Zell am See

Bootje varen op de Zeller See

Zell am See is de hoofdstad van de regio Pinzgau en met meer dan 2 miljoen overnachtingen per jaar één van de grootste toeristische trekpleisters in Oostenrijk. Hoewel dit stadje, dat momenteel ruim 8.000 inwoners telt, reeds in de 8ste eeuw ontstond – toen hier bij het meer een klooster werd gevestigd – kreeg het pas in 1810 zijn huidige naam. Lange tijd luisterde het immers naar de naam “Cella in Bisontio”. Het was lange tijd een belangrijk centrum langs de noord-zuidverbinding die langs de Grossglockner liep. Zo werd vanuit het noorden zout naar het zuiden getransporteerd en brachten de handelaars vanuit het zuiden wijn mee naar het noorden. Lees meer

 • Meer dan 2000 hotels en B&B's in Oostenrijk

  Meer dan 2000 hotels en B&B's in Oostenrijk

  Keuze uit meer dan 2000 hotels, vakantiewoningen en B&B's in Oostenrijk, soms tot 50% korting (afhankelijk van de reisperiode). Lees de tienduizenden reviews en selecteer op prijs, comfort, ...
  va. € 45 - Boek nu
 • Zell am See
 • Pinzgau
 • Schmittenhöhe
 • Zeller See
 • Vogtturm
 • Verleiten
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Schmittenhöhe

De toeristische ontwikkeling van Zell kwam echter pas volop op gang in 1875 toen de Giselabahn werd geopend. Zell was nu met de trein bereikbaar en de aanleg van de spoorroute bracht ook de bouw van talrijke hotels met zich mee. Het oord groeide stilaan uit tot een volwaardig stadje en Zell verwierf dan ook in 1928 stadsrechten. Het is in die periode dat de kabelbaan naar de huisberg Schmittenhöhe – de eerste in het Salzburger Land – werd ingehuldigd (31 december 1927). Vanaf die bergtop geniet je van een prachtig panorama op wel 30 bergtoppen die boven de 3.000 meter reiken. Hier staat ook de Elisabethkapel uit 1904, die opgericht werd ter herinnering aan keizerin Elisabeth – Sisi – die de berg in 1885 tijdens een bezoek aan de stad samen met haar echtgenoot Franz Joseph te voet beklom.

Die Schmittenhöhe is in de winter de centrale skiberg van het Europa Sportregion, die gevormd wordt door Zell am See en buurgemeente Kaprun, waar je zowel ’s winters als ‘s zomers kunt skiën op de gletsjer van de Kitzsteinhorn.

Zeller See

Het is ongetwijfeld de combinatie tussen een heerlijk meer, de beroemde en betoverende Zeller See – 4 km lang en maximaal 1,3 km breed – én de hoge bergtoppen die het meer volledig insluiten, die ervoor zorgen dat Zell am See, zowel in de zomer als in de winter, een van de meest bezochte toeristische plaatsen in Oostenrijk is. In de zomer kun je  – sinds 2005 met een grote, gloednieuwe boot – heerlijke rondvaarten van één uur maken op het meer en allerlei watersporten beoefenen. ’s Winters vriest het meer meestal een tijdlang dicht (doorgaans in januari), waardoor je er over kunt wandelen, schaatsen, curling spelen en veel meer.

Porsche

Zell am See staat ook synoniem voor Porsche. Ferdinand Porsche en later zijn zoon “Ferry” vestigden zich immers op hun domein Schüttgut in het gehucht Schüttdorf en ze werden er ook begraven in de grafkapel. Nu nog woont Ferdinand III er in de buurt, hij is de baas van Porsche Design, de firma die in Zell am See – eveneens in Schüttdorf – is gevestigd.

Vogtturm

Het stadje zelf is een belevenis en het is er heerlijk kuieren door het verkeersvrije centrum met zijn vele winkels, boetieks, cafés en terrasjes. Vooral op de Stadtplatz is het op zomerse dagen heerlijk verpozen, bijvoorbeeld op het terras van de bekende patisserie Mooshammer. Vlakbij bevindt zich de St. Hyppoliet-kerk, binnenin een juweeltje. De rijzige Vogtturm, een 12de-eeuwse voormalige graantoren, huisvest nu een interessant heemkundig museum. Er gaat uiteraard ruime aandacht naar de geschiedenis van het stadje dat reeds in de 8ste eeuw na Christus werd bewoond en verder naar de fauna en flora van de streek, de typische klederdrachten, de visvangst en het leven aan het meer.

Wandelparadijs

Overigens is Zell am See ook een echt wandelparadijs. Niet alleen op de Schmittenhöhe en de nabijgelegen Sonnenalm wenken tal van mogelijkheden, ook in Thümersbach kun je terecht in het massief van de Hundstein. Wie het liever gezelliger houdt, kan altijd rond het Zeller meer stappen, een heerlijke wandeling van ca. 2.30 u., als je onderweg geen pauze inlast. Ook in de winter is dit een ontspannende tocht. www.zellamsee.at.

Ferleiten

Zell am See is het vertrekpunt voor deze rondrit. Via de tunnel die het omgaande verkeer uit de stad houdt, rijd je richting Schüttdorf, een gehucht van Zell am See, vanwaar je de route naar Bruck en de Grossglockner Hochalpenstrasse volgt.

Wildpark

Een van de grote blikvangers, die je kunt bezoeken zonder tolgeld te betalen, is het wildpark van Ferleiten. Het domein van 15 ha strekt zich uit net voor het begin van de tolweg. Je kunt er een wandeling maken van ca één uur in het dierenpark. Je maakt er kennis met een 200-tal dieren, wiens natuurlijke biotoop deze bergwereld is. We vermelden o.a. bruine beren, wolven, herten en reeën, lynxen, sneeuwuilen enz. Bij een vijver staan informatieborden over de fauna en flora van de Alpen.

Bovendien kunnen kinderen er zich uitleven in een uitgestrekt attractiepark met een 20-tal attracties en – ideaal bij minder goed weer – een overdekt speelparadijs. Verder zijn er een groot gasthof en een zomers terras.

Reviews en beoordelingen Zell am See

Heb je zelf tips of opmerkingen over Zell am See? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info