Zuid-Dalmatië: Wat te zien en doen in Dubrovnik?

Dubrovnik: Ga de mooiste en meest bezochte stad van Kroatië ontdekken met de gratis Stadswandeling Dubrovnik

Dubrovnik is veruit de mooiste en zeker de meest bezochte stad van Kroatië. Jaarlijks zo’n 1,2 miljoen toeristen komen naar Zuid-Dalmatië om rond te stappen in de oude stad. In deze stad hebben altijd al veel mensen verbleven, met dus vele invloeden van culturen. Wandelen in het centrum is alsof je in een openluchtmuseum vertoeft. Je ziet er tal van kerken en paleizen. De ganse stad is ommuurd over twee kilometer en dat nodigt zeker uit tot een wandeling over de stadsmuur. Maar je bent hier in de drukste maanden dus niet alleen. In de hoofdstraat Stradun kan je dan op de koppen lopen. Maar laat ons gelukkig prijzen dat deze parel na de onlusten van 1991-1992 zo mooi in ere is hersteld door de restauraties.  Lees meer

Vanop de stadsmuur heb je een formidabel uitzicht over het 'openluchtmuseum' Dubrovnik.
 • Rondreizen Kroatië

  Rondreizen Kroatië

  Bij Pharosreizen hebben ze een ruim aanbod aan rondreizen in Kroatië, ook in combinatie met de buurlanden. Zo kan je met hen tussen 10 en 28 dagen reizen, ook themareizen, familiereizen en luxe-reizen zijn beschikbaar.
  va. € 479 - Boek nu
 • Wandel mee op de stadsmuren
 • Ontmoeting met de Heilige Blasius 
 • Bewonder de kloostergangen die je moet gezien hebben
 • Zoek je een weg in de Stradun boulevard
 • Leer Dubrovnik, de meest favoriete stad beter kennen
Gratis stadsgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Dubrovnik prijkt al sinds 1979 op de UNESCO Werelderfgoedlijst omwille van de architecturale schoonheden die er te vinden zijn. Maar dan moet je weten dat vóór de aardbeving in 1667 nog heel wat meer moois aan paleizen, kerken, betoverende steegjes, enz te zien was. Er werd veel heropgebouwd, maar toch zijn vele gebouwen nooit meer opnieuw opgetrokken na de natuurramp. Ook de oorlogsjaren 1991-1992 hebben zware schade aangebracht aan het erfgoed. Ruim driekwart van de huizen lagen plat. Servische en Montenegrijnse troepen belegerden de oude stad vanuit de heuvels. Er zijn nog wel wat sporen te vinden maar intussen is Dubrovnik gelukkig uit zijn as verrezen en mag het terug jaar na jaar een massa toeristen ontvangen. 

Stadsmuren

Iedereen die Dubrovnik bezoekt, wil wel een eindje stappen op de stadsmuren uit de 15de eeuw. Ze omvatten de ganse stad en wil je de wandeling volledig doen, dan ben je toch een uurtje bezig over de bijna twee kilometer. Dat komt omdat je zoveel mooie uitzichten krijgt waar je even halt wil houden. Niet alleen over de stad maar ook over de zee en het nabijgelegen eiland Lokrum. Op plaatsen zijn de muren 25 meter hoog, soms 6 meter dik. Je vindt er torentjes en bastions. Je kan er opklimmen nabij de Pilepoort en de Plocepoort. Het toegangsgeld dient om de restauraties mede te helpen financieren. 

Heilige Blasius

Je zal de H. Blasius wel een paar keer ontmoeten in Dubrovnik. Hij is immers de patroonheilige van de stad. De barokke kathedraal uit begin 18de eeuw bewaard, zo doet men geloven, het hoofd van de brave Sint Blasius die leefde in de 3de eeuw. In de kerk houdt hij een houten maquette van de stad in de hand. Ben je hier op 2 en 3 februari, dan zal je getuige zijn van een processie waar de patroonheilige alle aandacht krijgt en tal van evenementen plaatsvinden. 

Stradun, waar iedereen loopt

Tussen de twee stadspoorten loopt de Stradun, een winkelstraat tegenwoordig maar vroeger vóór de aardbeving van 1667 wemelde het hier van fraaie paleizen. Het kan hier nogal druk zijn zowel overdag als 's avonds want dan willen ze met velen over de gepolijste steentjes lopen die met de weerkaatsing van de straatlantaarns een betoverende blik bieden.

Kerkenpracht

Twee kerken moet je toch minstens gezien hebben. Dominikanski Samostan dateert uit de 15de eeuw en staat nabij de Plocepoort. De kloostergang is er heel erg mooi en het museum bevat onder meer werk van Titiaan. Bij de Pilepoort bevindt zich de Franjevacki Samostan. Deze kloostergang is uit de 14de eeuw en is een pareltje. In dit franciscanenklooster zit een stokoude apotheek, uit de 14de eeuw, en die nog steeds in gebruik is.       

Muziekfestival

Dubrovnik is een festivalstad, een ideaal decor voor openluchtvoorstellingen. Het eerste festival zou plaats gevonden hebben in 1935. Het zomerfestival loopt elk jaar van 10 juli tot 25 augustus.             

Reviews en beoordelingen Dubrovnik

Heb je zelf tips of opmerkingen over Dubrovnik? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info