Beaufort 2018 in negen kustgemeenten

Beaufort 2018 in negen kustgemeenten

Het kunstproject Beaufort is in 2018 aan zijn 6de editie toe. Deze triënnale van hedendaagse kunst aan onze Belgische kust is een organisatie van de provincie West-Vlaanderen in samenwerking met Westtoer. Voor deze editie stellen 18 kunstenaars uit binnen- en buitenland hun werken op met de zee als decor in negen kustgemeenten. Als extra troef voor het kusttoerisme hebben de voorbije edities bewezen dat kunst aan zee best wel een unieke combinatie is. Nog een troef? Het is gratis en de meeste kunstwerken zijn 24/7 toegankelijk.

9 kustgemeenten doen mee

De deelnemende kustgemeenten aan Beaufort 2018 zijn: Bredene, De Haan-Wenduine, De Panne, Koksijde-Oostduinkerke, Knokke-Heist, Middelkerke-Westende, Nieuwpoort, Oostende en Zeebrugge. Blankenberge ontbreekt omdat de kustgemeente zelf met een kunstproject bezig is. De locaties zijn velerlei: op het strand, op de zeedijk, een natuurdomein, een plein, een galerie, op een golfbreker, een park. In totaal zijn 19 kunstwerken te bezichtigen.

Curator Heidi Ballet mocht het kunstproject in de steigers zetten. “Beaufort 2018 wil de zee belichten als een plek die onbeheersbaar is en ons tegelijk verbindt met de rest van de wereld. Wat de rol is van permanente monumenten is tegelijk een ander thema in deze editie. Hoe bieden ze betekenis aan een plek? In hoeverre is de kracht van hun boodschap onderhevig aan de tijdsgeest? Met de kunstwerken van Beaufort 2018 willen de kunstenaars uiting geven aan de veranderende verhouding tussen mens en natuur. Tegelijk belichamen de werken een reflectie over de beperkingen van materiële vereeuwiging door het bouwen van monumenten, ” aldus curator Heidi Ballet.

Kunst en kusttoerisme, mooi duo 

Beaufort zette zich op de kaart in 2003. In die 15 jaar groeide het kunstproject uit tot een cultuurevent dat niet alleen cultuurliefhebbers boeit en naar de kust lokt maar ook de toeristen aan zee al eens doet stilstaan (letterlijk dan) bij één of ander kunstwerk. De lokale bewoners en tweede verblijvers zijn evenzeer een doelgroep waarop men mikt. Zo weet de kust, dankzij Beaufort, zich ook buiten het toeristische seizoen te profileren als een attractieve bestemming. Toerisme en cultuur bieden zo elkaar mooi de hand.

Wie al vorige edities bezocht en nadien aan de kust vertoefde, zal gezien hebben dat kunstwerken een blijvende plek behouden, waarvan sommige zelfs uitgroeien tot iconen in het kustlandschap. Denk aan de Baby’s op de gevel van het casino in Blankenberge, het Albedo van Bredene, de muurschilderingen in de tunnel van De Haan, Zee, Acqua scivolo in Koksijde-Oostduinkerke, de Caterpillar kraan op de zeedijk van Middelkerke, het ‘bos’ van vlaggenmasten in Nieuwpoort (Le vent souffle où il veut’), de sculpturen ‘Three Graces’ in Oostende, de kano met figuurtjes in Zeebrugge, ...  Ook van Beaufort 2018 zal gestreefd worden om bepaalde werken permanent te laten integreren in het kustdecor.

Praktisch

Beaufort 2018, van 30 maart tot 30 september 2018. Kunst in 9 kustgemeenten. Gratis toegankelijk 24/7, op locaties aan de Belgische kust, tenzij de kunstwerken zich op een binnenlocatie bevinden. Openingsuren en veel meer vind je op www.beaufort2018.be.   
Met een overzichtskaartje (gratis te verkrijgen bij de Diensten voor Toerisme o.a.of te downloaden) kan je je eigen route uitstippelen. Neem de tram, ga te voet, of per fiets Beaufort bezoeken. Je krijgt tips over hoe en wat op dezelfde website.  Via de webshop van Westtoer en bij de Diensten voor Toerisme kan je een catalogus aanschaffen.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info