Utrecht: heel wat te ontdekken in de provincie

Genieten van veel natuur en water, van kastelen en Amersfoort

Vanuit toeristisch oogpunt zijn de voornaamste grote landschappen in de provincie Utrecht deze van de Vecht (en het bijhorende plassengebied) en de Utrechtse Heuvelrug. De belangrijkste stad in dit gebied is Amersfoort, dat nog wat van zijn middeleeuwse uitzicht behield.  Lees meer

  •  
  • Ontdek de rijkdom aan groen in provincie Utrecht
  • Verken het plassengebied van de Vecht
  • Met de roeiboot naar een natuurgebied
  • Kastelen en rijke buitenverblijven in Loenen 
  • Heerlijk fietsen en wandelen in de Utrechtse Heuvelrug
  • Proef de middeleeuwse sfeer in Amersfoort
  • Bezoek aan culinaire musea
Ontdek hotelpromoties

De Vecht

In de Vecht en het plassengebied zijn er mogelijkheden voor tal van watersporten: surfen, waterskiën, varen met een motorboot of een catamaran. Ook fietsers en wandelaars krijgen hier veel ruimte. De grootste en mooiste plassen in deze steek ten noordwesten van Utrecht zijn ongetwijfeld de Loosdrechtse Plassen en de Vinkenveense Plassen. 
Vaak ontstonden dit soort plassen als gevolg van de turfwinning; de omliggende steden hadden immers grote behoefte aan deze brandstof. Het Botshol, een onderdeel van de Vinkenveense Plassen is een natuurgebied dat alleen per roeiboot kan worden bezocht. Loenen is de grootste plaats aan de Loosdrechtse Plassen. Hier tref je naast rustige landschappen ook tal van kastelen en grote bouwsels die gebouwd werden door de rijkste burgers uit de nabije steden. Nog meer van die rijke buitenverblijven zijn te bewonderen op weg naar Maarssen. Ongeveer halfweg tussen Loenen en Utrecht staat het “Slot Zuylen”, gebouwd in de 16de eeuw. Het kasteel is vooral bekend als de woonplaats van Belle van Zuylen, een vooruitstrevende schrijfster uit de 18de eeuw. Bij het slot horen prachtige tuinen en een theeschenkerij.

Utrechtste Heuvelrug

“Utrechtse Heuvelrug" is zowel de naam van een nationaal park (tussen Driebergen en Rhenen) als van een gemeente. Dit nationaal park biedt prachtige mogelijkheden voor fietsers en wandelaars. Je trekt er door heidegebieden, over een stuwwal, door bossen en uiterwaarden, langs tabaksschuren en schaapskooien en voorbij kastelen en landgoederen. 

Amersfoort

In Amersfoort kan je nog een stukje middeleeuwse sfeer meepikken. Het is er aangenaam slenteren langs grachten en door oude straten. “Lange Jan”, ook gekend als de Onze-Lievevrouwetoren, is met zijn bijna honderd meter hoogte het meest opvallende bouwwerk in het stadscentrum. Na 346 treden kan je genieten van een schitterend uitzicht over de wijde omgeving. Een prettige plaats om te bezoeken is “Bierbrouwerij De Drie Ringen”  dat een proeflokaal en een museumpje bevat. Misschien wel even lekker is het “Culiniar Museum Mariënhof” waar je kennis kan maken met de Nederlandse eetgewoonten door de eeuwen heen. Van een totaal andere orde is het “Nationaal Monument Kamp Amersfoort”  in de buurgemeente Leusden waar de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog zowat 35.000 mensen tijdelijk opsloten in afwachting van hun transport naar Duitsland. Een ideale plaats om aanhangers van nazistische en racistische partijen op verlof te sturen,…

Reviews en beoordelingen Provincie Utrecht

Heb je zelf tips of opmerkingen over Provincie Utrecht? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info