Delft: Delfts aardewerk en Willem van Oranje

Vermeer en Willem van Oranje centraal in Delft

Delft is de stad waar Willem van Oranje in 1584 tragisch aan zijn einde kwam toen hij werd neergeschoten. Je kan in Delft naar een museum met items over het leven van Willem van Oranje. Wil je meer te weten komen over het Delfts aardewerk, dan bezoek je best De Porceleyne Fles, een fabriek én museum in één. Het Vermeercentrum is geheel gewijd aan de beroemde schilder Johannes Vermeer, die in Delft werd geboren, er woonde en werkte.  Lees meer

  •  
  • Loop over de Markt met het stadhuis en de Nieuwe Kerk
  • Stap de leefwereld in van Johannes Vermeer
  • Stedelijk Museum Prinsenhof: museum over Willem van Oranje 
  • Bezoek de Porceleyne Fles, fabriek en museum aardewerk
Ontdek hotelpromoties

Aanraders in Delft

Het 17de eeuwse uitzicht van het centrum van Delft is grotendeels toe te schrijven aan het feit dat de middeleeuwse stad flink verwoest werd door een explosie van munitie in die tijd. De meest levendige en boeiendste plaats van de stad is de Markt. Daar staan het fraaie Stadhuis in renaissancestijl en de Nieuwe Kerk met het mausoleum van Willem van Oranje en een beeld van hem. Enkele straten en grachten verder wacht de Oude Kerk waarvan de oorsprong teruggaat tot de 13de eeuw en die behalve een prachtig houten preekgestoelte en schitterende lood-in-glas ramen ook talrijke grafstenen bezit van vooraanstaande figuren zoals Piet Hein, Johannes Vermeer en Anthony van Leeuwenhoek (uitvinder microscoop).

Johannes Vermeer

Johannes Vermeer is één van de beroemdste Nederlandse schilders van de Gouden Eeuw. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met Delft, de stad waar hij in 1632 werd geboren en waar hij zijn hele leven woonde en werkte. Het Vermeercentrum biedt een visuele ontdekkingstocht door het leven, het werk en de stad van Johannes Vermeer. De bezoeker stapt het 17de eeuwse Delft binnen, bekijkt beelden van Vermeers oeuvre, gaat op zoek naar zijn leermeester en naar de verhalen achter de schilderijen.

Stedelijk Museum Prinsenhof

Het “Stedelijk Museum Prinsenhof” is een voormalig klooster dat door Willem van Oranje opgeëist werd als woning. Die opeising zette kwaad bloed en is een mogelijke reden waarom hij hier neergeschoten werd in 1584. Behalve de gaten van de twee kogels die hem doodden toont de benedenverdieping van dit museum nog meer items in verband met het leven van Willem van Oranje. Interessant is de mooie collectie kunstwerken van dit museum, met onder meer stukken uit het atelier van Rubens en Van Heemskerck. Als je mooi Delfts aardewerk wil zien moet je zeker langs “De Porceleyne Fles”, een fabriek uit 1752 annex museum, waar je zelf je eigen bord in Delfts aardewerk kan ontwerpen.

Reviews en beoordelingen Delft

Heb je zelf tips of opmerkingen over Delft? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info