Beaufort 2021 in alle kustgemeenten

Beaufort 2021 in alle kustgemeenten

Het kunstproject Beaufort is in 2021 aan zijn 7de editie toe. Deze triënnale van hedendaagse kunst aan onze Belgische kust is een organisatie van de provincie West-Vlaanderen in samenwerking met Westtoer. Voor deze editie stellen 21 kunstenaars uit binnen- en buitenland 21 werken op met de zee als decor in alle Vlaamse kustgemeenten. Als extra troef voor het kusttoerisme hebben de voorbije edities bewezen dat kunst aan zee best wel een unieke combinatie is. Nog een troef? Het is gratis en de meeste kunstwerken zijn 24/7 toegankelijk.

Alle kustgemeenten doen mee

De deelnemende kustgemeenten aan Beaufort 2021 zijn: Bredene, De Haan-Wenduine, De Panne, Koksijde-Oostduinkerke, Knokke-Heist, Middelkerke-Westende, Nieuwpoort, Oostende, Zeebrugge en Blankenberge. De locaties zijn velerlei: op het strand, op de zeedijk, een natuurdomein, een plein, een galerie, op een golfbreker, een park. In totaal zijn 21 kunstwerken te bezichtigen.

Curator Heidi Ballet mocht het kunstproject in de steigers zetten. “Ik ben erg blij dat ik Beaufort voor een tweede keer mag cureren en een groep interessante internationale kunstenaars naar de Kust kan brengen. Het thema van Beaufort 21 ligt in het verlengde van haar voorganger in 2018. Een terugkerend onderwerp in de kunstwerken van deze editie is hoe de mens onderhevig is aan de wil van de natuur. Als de hoogbouw aan de Kust af en toe de vraag oproept 'hoe heeft de mens de Kust veranderd', dan wordt de vraag nu omgedraaid: 'hoe heeft deze Kust de mens veranderd'. Dit perspectief lijkt meer gepast na een jaar van pandemie”, aldus Heidi Ballet.

Kunst en kusttoerisme, mooi duo 

Beaufort zette zich op de kaart in 2003. In die 18 jaar groeide het kunstproject uit tot een cultuurevent dat niet alleen cultuurliefhebbers boeit en naar de kust lokt maar ook de toeristen aan zee al eens doet stilstaan (letterlijk dan) bij één of ander kunstwerk. De lokale bewoners en tweede verblijvers zijn evenzeer een doelgroep waarop men mikt. Zo weet de kust, dankzij Beaufort, zich ook buiten het toeristische seizoen te profileren als een attractieve bestemming. Toerisme en cultuur bieden zo elkaar mooi de hand.

Wie al vorige edities bezocht en nadien aan de kust vertoefde, zal gezien hebben dat kunstwerken een blijvende plek behouden, waarvan sommige zelfs uitgroeien tot iconen in het kustlandschap. Denk aan de Baby’s op de gevel van het casino in Blankenberge, het Albedo van Bredene, de muurschilderingen in de tunnel van De Haan, Zee, Acqua scivolo in Koksijde-Oostduinkerke, de Caterpillar kraan op de zeedijk van Middelkerke, het ‘bos’ van vlaggenmasten in Nieuwpoort (Le vent souffle où il veut’), de sculpturen ‘Three Graces’ in Oostende, de kano met figuurtjes in Zeebrugge, ...  Ook van Beaufort 2021 zal gestreefd worden om bepaalde werken permanent te laten integreren in het kustdecor.

Praktisch

Beaufort 2021, van 27 mei tot 7 november 2021. Kunst in alle kustgemeenten. Gratis toegankelijk 24/7, op locaties aan de Belgische kust, tenzij de kunstwerken zich op een binnenlocatie bevinden. Openingsuren en veel meer vind je op Beaufort21.be.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info