Laarne: Bezienswaardigheden

Van kasteel tot pretpark, doe de verkenning met de fiets

Wil je een manier om Laarne het best en het vlugst te leren kennen, haal dan de fiets van stal. In een lusfietsroute volgens knooppunten laten we je kennismaken met de kasteelgemeente. Je fietst langs alle belangrijkste bezienswaardigheden. Beginnen doe je meteen aan het kasteel van Laarne, het pronkstuk van de gemeente. Je komt langs de Schelde, stille natuurplekjes zoals de Kolk en de Meerskant,  een paardenmelkerij en wie kent niet het pret- en dierenpark Harry Malter, vroeger een bekend circus in Vlaanderen.  Lees meer

Met onze fietsroute verken je elk hoekje van de kasteelgemeente Laarne. 
  •  
  • Bezoek het kasteel van Laarne
  • Mogelijkheid tot individueel bezoek
  • Geen weerwolf meer te bespeuren in de Kolk
  • Al eens paardenmelk geproefd in Kattenheye?
  • Familiepark met dieren en speeltuin bij Harry Malter
     
Gratis reisgids downloaden

Het kasteel van Laarne

Ergens tussen de 11de en 13de eeuw werd op de huidige site van het Laarnse kasteel een aarden wal opgeworpen omgeven door een brede gracht, als een soort van versterking. In de loop van de 13de eeuw werd een eerste stenen gebouw neergezet, dat tijdens de 14de eeuw werd uitgebouwd tot een militaire versterking. Gedurende de 15de eeuw werd het kasteel geleidelijk omgevormd tot een “maison de plaisance”. Rond 1651 waren er verbouwingen en kreeg het kasteel in belangrijke mate het uitzicht dat je vandaag ziet. De omgeving links en rechts van de Kasteeldreef hoorde bij het “lusthof” dat de kasteelbewoners lieten aanleggen voor hun plezier en vermaak. Op die wat drogere hoger gelegen gronden konden zij op de mooie dagen gaan wandelen of met de koets rijden zonder hun edele voeten te bevuilen.

Het kasteel is alleen te bezoeken op zondagen tussen 1 mei en 30 sep, individueel of met gids, steeds stipt om 15u (rondleiding duurt 1u30). In juli en augustus ook op donderdag om 15u. Meer info op www.slotvanlaarne.be

Sint-Machariuskerk

De Sint-Machariuskerk, oorspronkelijk kruisvormig met één koor, werd in 1583 tijdens godsdienstonlusten in belangrijke mate vernield door brand. Tijdens de heropbouw werd de kerk omgevormd tot een gotische hallenkerk met drie koren. De kerktoren in Balegemse steen is het enige duidelijk zichtbare restant van de eerdere kerk. Het orgel dateert uit 1672. Voor het overige valt er behoorlijk wat kerkmeubilair uit de 18de eeuw te bewonderen (zijaltaren, biechtstoel, kansel).  Het gezellige oude gemeentehuis dateert van 1767 en werd gebouwd in opdracht van Theodoor Jozef Ghislain van Vilsteren, een telg van de totaal verfranste lokale adel.

De Kolk

Ongeveer een kwarteeuw geleden was de Kolk hier een begroeide waterplas. Toen moest dit kolkgat in de Maanbeek wijken voor “de sanering der waterwegen”, maar nu is er weer open water. In de buurt van de Kolk stond einde 16de en begin 17de eeuw de woning van de pastoor, maar hier huisde ooit ook de lokale weerwolf, die bij nacht huilend zijn slachtoffers besprong en hen verplichtte hem te dragen tot ze neervielen van afmatting. Hier zou Janne Callens in opdracht van Lucifer een mestkalf betoverd hebben met de worteltjes die ze van hem gekregen had.

Ausmansmolen

Wanneer je aan het kruispunt van de Zandstraat met de Brandemanstraat komt, dien je achterom te kijken om de romp van de Aumansmolen te zien. Deze dateert van het begin van de 19de eeuw. In 1928 werden de wieken verwijderd en kwam er elektrische energie in de plaats van de kracht van de wind. Net voor de molen vind je een beeld in een omhelzing met een boom, toepasselijk genaamd ‘De omhelzing’, een werk van Jan Van Oost.

Kapel O.L.Vrouw van Troost

Franciska Schepens uit de Meersstraat liet het Klopperskapelletje bouwen in 1890 en toewijden aan O.L.Vrouw van Troost. De arme vrouw (dochter van Stien Schepens, bijgenaamd Klopper) leed aan waterzucht en liet een kapelletje oprichten om haar genezing af te smeken.

Paardenmelkerij Kattenheye

Op de plaats waar nu de Paardenmelkerij Kattenheye gevestigd is, stond eerder al een hoeve waarschijnlijk gebouwd in de 14de eeuw. Wellicht werd er op de omliggende vruchtbare gronden al veel vroeger aan landbouw gedaan en dateert de naam ook uit die vroegere periode. De naam wordt verklaard als ‘een ophoging (kade) in een wilde heide’. Hoeve en poortgebouw worden enigszins naar de achtergrond verdrongen door recent toegelaten nieuwbouw. De prachtige paarden en veulens die je ziet rondlopen zijn haflingers. Het Winkeltje is open op zaterdagnamiddag (13 - 17u.), tijdens de week op maandag, woensdag en vrijdag van 14u30 tot 18u30. 
Meer info: www.paardenmelkerij.info en op www.domein-kattenheye.be

Familiepark Harry Malter

Harry Malter, afstammeling van een Duitse circusfamilie, is in 1978 gestopt met zijn circus in Vlaanderen. De dieren nam hij mee naar Heusden, naast het Eendenmeer. Enkele daarvan werden plots ‘fotomodel’ of ‘acteur’ in een commerciële video. Sedert 1992 heeft Harry Malter een familiepark geopend met dieren. Olifanten zijn er niet meer maar wel nog exotische dieren, aapjes, een stekelvarken, kameel, ... In combinatie met de vele speeltuigen is dit een mooie bestemming voor de kinderen.
Meer info: www.harrymalter.be

Reviews en beoordelingen Laarne

Heb je zelf tips of opmerkingen over Laarne: bezienswaardigheden en haar kasteel? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info