Citytrip Bologna? Ontdek alle bezienswaardigheden Bologna

Bologna, ontzettend rijk aan historisch waardevolle gebouwen

Het huidige aanzicht van Bologna doet vooral denken aan de 17de en 18de eeuw, maar de stad ontstond al voor onze jaartelling. Nog voor de Romeinen waren de Etrusken hier al actief. Later kwamen ook de Franken en Longobarden nog langs. In 1088 werd hier de oudste universiteit van de wereld gesticht. Het bleek het begin van de vele bloeiperiodes die de stad in de daarop volgende eeuwen zou kennen. Een stadswandeling vat je best aan op de Piazza Maggiore, het monumentale hart van Bologna.  Lees meer

  • Start je verkenning op de Piazza Maggiore
  • Bewonder de zoveel mooie paleizen
  • Beklim de scheve toren Torre degli Asinelli
  • Oude muziek centraal in Museo bibliografico musicale
  • Ontdek nog meer waardevolle gebouwen 
  • Vergeet niet te proeven van lokale lekkernijen
Gratis reisgids downloaden

Rond dit prachtige plein liggen onder meer: het Palazzo dei Notari uit de 15de eeuw, het Palazzo del Podesta waarvan de benedenverdieping doorkruist wordt door twee straten, de kerk toegewijd aan San Petronio waarvan de bouw begon in de 14de eeuw, het Palazzo Comunale (stadhuis) en bovenal het Palazzo dei Banchi (15de eeuw) met zijn bogengalerijen. Eveneens een mooie plaats om even te blijven hangen is het Piazzola di Santo Stefano, dat omgeven wordt door gebouwen uit de 15de tot de 17de eeuw. Hier is het ook het kerkencomplex Santo Stefano te vinden, een combinatie van diverse zeer oude kerken.

Hoogtepunten van cultureel aanbod 

Onder de scheve torens in de stad is de Torre degli Asinelli, uit de 12de eeuw, de meest bekende en bovendien ook nog te beklimmen, weliswaar met bijna vijfhonderd treden. Een van de mooiste kerken van de stad is deze van San Giacomo Maggiore, waarvan de bouw in de 13de eeuw werd aangevat. Om te slenteren langs winkels en cafeetjes ga je best naar de nabije Via Rizzoli, met achteraan twee eeuwenoude woontorens. Schoenen en lederwaren zie je op tal van plaatsen aangeprijsd. Musicologen en muziekliefhebbers tout court willen beslist eens langs lopen in een van belangrijkste documentatiecentra van de wereld voor oude muziek, het Museo bibliografico musicale, dat is ondergebracht in een voormalig augustijnenklooster. 

Een van de allermooiste collecties schilderijen is te bewonderen in de Pinacoteca Nazionale die ondergebracht is in het Palazzo del Noviziato Gesuilico di Sant’Ignazio. Onder de grote meesters die hier vertegenwoordigd zijn vermelden we Giotto, Rafael, Guercino en Guido Reni. Zoals wel vaker liggen de universiteitsgebouwen verspreid over de stad, maar een behoorlijk aantal vind je toch bij elkaar in de Via Zamboni. Diverse faculteiten hebben hier een museum. Ook de universiteitsbibliotheek met zijn prachtig gedecoreerde leeszaal bevindt zich hier.

Nog meer bezienswaardigheden

Bologna is zodanig rijk aan historisch waardevolle gebouwen dat meerdere dagen nodig zijn om er een behoorlijk aantal van te bekijken en eventueel te bezoeken. Horen ook nog in dat rijtje thuis: de Fontana del Nettuno, een prachtige fontein uit de 16de eeuw, de Santa Maria dei Servi, een zeer mooie gotische kerk, en de San Domenico, die behalve het graf van haar patroonheilige ook nog tal van prachtige kunstwerken bevat. Tussendoor mag je niet nalaten hier en daar enkele lokale specialiteiten te proeven, zoals tortellini, “pollo alla cacciatora” (kip in tomatensaus) en de heerlijke wijnen uit de regio (sangiovese, lambrusco, …).

Interessante plaatsen in de omgeving van Bologna zijn Marzabotta en Dozza. Het eerste plaatsje is vooral bekend om zijn grote archeologische vondsten uit de tijd van de Etrusken. Naar Dozza trek je vooral om zijn middeleeuws karakter en zijn muurschilderingen van hedendaagse kunstenaars.

Reviews en beoordelingen Bologna

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bologna? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info