Vakantie op de Azoren? Praktische tips en bezienswaardigheden

Vlieg naar de Azoren en maak kennis met 3 favoriete eilanden

De Azoren? Vraag willekeurig aan iemand wat de Azoren bij hem of haar oproept? Je zal een antwoord krijgen in de trend van: ‘bekend van de weerberichten, een eilandengroep van Spanje of is het Portugal, beter weer dan hier bij ons, enz … Niet meteen worden de Azoren gelinkt om er met vakantie te gaan. Tot voor kort dachten velen zo maar er is stilaan verandering aan het komen. Zeker de ware natuurliefhebbers trekken maar al te graag richting Azoren om er naar hartenlust te wandelen op de nog niet druk belopen wegen en zijn verrast dat er heus wel méér dan alleen natuur te zien is. Hoe en wat en waarom willen we graag even voor je toelichten zodat je kennis over de Azoren in ruime mate kan toenemen.  Lees meer

Zet koers naar de Azoren, geniet er eindeloos van de pracht en kom bevlogen terug.
  • Lees over de eilandengroep Azoren + inspiratie voor dagtrips
  • Wandelen rond kratermeren, naar top Pico
  • Wat moet je gezien hebben op de Azoren?
  • Mee op excursie? Dolfijnen en walvissen spotten
  • Zwemmen in zeewaterbassins tussen rotsen 
  • Exclusief: autoroute rondje noordwestkust

Gratis reisgids Azoren?

Gratis reisgids downloaden

Waar liggen de Azoren?

De Azoren is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan. Omdat ze tot Portugal behoren, vormen ze de meest westelijke natuurlijke grens van Europa. Het dichtste punt oostelijk ligt op het vasteland van Portugal op 1360 km, de dichtste plek op Amerikaans vasteland westelijk ligt ca. 2340 km ver verwijderd al is het Amerikaanse eiland Newfoundland nog ‘n heel stuk dichter, ca.1934 km. Of we kunnen het nog wat visueler brengen om de Azoren te localiseren. Trek een horizontale lijn vanuit Lissabon en ga westwaarts naar Amerika, dan vindt je de Azoren onderweg in de Atlantische Oceaan. Op 4 u vliegen vanuit Brussel. Dus zó erg ver is dat nu ook weer niet. 

Het zijn 9 eilandjes in de Atlantische Oceaan met een adembenemende natuur. Ze behoren tot Portugal, hoewel het moederland een eind ver er vandaan ligt. De eilanden São Miguel, Terceira en Pico worden het meest bezocht, maar nergens zal je de grote massa vinden. Zo kan je des te meer genieten van de  oogverblindende natuurpracht, de kratermeren, de leuke dorpjes, de grootste kolonie walvissen ter wereld enz.

De Azoren is een autonoom bestuurde regio binnen de Republiek Portugal met dus een eigen regionale gevoerde politiek. De regeringszetel bevindt zich op het eiland São Miguel in de hoofdstad aldaar Ponta Delgada. Al houdt moederland Portugal wel een zeil in het oog vanuit Angra do Heroismo op het eiland Terceira.

Waarom de Azoren bezoeken?

Naar de Azoren ga je in de eerste plaats op vakantie als pure natuurliefhebber. De Azoren zijn érg in trek om er te wandelen, om dolfijnen en walvissen te spotten, om te genieten van rust, om er te zwemmen in natuurlijk gevormde zeewaterbassins. Maar denk nu niet dat er cultureel niks te zien is. De hoofdstad Ponta Delgada van het eiland São Miguel heeft best heel wat mooie gebouwen, kerken en kloosters. Het eiland Terceira heeft met Angra do Heroismo zelfs een UNESCO-Werelderfgoedstad en is dat doorgaans geen mooie referentie?

Meteen al een impressie opdoen van wandelen op de Azoren? Kijk al eens op www.trails.visitazores.com 
Onder Azores Trails vind je alle gemarkeerde wandelpaden en info over afstand, geschatte duur, moeilijkheidsgraad en prachtige foto’s die je al wat doen wegdromen. Een aanrader dus! 

