Lienz: gezellige mediterrane sfeer

Palmbomen en winkels

Lienz is een heerlijk stadje aan de voet van de indrukwekkende Lienzer Dolomieten, zo ontdekte onze gratis reisgids. Met zijn 12.000 inwoners is Lienz het belangrijkste centrum van Oost-Tirol.

Palmbomen

Lienz nodigt uit tot gezellig flaneren, vooral rond de Hauptplatz, die een echt mediterrane sfeer uitstraalt. De zon, die hier aan de zuidkant van de Alpen vaak schijnt, de talrijke palmbomen en de veelkleurige gevels die dit plein sieren, dragen hier in hoge mate toe bij. Lees meer

 • Meer dan 2000 hotels en B&B's in Oostenrijk

  Meer dan 2000 hotels en B&B's in Oostenrijk

  Keuze uit meer dan 2000 hotels, vakantiewoningen en B&B's in Oostenrijk, soms tot 50% korting (afhankelijk van de reisperiode). Lees de tienduizenden reviews en selecteer op prijs, comfort, ...
  va. € 45 - Boek nu
 • Lienz
 • Hauptplatz
 • Schloss Bruck
 • Tristacher See
 • Liebburg
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Zelfs filmster Clarke Gable (o.a. hoofdrolspeler in de filmklassieker “Gone with the wind”/”Gejaagd door de wind”) hield er van zijn vakantie in Lienz door te brengen. Bovendien wordt het plein ’s zomers omgevormd tot nagenoeg één groot terras. Het opmerkelijkste gebouw is ongetwijfeld de Liebburg, die ooit toebehoorde aan een welstellend grafelijk geslacht. Sinds 1988 huisvest de Liebburg, met haar twee opvallende uivormige torens, het stadhuis.

Winkelen

Vlakbij de Hauptplatz kun je bovendien heerlijk winkelen, zowel onder de arcades rond het plein, waar tal van leuke boetieks wenken, als in het moderne overdekte shoppingcentrum met zijn vele aparte winkels. Je vindt er van alles: boetieks met internationale mode, juweliers en horlogewinkels, fijnkost, maar ook schoenwinkels met een ruim aanbod, wijn- en schnapshandels enz. En uiteraard tal van restaurants, met de keuze uit gastronomische hoogvliegers, over het traditionele Tiroler Gasthaus tot Italianen, Grieken en Chinezen.

Schloss Bruck

Even buiten het centrum, richting Matrei, troont hoog boven de stad het slot Bruck, een van de grote blikvangers in Lienz. Deze middeleeuwse burcht, die dateert uit het begin van de 13de eeuw is de voormalige residentie van de Grafen van Görz. Ze vervulde gedurende eeuwen een belangrijke strategische functie in het dal. Bezienswaardig is de slotkapel, die uit twee verdiepingen bestaat en die versierd is met enkele prachtige fresco’s. De burcht is sinds 1943 in het bezit van de stad en huisvest nu het interessante stadsmuseum, de Albin-Egger-Lienz-galerij en een cafétaria met terras, vanwaar je een fraai uitzicht geniet.

Albin-Egger-Lienz

Deze kunstenaar werd in de buurt van Lienz geboren in 1868 en overleed nabij Bolzano in 1926. Hij was een tijdlang professor aan de Weense Hogeschool voor beeldende kunst, maar trok zich na de Eerste Wereldoorlog terug in Zuid-Tirol. Het realisme in zijn werk treft me steeds weer. Hij had een voorliefde voor landelijke taferelen, genre- en historietaferelen. De oorlog vormt echter het zwaartepunt van zijn werken.

Tristacher See

Het is een korte, maar leuke rit tot aan de Tristacher See, zo’n 3 km ten zuidoosten van  het stadscentrum. De weg leidt je door een stukje bos en het gaat soms steil omhoog. Het meertje zelf is nauwelijks 500 m lang en 200 m breed, toch voldoende om het grootste meer van Oost-Tirol te zijn. Het enige ook waarin je kunt zwemmen. Er wenken tal van zomerse ontspanningsmogelijkheden en er is ook de viersterrencamping Seewiese aan het meer. Een absolute aanrader is het prachtige Parkhotel Tristachersee (4*) van de familie Kreuzer. Het hotel is erg rustig gelegen aan het bos en aan de rand van het meer. Je vindt er een uitstekend restaurant, dat we aanbevelen ook als je er niet overnacht maar een uitstapje naar dit meer maakt. www.stadt-lienz.at.

Reviews en beoordelingen Lienz

Heb je zelf tips of opmerkingen over Lienz: gezellige mediterrane sfeer? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info