waar dien je op te letten als je naar IJsland op vakantie gaat? Wat mag je verwachten? En is het daar altijd ijs, ijs en nog eens ijs? We geven tips om het eiland het best te verkennen. Op welke manier? Huur ik een auto? Wat is die Ringweg 1 eigenlijk? Ook weetjes over het klimaat waarover toch wat misvatting bestaat bij de niet-IJsland kenner.  We geven ook links naar goede informatieve websites.  Lees meer

Zak niet door het ijs. Je bereidt een vakantie IJsland daarom best goed voor.
  •  
  • Wat als je met een huurauto IJsland wil verkennen?
  • Welke wegen neem ik best?
  • Tips over beste reistijd, klimaat
  • Links naar interessante websites
Lastminutes en promoties IJsland

Auto huren/rijden

De beste manier om IJsland te verkennen is er een auto te huren. Er zijn drie hoofdlocaties: in de hoofdstad Reykjavik, in Keflavik (luchthaven) en in het noorden in Akureyri. Een gewone personenwagen volstaat. Zo kan je volgens eigen planning de bezienswaardigheden gaan opzoeken. Deze liggen vaak heel dichtbij de Ringweg 1, zie verder.

Je zal hier geen snelheden kunnen halen zoals je in eigen land gewend bent. Niet dat het wegdek er slecht bijligt, maar vaak speelt het weer een bepalende factor hoe snel je vooruitkomt. Zeker in de winter is dat het geval al doet men flink zijn best om de wegen zo sneeuwvrij mogelijk te houden.

Anders is het gesteld met de situatie op de binnenwegen (zogenaamde F-wegen). Daar heb je toch een 4x4 voor nodig en je kan pas vanaf mei deze wegen opzoeken. Het is trouwens ten strengste verboden om met een gewone personenwagen je te wagen op een F-weg.

Nog enkele tips

In IJsland moet je áltijd met de lichten aan rijden. Tank altijd tijdig, want soms moet je honderden kilometers rijden tussen twee tankstations. Op borden zie je de windrichting aangegeven plus een getal wat op de sterkte wijst van de wind. Alles onder de 20 is veilig. En in IJsland zie je geen posters onderweg om je te wijzen op verkeersveiligheid. Nee, daar plaatst men gewoon autowrakken langs de baan. Dat werkt veel efficiënter om je voet minder hard op het gaspedaal te houden. Een interessante website over het verkeer is www.road.is

Ringweg nr 1

Er loopt een weg rondom het eiland aan de buitenrand, vandaar de naam Ringweg. Bijna 1340 kilometer lang is die en zo goed als overal geasfalteerd. Sommige stukken bestaan uit gravel. Langs de weg vind je verkeersborden die je nergens anders ter wereld aantreft. Bv dat je een onverharde strook nadert waarbij een riviertje moet doorwaad worden. Net om hun uitzonderlijk uitzicht is er een plaag ontstaan dat de borden worden gejat. Dat wil men nu tegengaan met de borden nog vaster te verankeren. Wil je graag de volledige toer maken op die ringweg, reken dan op minstens 10 dagen om zoveel mogelijk te kunnen zien.

Klimaat

Bar koud, ijzig ook, mist, ... Vermoedelijk denk je hier aan bij de vraag wat je mag verwachten van de klimatogische omstandigheden op IJsland. Het spreekt voor zich dat je inderdaad extra warme kledij zal moeten meenemen.  Om steeds goed geïnformeerd te zijn over het actuele weer kan je best naar www.vedur.is

Wanneer reizen?

Eigenlijk kan je elk seizoen in IJsland op vakantie. Er zijn uiteraard enkele specifieke kenmerken. Tijdens de zomer heb je heel veel licht, de zon gaat er immers nauwelijks onder. Temperaturen gemiddeld van 18 graden, niet mis dus.  In de herfst voelen de temperaturen nog best aangenaam aan. Omdat het dan al vroeger donker wordt, is september de beste maand om van het spektakel van het noorderlicht te kunnen genieten.

De wintermaanden zijn koud, soms zeer koud maar af en toe zorgt de invloed van de warme golfstroom van de Atlantische Oceaan toch voor een dagje 'minder koud'. Dan zie je natuurlijk andere landschappen met sneeuw, ijs, bevroren landschappen ... Skieërs en langlaufers kunnen dan hun hartje ophalen.  Bij het begin van de lente is de kans ook groot om het noorderlicht mee te maken.

Toerisme

Het toerisme in IJsland is bezig aan een flinke opmars. Tegenover vorig jaar verwacht men een aangroei van liefst 29 %. Een totaal van 1.6 miljoen toeristen zou dit jaar voet aan grond zetten op het wonderlijke eiland, of ruim 4 x de totale bevolking van IJsland (ca. 330 000). Na de visserij is het toerisme de tweede belangrijkste bron van inkomsten voor IJsland. Reken maar dat de IJlandse bevolking wat blij is met de belangstelling want de uitgaven van de toeristen zijn welkom om mee te helpen uit de crisis bovenop te komen.

Gratis reisgids?

Gratis reisgids downloaden

Reviews en beoordelingen Praktische tips

Heb je zelf tips of opmerkingen over Praktische tips? Plaats je beoordeling

Frieke Smis1 oktober 2018

Ik start onze voorbereiding van onze reis naar IJsland. De eerste bladzijden overtuigen me om de volledige reisgids te kopen.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info