Regio Amsterdam: Haarlem en Zandvoort

Kennismaking met Haarlem, meest Vlaamse stad in Nederland

Amsterdam is natuurlijk de belangrijkste attractiepool, maar daarover lees je meer in een citytripdossier. Maar er zijn natuurlijk nóg plaatsen in de regio van Amsterdam zoals Haarlem met zijn Frans Halsmuseum en de moderne badplaats Zandvoort. In de onmiddellijke omgeving is er alle ruimte om te wandelen en te fietsen tussen de duinen.  Lees meer

  •  
  • Start je verkenning Haarlem op de Grote Markt
  • Ga shoppen in de stad met Vlaamse trekjes
  • Stap eens de Grote Kerk binnen
  • Ontdek Vlaamse kunst in Frans Halsmuseum
  • Maak een wandeling door Zuid-Kennemerland
  • Zandvoort, waar nu baders komen 
Ontdek hotelpromoties

De wijde omgeving van Amsterdam

Niet Amsterdam maar Haarlem, in de regio Zuid-Kennemerland, is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland. De Grote Markt is een prima startplaats voor een nadere kennismaking met deze aangename stad. Liefhebbers van terrasjes kunnen op dit plein al meteen terecht onder de lommerrijke bomen. Die terrasjes en de talrijke eethuizen bevestigen de naam van Haarlem als “meest Vlaamse stad in Nederland”. De échte reden voor die titel is evenwel dat behoorlijk wat gebouwen in de 17de eeuw ontworpen werden door de Vlaamse bouwmeester Lieven de Key. In de nabijheid van de Grote Markt zijn er diverse straatjes waar het aangenaam shoppen is. Daar staat ook het stadhuis waarvan het uitzicht de bouwstijlen van meerdere eeuwen vertoont. Vlakbij staat de “Grote Kerk”, een imposant gotisch bouwwerk toegewijd aan de H. Bavo. Neem even de tijd om het mooie houten plafond en het prachtige orgel te bekijken. 

Frans Halsmuseum

Behalve werken van de meester zelf bevat het “Frans Halsmuseum” ook werken van andere Nederlandse kunstenaars zoals Hans Memling en Piet Mondriaan en van Vlaamse meesters als Pieter Breughel de Jongere en Jan Breughel. Het “Teylers Museum” is moeilijk onder één noemer te plaatsen, het bevat immers zowel schetsen van Rembrandt als een verzameling fossielen en mineralen. Liefhebbers van het genre vinden in deze stad ook “Het Draaiorgelmuseum”. De zondag is er de vaste openingsdag; voor andere data raadpleeg je best de website.

Zandvoort

Zandvoort dat in de recente jaren uitgroeide tot een hedendaagse badplaats ligt vlak bij Haarlem. De plaats dankt haar bekendheid natuurlijk ook deels aan het plaatselijke autocircuit, waar vroeger onder meer Formule I races doorgingen. Ook het plaatselijke casino trekt bezoekers aan. Aangrenzend aan Haarlem en Zandvoort is er Bloemendaal, met een overvloed aan bos en duin. Het duincentrum “De Zandwaaier” in het vlakbij gelegen Overveen is een geschikte startplaats voor een wandeling door het nationaal park Zuid-Kennemerland. Natuurlijk is er ook ruimte om te fietsen. Interessante bijkomstigheid is dat dit duincentrum ondergebracht is in het ruim honderd jaar oude machinegebouw van de “Haarlemsche Waterleidingen”.

Reviews en beoordelingen Regio Amsterdam

Heb je zelf tips of opmerkingen over Regio Amsterdam? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info