Grossglockner: schitterende rondrit

Panorama's, wandelwegen en ruimte voor kinderen

We stellen een prachtige rit voor door het Massief van de Grossglockner vanuit Zell am See. Dit is wellicht de mooiste rondrit die je in Oostenrijk kunt ondernemen. Het traject brengt je tot op de impressionante Grossglockner, met zijn 3.798 meter meteen ook de hoogste berg van het land. Een groot deel van de tocht loopt door het Nationale Park Hohe Tauern, het grootste nationale park van Oostenrijk dat zich uitstrekt over drie bondslanden: Salzburger Land, Karinthië en Tirol. Lees meer

 • Meer dan 2000 hotels en B&B's in Oostenrijk

  Meer dan 2000 hotels en B&B's in Oostenrijk

  Keuze uit meer dan 2000 hotels, vakantiewoningen en B&B's in Oostenrijk, soms tot 50% korting (afhankelijk van de reisperiode). Lees de tienduizenden reviews en selecteer op prijs, comfort, ...
  va. € 45 - Boek nu
 • Grossglockner
 • Hohe Tauern
 • Tolweg
 • Bruck
 • Pfiffkar
 • Edelweisspitze
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Maak deze rondrit enkel als de weersomstandigheden goed zijn, anders kan je niet genieten van het natuurschoon en bovendien kan je langs de Grossglocknerroute – een tolweg – geconfronteerd worden met winterse omstandigheden. De bergpas is doorgaans gedurende 6 maanden per jaar berijdbaar, van mei tot eind oktober.

Het traject van deze tolweg is 47,8 km lang en start in Bruck, even voorbij Zell am See in het Salzburger Land. Het eindpunt ligt bij Heiligenblut in Karinthië. Het hoogste punt situeert zich bij het Hochtor, op 2.503 m boven de zeespiegel. De maximale stijging bedraagt 12 %.

In 2005 vierde de Grossglockner Hochalpenstrasse haar 70ste verjaardag, vermits ze officieel werd ingehuldigd op 3 augustus 1935. De bouwwerkzaamheden duurden ca. 5 jaar, al werd er door de extreme weersomstandigheden slechts 26 maanden aan gewerkt door zo’n 3.200 arbeiders. De werken, onder leiding van ir. Franz Wallack, kostten omgerekend naar de huidige geldwaarde € 53,5 miljoen. In 70 jaar verwelkomde deze route inmiddels al 56 miljoen bezoekers!

Je komt tijdens de rit ogen te kort om de bergpracht te bewonderen. De jongste jaren werd de route bovendien toeristisch uitgebouwd, zodat onderweg ook veel te beleven valt, ook voor kinderen.

Pfiffkar

Een eerste halte moet je inlassen aan de Piffkar. Kinderen kunnen er zich even ontspannen op een speelterrein, er is een natuurleerpad (reken op 30 min.) en een expo op de eerste verdieping van de shop, met “Paswegen in de Alpen” als thema. Vervolgens wenkt op ruim 2.200 m hoogte het “Museum Alpine Naturschau”, een interessant interactief museum over de Alpenwereld. Buiten kun je een botanisch leerpad verkennen over de flora in de regio.

Fuscher Törl

Het gaat vervolgens verder richting Hochtor, maar je komt eerst nog voorbij het Fuscher Törl, waar de vermaarde architect Clemens Holzmeister een monument bouwde ter nagedachtenis van de arbeiders die bij de aanleg van de route het leven lieten. Hier geniet je een van de mooiste uitzichten langs de route.

Edelweissspitze

Hier kun je een ca. 2 km lange aparte weg nemen naar de Edelweissspitze, vanwaar je van een schitterend panorama geniet op de gletsjerwereld. Die weg leidt je naar het hoogste punt langs de route op 2.571 m. Vooraleer de eigenlijke top van de tolweg te overschrijden, moet je zeker een pauze inlassen aan de Fuscher Lacke na ruim 29 km. Je kunt er een boeiende expo bezoeken gewijd aan de bouw en de geschiedenis van deze Alpenweg. Kinderen kunnen zich ook hier vermaken op een speelterrein.

Hochtor

De Hochtor is op 2.503 m het hoogste punt van de doorgangsweg én de grens tussen Salzburger Land en Karinthië. Hier situeert zich ook een interessant leerpad (ca. 25 min.).

Pasterze-gletsjer

In volle afdaling bevindt zich de afslag naar de ca. 9 km lange gletsjerstraat, die je tot aan de Kaiser-Franz-Josephs-Höhe op 2.369 m hoogte brengt, aan de voet van de Pasterze-gletsjer, de langste gletsjer van de oostelijke Alpen, brengt. Parkeer je wagen in de ondergrondse garage.

Je kunt op dit plateau marmotten bewonderen, genieten van het uitzicht op de top van de Grossglockner en in het restaurant een hapje eten. In het interactieve bezoekerscentrum verneem je alle wetenswaardigheden over Oostenrijks hoogste berg, er is verder een Glockner-cinemazaal, een Glockner-quiz en een leerpad. Als je over een zee van tijd beschikt kun je er bovendien ook wandelen op de gletsjer.

Reviews en beoordelingen Grossglöckner

Heb je zelf tips of opmerkingen over Grossglockner: schitterende rondrit? Plaats je beoordeling

c v hezik11 maart 2016

mooi- overzichtelijk- ben er blij mee

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info