Noord-Holland: strand, duinen, kaas en traditie

Kom de troeven van Noord-Holland ontdekken

Voor een verkenning van de noordelijke helft van Noord-Holland trekken we eerst langs de zeezijde noordwaarts en keren nadien via het achterland terug zuidwaarts. Aan of nabij de kust liggen bekende plaatsen als Egmond-aan-Zee met zijn strandmogelijkheden en zijn vuurtoren, Alkmaar met zijn niet te missen Kaasmarkt, en helemaal in het noorden Den Helder met zijn marinetraditie. In het achterland wachten Hoorn met zijn kaaspakhuizen, het pittoreske Volendam en Edam met zijn eeuwenoude kaastraditie.  Lees meer

  •  
  • Genieten van zee, strand en natuur in Egmond-aan-Zee 
  • Bezoek in Alkmaar de Kaasmarkt, het Kaasmuseum, de hofjes
  • Het Marinemuseum, Fort Kijkduin en het strand trekpleisters van Den Helder
  • Maak ook kennis met Hoorn, Volendam en Edam
Ontdek hotelpromoties

Egmond-aan-Zee

Egmond-aan-Zee is het meest toeristische van de 3 Egmonden in deze buurt. De beide andere zijn Egmond-Binnen, dat omgeven is door bloembollenvelden, en Egmond-aan-den-Hoef, waar de ruïnes staan van het kasteel van Lamoraal dat in de 16de eeuw verwoest werd. Al sinds het begin van de 20ste eeuw vinden toeristen de weg naar de badplaats Egmond-aan-Zee. Ooit was de vuurtoren “Jan van Speyck” een belangrijk baken voor de scheepvaart, maar vandaag is het vooral een oriëntatiepunt voor toeristen en strandliefhebbers. Aan rand van de gemeente ligt het Noordhollands duinreservaat, dat een oppervlakte heeft van 5.500 hectare en zich uitstrekt tot in Schoorl. Te voet, met de fiets of te paard kan je genieten van het karakteristieke duinenlandschap met zijn eigen flora.

Alkmaar

Een eind landinwaarts ligt Alkmaar gekend om zijn Kaasmarkt, iedere vrijdagmorgen van april tot begin september. De kaas wordt op traditionele wijze gewogen in “De Waag”. Hier in het Waaggebouw is ook het Kaasmuseum gehuisvest waar je alles kunt leren over de bereiding van zuivelproducten door de eeuwen heen. Ook Alkmaar heeft zijn grachten; op de kades ervan staan nog tal van koopmanshuizen uit de 17de eeuw. Zonder enige twijfel is “De Grote Kerk” de mooiste van de stad. In dit monument uit de 15de eeuw rust Floris V. Het loont beslist ook de moeite om even binnen te lopen in de talrijke fraaie “hofjes”.

Den Helder

Behalve voor het lange, uitgestrekte strand zijn er nog andere goede redenen om naar Den Helder af te zakken. Er is natuurlijk de nabijheid van de Waddeneilanden, maar ook het marinegebeuren is belangrijk voor het toerisme. Jaarlijks zijn er rond midden juli de Nationale Vlootdagen en bovendien is hier het Marinemuseum (met onderzeeboot) gevestigd. Dit museum blikt terug op de geschiedenis van de marine vanaf 1488. Veel aandacht is er ook voor Fort Kijkduin met een Noordzeeaquarium, waar zowel aandacht is voor het leven in de zee als voor de vele wrakken die er liggen.

Hoorn, Volendam, Edam

In de buurt van het IJsselmeer kan je terug zuidwaarts, naar het Markermeer waar zich de stad Hoorn. De talrijke fraaie gebouwen roepen een rijk verleden op, zeker niet te missen is de laat-gotische Oosterkerk. Ook de kaaspakhuizen en de oude sluis verwijzen naar vroegere activiteiten. Met de stoomtram kan je een ritje maken naar Medemblik.

Trek je richting Amsterdam dan ligt Volendam op je traject, een eeuwenoud vissersdorp dat vooral bekend is omwille van zijn traditionele klederdracht, die tegenwoordig vooral op feestdagen wordt gedragen. Achter de dijk kan je slenteren door een pittoreske buurt met smalle straatjes en grachtjes. In de buurt is er ook Edam dat vooral naam maakt door zijn rode kazen bedekt met een laagje rode was. Behalve de Waag zijn er ook tal van andere historische gebouwen, zoals de “Grote Kerk” met haar zeer mooie gebrandschilderde ramen. Liefhebbers van mooie prenten weten allicht ook de zeer vaak gefotografeerde Kwakelbrug te vinden, één van de zeldzame houten wipbruggen.

Reviews en beoordelingen Noord-Holland

Heb je zelf tips of opmerkingen over Noord-Holland? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info