Wat te doen en zien in Split tijdens je vakantie Kroatië?

Reisgids Split: Ontdek Split, toeristische trekpleister van Kroatië

Split is in Kroatië de tweede belangrijkste stad na Zagreb. De stad is vooral bekend omdat je er als passagier op een cruiseschip sowieso zal komen, je vanaf Split met veerboten naar een Dalmatisch eilandje kan afvaren en het heeft met het paleis van een Romeinse keizer, Diocletianus, een toeristische trekpleister bij uitstek.  Lees meer

Het wordt een dubbel bezoek in het paleizencomplex van Diocletianus
 • Rondreizen Kroatië

  Rondreizen Kroatië

  Bij Pharosreizen hebben ze een ruim aanbod aan rondreizen in Kroatië, ook in combinatie met de buurlanden. Zo kan je met hen tussen 10 en 28 dagen reizen, ook themareizen, familiereizen en luxe-reizen zijn beschikbaar.
  va. € 479 - Boek nu
 • Verken Split, tweede stad in aanzien in Kroatië
 • Bezoek het paleizencomplex Diocletianus
 • Vreemde gewaarwording tussen de gebouwen  
 • Flaneren op de Riva met zicht op haven
 • Genieten van terrasjes op het marktplein
Gratis preview downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Paleis Diocletianus

Het Paleis van de Romeinse keizer Diocletianus is dé toeristische trekpleister van Split. Diocletianus (245-313 n.C.) liet het optrekken in de 3de eeuw na Christus vlak aan de Adriatische Zee. Enkel de huidige wandelpromenade de Riva lag er nog tussen. Je komt het paleizencomplex binnen via de Zuidpoort waarna je meteen ondergedompeld wordt in een doolhof van steegjes, overspannen door gewelven en met een veelvoud aan souvenirshops. Wat ook onmiddellijk opvalt is dat wat van het paleis overgebleven is, je zowaar bijna moet gaan zoeken tussen de restaurantjes, de winkeltjes, huisjes en appartementen en er is zelfs een hotel. Trouwens, de bewoners van die huisjes en appartementen zijn niet van gisteren, want tijdens de zomermaanden verhuren zij die verblijven aan toeristen, vaak tegen hoge prijzen.

Andere bezienswaardigheden

Ze zijn er gelukkig nog, de overgebleven paleisgebouwen. Zo kan je de Jupitertempel bezoeken al is die nu een baptisterium geworden. Boven het mausoleum van keizer Diocletianus is een kathedraal gebouwd. Die bevat een wel heel hoge romaanse klokkentoren. O ironie, de twee heiligen aan wie de kathedraal is toegewijd, werden door de keizer ... gedood. Het paleizencomplex verlaat je via de Zilveren, Gouden of IJzeren Poort. Je komt dan terecht op een gezellig marktplein met aangename hoekjes met terrasjes.

Passagiershaven

Het zal je wel opvallen dat Split een drukke havenactiviteit heeft. Niet zozeer door aan- en afvoer van economische goederen maar wel van de toeristen. Ca. 4 miljoen passagiers zien Split vanop een cruiseschip of veerboot naar één van de vele Dalmatische eilanden.                      

Reviews en beoordelingen Split

Heb je zelf tips of opmerkingen over Split? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info