Heiligenblut

Heilig bloed leidde tot eerste kerk

Het dorpje Heiligenblut is meteen het einde van de Grossglockner Hochalpenstrasse. Deze tolweg is dagelijks open van 7 tot 19 u. Meer info: www.grossglockner.at.

Heiligenblut, op de flanken van de Grossglockner Hochalpenstrasse, is een idyllisch dorpje. De wondermooie op een heuvel staande parochiekerk St. Vinzenz, met haar elegante en slanke toren, domineert het uitzicht en is een erg geliefd fotomotief. Aan de noordelijke buitenmuur ontdek je een prachtig fresco uit de eerste helft van de 16de eeuw. Een echt juweeltje is het laatgotische vleugelaltaar van de beroemde Michael Pacher. Opmerkelijk is ook het 13 m hoge stenen sacramentshuis, het grafgedenkteken van de H. Briccius, links van het altaar. Lees meer

 • Meer dan 2000 hotels en B&B's in Oostenrijk

  Meer dan 2000 hotels en B&B's in Oostenrijk

  Keuze uit meer dan 2000 hotels, vakantiewoningen en B&B's in Oostenrijk, soms tot 50% korting (afhankelijk van de reisperiode). Lees de tienduizenden reviews en selecteer op prijs, comfort, ...
  va. € 45 - Boek nu
 • Heiligenblut
 • Grossglockner
 • Briccius
 • Heilig bloed
 • Bergbeklimmers
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Legende

Het was de jonge Deense prins Briccius die volgens de legende aan de basis van het ontstaan van Heiligenblut lag. Hij zou langere tijd verbleven hebben aan het hof van de Byzantijnse keizers in Constantinopel. Bij de terugreis naar zijn vaderland, gaf de keizer hem een flesje mee met het bloed van Christus, dat hij onder een verband aan zijn kuit verborg. Zijn tocht bracht hem ook door Oostenrijk, waar hij op de flanken van de Grossglockner in een hevige sneeuwstorm belandde. Een lawine werd hem hierbij fataal. Op de plaats waar hij onder de sneeuw bedolven lag rezen spoedig drie aren op en Briccius werd er door enkele boeren dood teruggevonden samen mét het flesje met het kostbare bloed. Bij het lijk vonden de boeren een brief, waarin het geheim van het flesje stond beschreven.

Om de relikwie een passend onderkomen te geven, werd op het graf van de prins een kapelletje, later een kerk, gebouwd en zo ontstond het oord dat zijn naam dankt aan het ‘heilige bloed’ en snel uitgroeide tot een bedevaartplaats. In een grote monstrans worden het flesje met het bloed én de drie legendarische korenaren bewaard.

Aan het waarheidsgehalte van het verhaal wordt sterk getwijfeld. Historici zijn het lang niet eens over wanneer hier de eerste kerk ontstond. Een feit dat wellicht nooit meer te achterhalen is. Ook over de herkomst van de H. Bloed relikwie bestaat veel twijfel. Er wordt sterk vermoed dat het flesje met bloed naar aanleiding van een pelgrimstocht van graaf Otto van Ortenburg  (nabij Passau) in 1197 door pelgrims naar hier werd meegebracht.

Bergbeklimmers

Breng bij het verlaten van het kerkje ook een bezoek aan het erbij gelegen kerkhof. Bemerk er het kleine ‘monument’ ter ere van de verongelukte bergbeklimmers in de regio. Het is een zilverkleurig metalen boek waarin de namen vermeld staan van de alpinisten die in de buurt het leven lieten. Achter het boek staat een metalen kruis, ervoor zie je een pikhouweel en een klimtouw. Sober, veelzeggend en aangrijpend. www.heiligenblut.at.

Reviews en beoordelingen Heiligenblut

Heb je zelf tips of opmerkingen over Heiligenblut? Plaats je beoordeling

André De Wilde27 februari 2018

O.K.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info