Klimaat  

Gans het jaar door zijn er milde temperaturen. Een gemiddelde tussen de 14 en 25 graden op jaarbasis wat de invloed is van de warme Golfstroom. De meest aangename periode ligt tussen mei en oktober met een piek in augustus. Maar we willen niemand een rad voor de ogen draaien. Het kan er ook vochtig en mistig zijn zoals bij ons. Echte zonneparadijsjes zijn het dus niet. Wisselvalligheid kan er ...troef zijn. Het ene moment nog een dikke mistsluier maar evengoed kan het een uur later stralend weer zijn. 

Beven de Azoren nog?  De eilandengroep ligt op de tektonische microplaat tussen de Amerikaanse, Afrikaanse en Euraziatische platen. Is er nog vulkanische activiteit? Dat gebeurt. De laatste vond plaats voor de kust van het eiland Terceiras in 2001. Overal op de Azoren zijn sporen achtergelaten van vulkanisme, dat spreekt voor zich.  Je vindt er door de natuur geboetseerde grotten, kraters, borrelende watertjes, warmwaterbronnen. En je vindt ten gevolge van de uitbarstingen natuurwonderen zoals de fajãs. Dit zijn landtongen bij de kust van lavagesteente of puin. Soms heel steil zodat het behoorlijk wat klimwerk vereist om er boven te geraken. Ook fumarolen laten zich nog zien. Dat zijn plekken waar uit rookgaten in de flanken nog wel dampen hun weg naar buiten zoeken. 

Welke eilanden bezoeken?

Ga je voor de eerste keer naar de Azoren? Opteer je voor 1 eiland? Mogen we jou dan het ‘groene’ veelzijdige eiland São Miguel warm aanbevelen? Huur een wagen om het eiland te verkennen of maak een fietsrondreis. Opteer je voor meerdere eilanden en langer dan een week Azoren? Eilandhoppen is dan de boodschap. Kies uit het aanbod van 9 stuks het eiland Terceira dat met Angra do Heroismo als erfgoedstad een heel belangrijke troef bezit. Op het eiland Pico ligt de gelijknamige berg die met 2351 m meteen ook hoogste bergtop is van Portugal.

Onderling zijn er vluchten (dagelijks, SATA Air Açores is de vliegtuigmaatschappij die instaat voor de vluchten onderling naar andere eilanden). Tickets kan je boeken via https://www.azoresairlines.pt  of ook ter plaatse.  
Of je kan ook met de boot ‘hoppen’ (opgelet, wel enkel in het hoogseizoen).

Wandelroutes op de Azoren

Je kan heel wat informatie vinden over wandelroutes op de Azoren op de website van de dienst toerisme. Er zijn verschillende keuzemogelijkheden: welk eiland, moeilijkheidsgraad, afstand en al dan niet in lus. Bij het resultaat krijg je meteen de afstanden en duurtijd te zien. Klik op details voor download van gps-track, kaart en folder. Als lezer kan je ook een rating geven. Online zie je nog wat foto’s maar belangrijk ook de grafiek van de hoogteverschillen.

Reviews en beoordelingen vakantie Azoren

Heb je zelf tips of opmerkingen over Azoren ontdekken en mateloos genieten? Plaats je beoordeling

Court 24 juni 2021

Zeer boeiende gids

Kim 23 februari 2021

Duidelijke gids met mooi fotomateriaal, ik krijg direct zin om te vertrekken! Eventueel wat extra info over huurauto's en 'eilandhoppen' per boot was handig geweest. Maar over het algemeen een zeer goede gids.

Jacques Lamont 6 februari 2021

Mooie gids met nuttige informatie.Onze zin om terug te keren naar de Azoren is terug aangewakkerd.

darlin 28 december 2020

Het is een heel duidelijke reisgids met heel veel klare info om een goed beeld te krijgen van deze prachtige eilanden.

Brants Pascale 12 augustus 2019

Na het doornemen van de brochure hebben we deze reis geboekt. De brochure was zeer informatief. mvg.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info