Aken: stadhuis onderging menige facelift

Bezoek het Rathaus, waar veel geschiedenis aan de muren kleeft

In Aken heeft men het over ‘das Rathaus’. Het gebouw werd in de 14de eeuw opgetrokken in gotische stijl op de plaats waar de palts stond van Karel de Grote, een complex van gebouwen en hallen rond de Koningshal dat het Europese machtscentrum vormde van die tijd. Die verbondenheid met Europa is er nog steeds want in de Kroningszaal van het stadhuis reikt men nu jaarlijks de Karlspreis uit aan wie zich uitzonderlijk verdienstelijk maakt voor de Europese eenheid. Lees meer

Het stadhuis bezoeken mag je niet overslaan tijdens jouw verkenning van Aken.
 • Aken hotel 4* buiten de milieuzone

  Aken hotel 4* buiten de milieuzone

  Leonardo Hotel Aachen **** ligt net buiten de milieuzone (geen sticker nodig). Zeer dichtbij afrit snelweg A4. Goede verbindingen met openbaar vervoer. Parkeerkost ca. 6 euro/dag bij het hotel. Huisdieren toegestaan.
  va. € 85 - Boek nu
 • Historisch rijk gebouw
 • Voorgevel heeft twee gezichten
 • Pareltjes die je niet mag missen: Weisser en Roter Saal, Krönungssaal
 • Bewonder de fresco's, topwerken uit 19de eeuw
 • Bezoek individueel of met rondleiding
Gratis reisgids downloaden

De noordelijke voorgevel is rijkversierd met beelden van Duitse koningen, reliëfs en wapens. Maar die gevel is al talloze malen van uitzicht gewijzigd. Zo kreeg die in de tweede helft van de 19de eeuw opnieuw een gotisch uitzicht. De zuidelijke gevel oogt wat minder spectaculair. Ook de torens zijn na de Tweede Wereldoorlog voorzien van een ander dak.

De kroonzaal op het eerste verdiep is het meest indrukwekkende door zijn gewelven. De fresco’s (1847-1861) van Alfred Rethel en leerlingen stellen de weldaden van Karel de Grote voor. Ze behoren tot de topwerken van de schilderkunst uit de 19de eeuw. Hier vonden de feestmaaltijden plaats die gehouden werden voor de koningen tijdens de middeleeuwen. Alles is uiteraard gerestaureerd na de Tweede Wereldoorlog.

Het stadhuis kan je individueel bezoeken (bezoekfolder in het Nederlands) of met rondleiding (in het Duits). Het is alle dagen open van 10 tot 18 uur maar door plechtigheden of evenementen is het soms gesloten. Kijk daarom eerst even op www.aachen.de/rathaus om geen ontgoochelingen op te lopen.

Reviews en beoordelingen Stadhuis

Heb je zelf tips of opmerkingen over Aken stadhuis? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info