Hingene, groots door haar kasteel

Ontdek de parel van Hingene, het kasteel d’Ursel

De voornaamste bezienswaardigheid van Hingene is absoluut het Kasteel d'Ursel. Een prachtig staaltje van classicisme van Italiaanse hand. Bezoek er de vele salons, de pronkkamers, het Quartier du Duc en het Quartier de madame, de concertzaal, ... Teveel om op te noemen. En dan moet je ook zeker de verfijnde schitterende chinoiserieën gaan zien. Lees meer

Van zoveel schittering, pracht en praal durft je hoofd wel eens te duizelen. 
  •  
  • Maak kennis met kasteel d'Ursel, parel van Hingene
  • Ontdek classicisme op zijn mooist
  • Bewonder de salons, de pronkkamers
  • Geniet van chinoiserieën in Quartier du Duc en de Madame  
Gratis reisgids downloaden

De voornaamste bezienswaardigheid van Hingene is het Kasteel d’Ursel met het bijhorende domein. Dit kasteel, oorspronkelijk een versterkt, stenen huis, werd later een ‘maison de plaisance’. Het werd door de Italiaanse architect Servandoni omgetoverd tot een pareltje van puur classicisme, de Italiaanse tierelantijntjes incluis. Vooral het interieur draagt zijn stempel. Met zijn brede oprijlaan en omgeven door een prachtig park van 42 ha (ooit 300) en de slotgracht, straalt het okergele kasteel pure klasse uit. Van 1740 tot 1964 was het kasteel in het bezit van de familie d’Ursel. Bij gebrek aan de nodige financiële middelen moest de familie het noodgedwongen verkopen. Na de verkoop kreeg het kasteel een aantal vage bestemmingen maar dankzij de aankoop door de provincie Antwerpen in 1994 kon het gelukkig van het verval gered worden. In 2004 ging het grotendeels gerestaureerde kasteel open als culturele instelling, waar nu geregeld concerten, feesten en tentoonstellingen plaatsvinden.

Als het kasteel geopend is dan kan je de vele pronkkamers, salons en appartementen bewonderen. Ze zijn prachtig na een zorgvuldige restauratie. De entreehal, nu gebruikt als receptieruimte en concertzaal met plaats voor 130 personen, is indrukwekkend. De witte en gouden kleurschakeringen in het hele gebouw verwijzen naar de 18de eeuw, terwijl de grijstinten dat doen voor de 19de eeuw. 

Merkwaardig zijn de twee ‘Quartier du Duc’. Een Quartier bestond uit drie appartementen. Van de hertog zelf zien we zijn bibliotheek met 116 meter boeken, zijn werkkamer en zijn hobbykamer. Nogal wat kamers zijn kamerhoog gedecoreerd met authentiek Chinees behang van handgeschept papier in blauw of rose, 8 sigarettenblaadjes dik en in verstek aaneengeplakt, dat afkomstig is uit Kantonese ateliers. Hiermee sloten de d’Ursels in de 18de en 19de eeuw aan bij de mode van die tijd met haar passie voor chinoiserieën. Ook in het ‘Quartier de madame’ en de kamers op de eerste verdieping vinden we overal ‘dessus de portes’ of deurstukken op basis van Chinese prenten terug. Laatst komen we in de ‘salle à manger’ met de grote spiegels en kroonluster met katrol.

Ook zin gekregen om het kasteel te bezoeken? Op de website www.kasteeldursel.be  kan je nog andere data zien waarop er activiteiten zijn en je zo als individuele bezoeker een deel van het kasteel kan bezoeken.

Reviews en beoordelingen Hingene

Heb je zelf tips of opmerkingen over Hingene: bezienswaardigheden en het kasteel? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info