Ponta Delgada: hoofdstad van Azoreneiland São Miguel

Een verkenningsrondje in hoofdstad Ponta Delgada dat je niet mag laten liggen

De hoofdstad van São Miguel is Ponta Delgada (ca. 40 000 inw.). Er zijn al niet veel steden op de Azoren en als er één is die je beslist moet gezien hebben is het toch Ponta Delgada. Een fort, veel kerken, kloosters, en overal de mooie gebouwen in manuelstijl (stroming eind 15de - halfweg 16de eeuw) in wit en donkere kleuren, gekenmerkt door sierlijke motieven. De hoofdstad telt vijf wijken waarvan er drie de mooiste bezienswaardigheden bevatten. We pikken er enkele uit om er nader kennis mee te maken. Alles ligt op wandelafstand van elkaar nabij de haven. Naast hoofdstad is Ponta Delgada eveneens de regeringszetel van de autonoom bestuurde Azoren. Lees meer

Ga kijken naar de culturele hoogtepunten van Ponta Delgada, zijn haven, zijn parken.
  • Kennismaken met de hoofdstad Ponta Delgada
  • Bewonder de gebouwen in manuelstijl
  • Verken de wijken met mooiste bezienswaardigheden,
  • Kerken, kloosters, fort, de haven, ... véél te zien 
  • Alles op wandelafstand van elkaar
  • Zoek het groen op in de parken 
Gratis reisgids downloaden

Bezienswaardigheden

Praça Gonçalo Velho Cabral

Op het plein met fraai opvallende motieven staat een standbeeld van Gonçalo Velho Cabral, naar men vermoedt de ontdekker van het eiland. Ook drie oude stadspoorten uit 1783 sieren het plein. Deze Portas da Cidade stonden eerst elders, deel uitmakend van een stadswal. De bogen tonen het stadswapenschild en de kroon van het oude Portugese koningshuis. Lang geleden kwam de zee nog tot hier op dit plein want toen lag hier de oude haven.

Cãmara Municipal

Naast het Praça Gonçalo Velho Cabral staat het  Cãmara Municipal , het gemeentehuis. Van oorsprong een 16de eeuwse renaissance gebouw.Vóór het gemeentehuis een langwerpige fontein met een standbeeld van Miguel, patroonheilige van São Miguel.

Castelo de São Bras

Toen Franse en Engelse kapers het vanaf de 16de eeuw gemunt hadden op de eilandengroep moest men noodgedwongen een versterking optrekken. In  het fort kan je nu het legermuseum Museu Militar dos Açores bezoeken. Je komt in tunnels, gewelven, langs delen van de verdedigingsmuren, ... 

Convento da Esperança

Kloostergebouw dat het voor de Azoren meest aanbeden heiligenbeeld bevat, Senhor Santo Cristo dos Milagres. Het verhaal begint halfweg 16de eeuw toen een clubje vrouwen naar Rome trokken om aan de paus toestemming te vragen een klooster te stichten. Dat mocht van paus Paulus III en hij gaf nog een geschenk mee,  een borstbeeld van Christus. Het was grotendeels te danken aan kloosterzuster Teresa de Anunciada die tot aan haar dood in 1738 er voor ijverde om een cultus op te bouwen rond het borstbeeld hetgeen aardig lukte. Ze verkreeg zelfs de introductie van een kerkelijke feestdag. Als eerbetoon aan de kloosterlinge staat haar leven afgebeeld in de kerk op azulejos. Het beeld zou intussen al voor enkele wonderen hebben gezorgd en het eiland van onheil hebben bespaard, althans volgens vele gelovigen.

Vijf weken na Pasen is die feestdag van Senhor Santo Cristo dos Milagres, het grootste feestelijke evenement van de ganse Azoren. Dan komen ze van al de andere eilanden naar Ponta Delgada kijken naar de processie, worden er offers gebracht, gebeden uiteraard, is er overal stemmige verlichting op de gebouwen maar wordt ook flink gevierd met drank en hapjes.

Núcleo de Arte Sacra en Igreja do Colégio de Todos os Santos

In deze Jezuïetenkerk, waar geen diensten meer worden gehouden, is religieuze kunst van het eiland te zien. Schilderijen en sculpturen. Kostbaar werk is het schilderij van de Portugese Vasco Perira Lusitano (1535-1609) met de Kroning van de Maagd. Maar ook de buitengevel in grijze vulkanische steen in sierlijke barokstijl is de moeite om te zien, gebouwd in diverse periodes tussen half 17de, half 18de eeuw. Je vindt er naast de kunstwerken ook altaarstukken met daarbij één met het grootste houtsnijwerk altaar van gans Portugal. Apostel Petrus kijkt toe van bovenuit. Gesneden uit eiken- en cederhout en versierd met engelen en plantenmotieven. Mis ook hier de sacristie niet met azulejos en vergeet niet af en toe naar boven te kijken.

Museo  Carlos Machado

De stichter Carlos Machado liet een natuurhistorische collectie na. Er hangt  kunst van kunstenaars uit de Azoren, er is een deel met volkskunde, werktuigen van vroeger, meubelen, klederdrachten, … Het museum vond huisvesting in een voormalig klooster Convento de Santo André (16de eeuw). Tijdelijke tentoonstellingen kan je bekijken aan de overzijde in het voormalige kloosterkerkje van de Núcleo de Santa Bárbara. Bemerk binnen de houten rasters die contact tussen de residerende kloosterzusters en bezoekers moesten vermijden.  De website http://museucarlosmachado.azores.gov.pt/en/ 

Kerken

Igreja Matriz São Sebastião is de hoofdkerk van Ponta Delgada, opgetrokken in de 16de eeuw. Ze is gewijd aan een martelaar, Sebastião uit Portugal wiens beeld bij het hoofdaltaar staat. De portalen op westelijke en zuidelijke zijde werden geschonken door koning João III. Mis de sacristie niet met azulejos uit de 17de eeuw en rococo stucwerk. Zowel barok als manuelstijl buiten en binnen. De altaarstukken trekken ook je aandacht.

Tegenover het klooster da Esperança vind je de Igreja de São José die een paar mooie altaarstukken bevat in barok en eveneens prachtige azulejos.

Andere

Stadsparken

Jardim do Palácio de Sant’Ana is het kleinere stadspark. Het heeft een 19de eeuws neoklassiek paleis staan centraal. De president van de Azoren heeft er zijn officiële residentie. Aanpalend kan je het grotere Jardim José do Canto. Het heeft enkele stemmige plekjes.

Ten westen van de hierboven genoemde parken ligt het Jardim António Borges, genoemd naar zijn stichter. Je vindt in dit park een paar romantische plekjes, een paar grotconstructies en opvallende tropische bomen met een flink uitgegroeid wortelstelsel.

De haven

Deze bestaat uit diverse locaties. Er is er eentje in de wijk São Pedro (waar containers worden behandeld, veerboten en veerboten aanmeren), het westelijke deel met de vissershaven, het oostelijke deel Marina Nascente waar excursies voor walvisspotten beginnen.

Reviews en beoordelingen Ponta Delgada

Heb je zelf tips of opmerkingen over Ponta Delgada? Plaats je beoordeling

Jeannette Amsink1 juli 2019

Fijne en leuk reisgids. Binnenkort gaan we op vakantie en deze reisgids heeft ons zeker goed geholpen in de voorbereiding. We zullen zeker vaker reisgidsen downloaden.

CEA Siersma13 januari 2019

Een centraal gelegen plaats om het prachtige eiland Sao Miguel te ontdekken.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info