Donkmeer, trekpleister van Berlare

Ontspanning zoeken bij het water van het Donkmeer

Het Donkmeer in Berlare is voor vele dagjestoeristen een graag bezochte plek. Ze gaan er op het meer met een bootje varen, of waterfietsen. Terrasjes zijn er bij de vleet. En paling eten doet men er al van oudsher. Er is nu ook een klein Donkmeer museum. Het beeld de Turfsteker verwijst naar de turfwinning die lange tijd voor broodwinning zorgde bij de lokale bevolking. Je kan tijdens een fietstraject heel wat zien en ontdekken in de wijde omgeving van het Donkmeer.  Lees meer

Het Donkmeer biedt méér dan enkel watertoerisme. 
  •  
  • Ga de streek rond het Donkmeer verkennen per fiets
  • Op 'beeweg' bij de Bareldonkkapel en ontdek de Kalvariegrot
  • Waterrecreatie trekt nog steeds aan bij het Donkmeer
  • Kom ook in Oudegem, Gijzegem, Schoonaarde, Uitbergen 
  • Met het veer overvaren in Appels
Gratis reisgids downloaden

Kalvarieberg

Naast de Bareldonkkapel loopt een pad in een parkje naar een bidplaats waar zeven kapelletjes staan. Verderop bevindt zich de Kalvariegrot, met daarboven een rotspartij met een beeldengroep en een Christuskruis.

Donkmeer

Het is al heel lang een populair dagjestoeristenplek. Overmere Donk heet de plaats in de volksmond. De meeste dagjestoeristen komen er voor een terrasje, om paling te eten of om zich op het meer te begeven met een waterfiets, een roei-  of elektrisch bootje. Je kan er ook naar een klein dierenpark, de Eendenkooi of er wandelingen maken op de paden rond het meer. Er ontstond door een natuuringreep een gebied met veen, moeras en drassige weiden. Maar eigenlijk gaf het turfsteken de aanleiding tot de grote waterplas. Met de turfwinning kwam op een natuurlijke wijze een gebied vrij waar landbouwgrond en een waterplas tot stand kwam. Het Museum Donkmeer toont niet wat je zou kunnen denken veel info over het meer maar belicht wel de Boerenkrijgoorlog die hier woedde ten tijde van de Franse Revolutie. Meer info op www.berlare.be       

Met het veer bootje over varen

In Appels kan je de veerboot nemen en je laten overzetten over de Schelde. Raadpleeg wel vooraf de bedieningsuren van het veer op www.wenz.be Doorklikken op recreatie/veerdiensten om voor geen verrassingen te staan.

Turfwinning

Bij het meer staat een standbeeld De Turfsteker. Het brengt hiermee hulde aan de turfstekers die hier in grote getale hun brood verdienden met het winnen van turf. In gebieden waar veen lag, werd de bodemlaag weggegraven. Veen is ontstaan uit afgestorven planten. De afgegraven laag werd gedroogd en veranderde hierdoor in turf. Turf was een zeer goede energiebron in die tijd. Door de opkomst van steenkool als energiebron verdween het turfsteken stilletjes uit beeld.   

Reviews en beoordelingen Donkmeer

Heb je zelf tips of opmerkingen over Donkmeer? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info