Kalkense Meersen: uniek stiltegebied langs de Schelde

Wandel en geniet van een uitbundige vrije natuur in de Kalkense Meersen

Met een wandeling in en rond de Kalkense meersen maak je kennis met unieke stukjes natuur tussen Kalken, Uitbergen, Schellebelle en Wetteren. Je loopt op jaagpaden, langs het natuurgebied Wijmeers, een landschap van schorren en slikken. Daarna kan je nog meer genieten van een uitbundige vrije natuur, dat doe je dan in het hart van de Kalkense meersen. Lees meer

Voor een gezonde en rustgevende natuurwandeling moet je naar de Kalkense meersen. 
  •  
  • Ontdek de rustgevende Kalkense meersen
  • Wandelen langs de oever van de Schelde
  • Genieten van de pracht van de Wijmeers
  • Ontmoeting met de Wastine, Galloway's, Heisbroek
  • Hou de Kalkenvaart als gezelschap 

Kalkense meersen

Dit natuurgebied van ruim 800 hectare ligt aan de Schelde tussen de gemeenten Kalken, Uitbergen en Schellebelle. Vochtige graslanden wisselen elkaar af met grachten en slootjes ertussen gevlochten. Hier noemt de Schelde eigenlijk de Zeeschelde. Er is hier immers invloed van de getijdenwerking. Met de inplanting van pompen wordt ervoor gezorgd dat het waterpeil kunstmatig in bedwang wordt gehouden, soms met gevolgen voor de fauna en flora. Het Sigmaplan brengt echter opnieuw méér water waar nodig en herstelt hiermee de watervegetatie. Weidevogels komen terug en er worden steeds meer vissen gespot.

Wijmeers 1 en 2

Een GOG staat voor gecontroleerd overstromingsgebied. Bij gevaar van extreme hoge waterstand kan het water van de Schelde geborgen worden in weiden en vlakten. Zo krijgt het groengebied tegelijk bescherming als een stuk vrijheid terug. Want zo ontstaan schorren en slikken, vochtige graslanden en nabij Uitbergen ook een landduin. Infoborden langs de kant geven nog meer uitleg en details over de GOG's. 

Reviews en beoordelingen Kalkense Meersen

Heb je zelf tips of opmerkingen over Kalkense Meersen? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info