Dom van Aken en schatkelder Dom bezoeken

Kathedraal brengt je terug naar de tijd van Karel de Grote

De kathedraal (Dom) van Aken werd gebouwd in opdracht van Karel de Grote op het einde van de 8ste eeuw. Vanzelfsprekend is die regelmatig verbouwd. De voornaamste aanpassing gebeurde in 1355 toen men een gotisch koor eraan toevoegde, dat pas klaar geraakte  in 1414, bij de 600ste verjaardag van de dood van Karel de Grote. In de Dom van Aken staan o.a. de troon en het reliekschrijn waarin de resten van Karel de Grote rusten. Lees meer

 • Hotel Buschhausen *** nabij Aken, inclusief halfpension

  Aken 3 dagen in hotel *** halfpension

  Hotel Buschhausen *** ligt op zo'n 2 kilometer van het centrum en het treinstation van Aken. 's Avonds geniet je dan van een heerlijke maaltijd in het restaurant Le Saladier.

  va.€ 109 - Boek nu
 • Karel de Grote gaf de opdracht tot de bouw
 • Waarom is de Dom een bedevaartkerk?
 • Doe de rondleiding en kom alles te weten
 • Bezoek zeker de Schatkamer
 • Folder in het Nederlands
Gratis reisgids downloaden

De troon, op de eerste verdieping, kan je echter alleen maar zien met een rondleiding. Het reliekschrijn staat gans op het einde van het koor en is te bezichtigen vanuit het cirkelvormige deel van de kerk. Van 936 tot 1531 werden in de Dom op die troon dertig prinsen tot keizer van het Duitse Rijk gekroond.

De Dom is eveneens een belangrijke bedevaartkerk. De aanleiding daartoe zijn bezienswaardige relikwieën die Karel de Grote kreeg uit Jeruzalem. Om de 7 jaar worden ze gedurende een korte periode getoond aan de bedevaarders. Die periode noemt men de ‘Heiligdomsvaart’. Eerstvolgende keer in 2021.

Bijzonder aan deze kerk is het ‘Octogoon’ of cirkelvormige deel van de Dom. Dit zou nog dateren van de periode van Karel de Grote (800) en was de eerste koepelkerk in onze contreien. Opvallend is de grote Barbarossa-luchter uit de 12de eeuw in deze cirkel. Dit zou het hemelse Jeruzalem moeten symboliseren. Meer details over de inrichting van de kerk bekom je via een Nederlandstalige folder bij de ingang voor een klein bedrag. Als voorsmaakje dit panorama. (http://www.aachendom.de/panorama.html)

Tickets voor rondleidingen in de Dom verkrijg je bij de Dominformation (bij het gebouw van de schatkamer). Dat is ook de plaats waar je tickets kan kopen voor de schatkamer. Rondleidingen starten niet in de Dom, wel in de Dominformation. Meer informatie op www.aachendom.de

Schatkamer van de Dom

De Domschatzkammer is één van de rijkste van Duitsland. Je kan er o.a. een Lotharings houten kruis met goud belegd bewonderen uit de 10de eeuw, een marmeren sarcofaag uit de 2de eeuw, de relikwiebuste van Karel de Grote (1350) in goud en zilver en nog veel meer. Deze moet je zeker bezocht hebben en dit kan het best met de handige 'kleine wegwijzer' die je kan krijgen bij de kassa.

Reviews en beoordelingen Dom

Heb je zelf tips of opmerkingen over Aken: Dom en schatkelder? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info