Paul Delvauxmuseum, St.-Idesbald
De internationaal bekende schilder Paul Delvaux voorstellen is vrij eenvoudig. Vrouwelijk naakt in combinatie met treinen en stations is immers zijn visitekaartje. Het museum bezit een grote collectie van zijn oeuvre en staat garant voor één tot anderhalf uur bewondering en verbazing. Het Delvauxmuseum is gesloten van januari tot maart, van april tot december is het alle dagen geopend, behalve op maandag.
Meer info: www.delvauxmuseum.com
Abdij Ten Duinen, Koksijde
Dit museum laat je teruggaan naar eind 15de eeuw, toen op deze plek nog een abdij stond. In de middeleeuwen was deze abdij één van de meest invloedrijke religieuze instellingen in Vlaanderen. Hoe leefden de monniken er? En wie was Idesbald, de meest besproken abt van de Duinenabdij. Je komt te weten hoe het was om te leven in de middeleeuwen aan de hand van maquettes, opgegraven voorwerpen, foto's, manuscripten, ... Verder kan je naar de overgebleven ruïnes gaan kijken van de Duinenabdij. Op bepaalde tijdstippen wordt een kortfilm vertoond 'Ten Duinen' van Stijn Coninx. Het Zilvermuseum is nog een ander onderdeel. Rode draad hier is de collectie Maldague de Héry van religieus zilver die teruggaat tot de periode 1800-1940. Nog meegeven dat je Ten Duinen elke eerste zaterdag van de maand gratis kan bezoeken.
Sinds december 2017 kan je met een VR-bril op de neus ervaren hoe de abdij er uitzag op het hoogtepunt van zijn bestaan, in 1490. Je wordt met een teletijdsmachine teruggeflitst en beleeft een spectaculaire rondleiding alsof je er zelf toen rondliep.
Meer info: www.tenduinen.be
Nationaal Visserijmuseum NAVIGO, Oostduinkerke
Voorzie minstens anderhalf uur voor dit unieke museum. Je kan er maquettes, schilderijen en vissersboten bewonderen. Het museum vertelt de geschiedenis van de Vlaamse visserij. Je komt er alles te weten over de ontwerp- en bouwfasen van de Vlaamse vissersboten. Om je volledig in te leven in de sfeer is er zelfs gezorgd voor een heus vissershuisje. Elke eerste zaterdag van de maand gratis te bezoeken.
Meer info: www.navigomuseum.be
Het Folkloremuseum 't Florishof, Oostduinkerke
Heemkundig museum dat het dorps-volksleven van voor de eeuwwisseling uitbeeldt. Het is geen opeenstapeling van oud en vermolmd gereedschap, het is niet onpersoonlijk en doods, het leeft! Omdat je er niet kijkt naar het netjes tentoongestelde meubilair van een oude keuken, maar werkelijk die keuken binnenstapt. Rond de kapel scharen zich de herberg, de winkeltjes, het schooltje, het modeatelier, het interieur van het oudste in zijn oorspronkelijke staat bewaarde vissershuisje van de vissersgemeente die Oostduinkerke was.
Je kan het museum telefonisch bereiken op het nummer +32 (0)58 51 12 57 Het Florishof is van 16 september tot voor Pasen alleen tijdens de weekends geopend. Tijdens het zomerseizoen is het museum op dinsdag gesloten.
Rariteitenkabinet en ambachtenmuseum 't Krekelhof, St.-Idesbald
St.-Idesbald heeft met 't Krekelhof een rariteitenmuseum, destijds op initiatief opgericht van de familie Vandamme. Het museum toont bizarre collecties met tal van unieke objecten. In een 20-tal thema's worden vroegere ambachten voorgesteld. 't Krekelhof is alle dagen open van 10 tot 18 uur, behalve op maandag en dinsdag. Het is gelegen langs de Koninklijke Baan in het nummer 237.
Meer info: www.museumkrekelhof.be
Natuurgebied De Doornpanne, Koksijde
Het natuurgebied De Doornpanne vormt samen met de Hoge Blekker en de Schipgatduinen een 240 ha groot duinmassief. Het centrale deel is eigendom van I.W.V.A. (waterleidingsmaatschappij) en fungeert als waterwingebied. Het gebied omvat uiteenlopende duintypes, van stuifduinen en duinkalkgraslanden tot dichtbegroeide pannen en gefixeerde binnenduinen.
De Doornpanne vormt sedert 1975 een beschermd landschap. Het gebied werd tevens erkend als Europees vogelrichtlijngebied. Het domein is voor wandelaars vrij toegankelijk op de aangeduide paden. Wie ook de ruimere omgeving van de Doornpanne wil verkennen, kan het bewegwijzerde Doornpannewandelpad van 8 km lengte volgen.