Reisgids Trogier: Wat te doen en zien in Trogir Dalmatische kust?

Wandel Trogir binnen langs de stadspoort en ontdek alle historische bezienswaardigheden

Trogir is zo één van die stadjes langs de kust van Midden-Dalmatië waar je ongetwijfeld met een aangename herinnering zal aan terugdenken. Gelegen op een schiereiland kan je het historische centrum van Trogir alleen maar binnenkomen via een brug en de Kopnena Vrata, een stadspoort uit de 17de eeuw. Meteen trekt de Sint-Laurenskathedraal je aandacht, een prachtige kerk met eeuwen geschiedenis achter de rug.  Lees meer

Geen wonder dat Trogir prijkt op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.
 • Rondreizen Kroatië

  Rondreizen Kroatië

  Bij Pharosreizen hebben ze een ruim aanbod aan rondreizen in Kroatië, ook in combinatie met de buurlanden. Zo kan je met hen tussen 10 en 28 dagen reizen, ook themareizen, familiereizen en luxe-reizen zijn beschikbaar.
  va. € 479 - Boek nu
 • Ontdek een parel aan Dalmatische kust 
 • Dwaal rond in het historische centrum
 • Bezoek de Sint-Laurenskathedraal
 • Nog meer godsdienstpracht: 16 kerken en 2 kloosters
 • Slenter door de steegjes, langs paleizen, terrasjes
 • Wandel op promenade langs het water
Gratis preview downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

In de 13de eeuw werd de bouw van de kathedraal aangevat en 3 eeuwen later was die klaar. De H. Laurentius, beschermheilige van Trogir, zag dat het goed was. Mis vooral het westportaal niet dat een staaltje is van romaanse kunst. Je ziet er een allegaartje van heiligenbeelden en engelen, een Christusfiguur, een levensgrote Adam en Eva, taferelen uit het leven toen in de 13de eeuw  en twee imposante leeuwenkoppen met een symbolische betekenis. Het interieur toont onder meer een preekstoel uit de 13de eeuw, prachtige koorstoelen, een barok hoogkoor, enz.

Nog meer te zien in Trogir

Je kan ook niet voorbij aan de 15de-eeuwse Ursinikapel, toegewijd aan Sint-Johannes, de eerste bisschop van Trogir. Het baptisterium dateert uit de 15de eeuw. Je merkt het, Trogir bezit een veelvoud aan kerken (16!), kapelletjes en heeft twee kloosters op het grondgebied.

Het plein rond de kathedraal bevat heel wat paleizen uit de 15de eeuw. In een hoek van het plein vind je een loggia met een kleine toren en zuilen en zeer fraaie reliëfs. Het stadsmuseum brengt de geschiedenis van Trogir tot leven.  Aan de huizen valt duidelijk af te leiden dat vissers en eeuw landbouwers elk hun eigen woonwijk hadden.

Via de hoofdstraat kom je tot bij een andere stadspoort, de Gradska Vrata. Zo beland je op de wandelpromenade met een mooi uitzicht op het water. Wil je een uniek overzicht van stad en omgeving, beklim dan de toren van het Kamerlengo-fort.       

Reviews en beoordelingen Trogir

Heb je zelf tips of opmerkingen over Trogir? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info