De Haan: groene kustgemeente

De Concessie, beschermd dorpsgezicht

De groene kustgemeente de Haan valt vooral op doordat de wandeldijk langs de kustlijn niet ontsierd is door torenhoge appartementsgebouwen. Het is dan ook een verademing om tijdens je vakantie Belgische kust langs de goed onderhouden en bebloemde wandeldijk te wandelen. Ook elders in deze kustgemeente is het aangenaam wandelen en verblijven. Lees meer

Wandel langs prachtige prachtige bebloemde dijken in De Haan.

  • Ontdek de groene kustgemeente 
  • Flaneer langs de mooie wandeldijk
  • Loop rond in villawijk "De Concessie"
  • Download de reisgids
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

De Concessie

Deze villawijk kwam tot stand op een groot stuk duingrond dat in 1889 in erfpacht werd gegeven aan de S.A. Le Coque-sur-Mer. De ondernemers hadden grootse plannen met het gebied dat ze voor 90 jaar in concessie kregen. De bedoeling was om er een romantische belle epoque-wijk aan te leggen. Tegenwoordig is het nog steeds een villapark en er zijn strenge eisen om er te mogen bouwen. Zo moet er bij nieuwe gebouwen rekening gehouden worden met begroeiing en slechts één zesde van de grond mag worden bebouwd. Dit om er voor te zorgen dat het groene karakter van de gemeente behouden blijft.

De Haan-Centrum

Het was de Duitse urbanist, Joseph Stübben, die het gezicht van De Haan bepaalde. Het geklasseerde tramstation en de villawijk tussen de tramlijn en de Koninklijke Baan zijn mooie voorbeelden met Engels-Normandische vakwerkelementen die zo typisch zijn voor de belle epoque-architectuur aan de Belgische Kust. De Concessie werd in 1995 als dorpsgezicht beschermd. De twee kiosken aan het casino, het gemeentehuis en het tramstation werden in 1981 bij K.B. beschermd als monument. In het tramstation is tegenwoordig het toeristisch informatiekantoor van De Haan gevestigd. Bij dit kantoor kun je uitgebreide informatie krijgen over alle bezienswaardigheden in de stad.

Activiteiten

Voor de wandelaars onder ons raden we aan om naar het prachtige natuurreservaat d'Heye te gaan. Dit is een duinengebied van wel meer dan 1000 jaar oud waar je prachtige wandelingen kunt maken. Ook de duinbossen zijn zeker een bezoekje waard.

Er zijn verder tal van activiteiten voor families met jonge kinderen, zoals het parkdomein la Potinière. Dit domein omvat onder andere twee speeltuinen, drie tennisbanen en een minigolf baan. De ideale plek om een middagje te ontspannen met de hele familie.

Reviews en beoordelingen De Haan

Heb je zelf tips of opmerkingen over De Haan: groene kustgemeente? Plaats je beoordeling

Jos12 november 2022

Mooie wandelingen, goed gedocumenteerd. Echt tevreden !

Cornet marc5 februari 2016

Gids zat weer goed in elkaar Een tip als je met de trein komt ,vertrek met tram vanuit Oostende tot De haan aan zee en wandel via de gids vandaaruit naar Blankenberge In Blankenberge lekker eten op de markt in'cafe de theatre'

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info