Aken: Dom en de Schatkamer van de Dom bezoeken

Cultureel werelderfgoed van twaalf eeuwen geschiedenis

De kathedraal (Dom) van Aken werd gebouwd in opdracht van Karel de Grote. De bouwgeschiedenis vangt aan in 794 met de Pfalzkapelle. Gedurende de daaropvolgende eeuwen werd er intens aangebouwd of verbouwd. De voornaamste aanpassing gebeurde in 1355 toen men een gotisch koor eraan toevoegde, dat klaar geraakte in 1414, bij de 600ste verjaardag van de dood van Karel de Grote. Lees meer

Bezoek de Dom van Aken, een imposante kerk van twaalf eeuwen oud.
 • Aken hotel 4* buiten de milieuzone

  Aken hotel 4* buiten de milieuzone

  Leonardo Hotel Aachen **** ligt net buiten de milieuzone (geen sticker nodig). Zeer dichtbij afrit snelweg A4. Goede verbindingen met openbaar vervoer. Parkeerkost ca. 6 euro/dag bij het hotel. Huisdieren toegestaan.
  va. € 85 - Boek nu
 • Karel de Grote gaf de opdracht
 • Meer dan 12 eeuwen geschiedenis
 • Doe een rondleiding en kom alles te weten
 • Bezoek zeker ook de Schatkamer van de Dom
 • Folder in het Nederlands te verkrijgen voor individueel bezoek
 • Hou rekening met de openingsuren
Gratis reisgids downloaden

Bijzondere bedevaartskerk

De Dom is een belangrijke bedevaartkerk. De aanleiding daartoe zijn bezienswaardige relikwieën die Karel de Grote kreeg uit Jeruzalem. Om de 7 jaar worden ze gedurende een korte periode getoond aan de bedevaarders. Die periode noemt men de ‘Heiligdomsvaart. De eerstvolgende keer is in 2021.

Bijzonder is het ‘Octogoon’ of achthoekig centrale deel. Dit dateert uit de jaren 800. Het was de eerste koepelkerk in onze contreien. Het mozaïek werd, na een verwijdering,  gelukkig opnieuw aangebracht in 1881 en dit volgens de ideeën van Baron de Béthune uit Gent. Opvallend is de grote Barbarossa-luchter uit de 12de eeuw. Dit zou het hemelse Jeruzalem moeten symboliseren.
 
De gotische koorhal (1355-1414) met zijn 32 meter hoogte is indrukwekkend zowel van buitenaf gezien als binnen. Je kan er het indrukwekkende Karelschrijn (1215) zien, een bladgouden schrijn met beenderen van Karel de Grote gemaakt n.a.v. de heiligverklaring van de Karolingische keizer. Het is meer dan twee meter lang en bijna een meter hoog. Het Mariaschrijn bevat vier bijzondere relieken: windsel en lendendoek van Christus, Mariakleed, grafdoek Johannes de Doper.

De troon van Karel de Grote, op de eerste verdieping, kan je echter alleen maar bezichtigen met een rondleiding. Van 936 tot 1531 werden in de Dom op die troon dertig koningen van het Duitse Rijk gekroond. Daarna vonden de kroningen plaats in Frankfurt. Andere niet te missen bezienswaardigheden zijn  het hoofdaltaar (ca. 1020) met het Pala d’oro, een bekleding in bladgoud met voorstellingen van het Lijden ven Christus. Een preekstoel uit 1014 met edelstenen erin verwerkt.

Als voorsmaakje moet je maar eens deze virtuele rondgang doen via deze link http://www.aachendom.de/panorama.html

Bezoek praktische tips

Meer details over het interieur bekom je via een Nederlandstalige folder bij de ingang voor een symbolisch bedrag. Met deze folder kan je individueel een bezoek doen. Hou dan wel rekening met de openingsuren. Via deze link kan je informatie vinden over een bezoek praktisch.

Tickets voor rondleidingen in de Dom verkrijg je bij de Dominformation (gebouw tegenover de schatkamer). Dat is ook de plaats waar je tickets kan kopen voor de schatkamer. Rondleidingen starten niet in de Dom, wel in de Dominformation. Meer informatie over bezoek praktisch lees je op  www.aachenerdom.de

Schatkamer van de Dom

De Domschatzkammer is één van de rijkste van Duitsland. Sacrale kunstschatten uit verschillende periodes worden er in een paar thema's tentoongesteld. Je kan er o.a. een Lotharings houten kruis met goud belegd bewonderen uit de 10de eeuw, een marmeren sarcofaag uit de 2de eeuw, de relikwiebuste van Karel de Grote (1350) in goud en zilver en nog veel meer. Een bezoek aan de Schatkamer van de Dom is een aanrader. Je kan best vragen bij de kassa naar de handige 'kleine wegwijzer.

Reviews en beoordelingen Dom

Heb je zelf tips of opmerkingen over Aken: Dom en schatkamer van de Dom? Plaats je beoordeling

Daan 30 januari 2020

handige gids met veel praktische tips waar ik wat aan heb. Ook handig dat ik meteen een hotel er bij krijg.

Romain Gilot28 oktober 2018

Zeer interessante reisinformatie. Alleen jammer dat je nergens vermeldt dat je de interessantste zaken van de dom enkel kan bezoeken met een gids. Wij trachtten om 12u nog een geleid bezoek te boeken, maar die waren alle volgeboekt voor die dag. Misschien interessant te vermelden dat je het koor en de troon van Karel de Grote enkel kan bezoeken met een gids. En misschien ook interessant te vermelden dat je een bezoek best vooraf per mail vastlegt! Antwoord redactie: Bedankt voor de toelichting. Klopt wat je schrijft. In onze reisgids verwijzen we naar de website waar je praktische tips vindt voor een bezoek.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info