Stadswandeling Aken gratis te downloaden

Bezoek de Aachener Dom, topattractie van Aken

Aken is bekend voor zijn Dom, de band met Karel de Grote, de mogelijkheden aan shopping, zijn musea, ... Aken is veelzijdig. De stad heeft zijn rijke geschiedenis mee. Tevens is Aken bekend als kuurstad omdat er heel wat heilzame warmwaterbronnen aanwezig zijn. Met deze wandelroute hoef je niets te missen. Lees meer

Wandel in de straten van Aken, bezoek de Dom, stap in de sporen van Karel de Grote, geniet van shoppen en terrasjes en veel meer.
 • Aken hotel 4* buiten de milieuzone

  Aken hotel 4* buiten de milieuzone

  Leonardo Hotel Aachen **** ligt net buiten de milieuzone (geen sticker nodig). Zeer dichtbij afrit snelweg A4. Goede verbindingen met openbaar vervoer. Parkeerkost ca. 6 euro/dag bij het hotel. Huisdieren toegestaan.
  va. € 85 - Boek nu
 • Combineer tijdens de wandeling cultuur met shopping
 • Reis terug naar de tijd van Karel de Grote
 • Bezoek de rijke schatkamer
 • Ontdek de boeiende musea van Aken
 • Kom langs historische prachtige gebouwen
Gratis wandelroute downloaden

(onderdeel van onze gratis reisgids)

Stadswandeling Aken op de kaart

Gebruik GPS voor je wandelroute door Aken: klik hier om de GPS-tracks te downloaden

Aken laat zich in deze wandelroute van zijn beste zijde zien. Althans, wij zorgden ervoor dat de belangrijkste bezienswaardigheden in een route van nog geen 3 kilometer toch allemaal vervat zitten. Lees hieronder alvast kort over enkele hoogtepunten uit de stadswandeling Aken.

Dom

De Dom van Aken is een belangrijke bedevaartskerk die een lange bouwgeschiedenis met zich meedraagt. De eerste delen van deze in alle opzichten schitterende kathedraal zijn al 12 eeuwen oud. Ze bevat onder meer belangrijke relikwieën die Karel de Grote verkreeg uit Jeruzalem. Om de 7 jaar (en dit al sinds 1349) worden ze gedurende een korte periode getoond aan de bedevaarders. Die periode noemt men de ‘Heiligdomsvaart’.

Het begon met de Pfalzkapelle in 794. In 1884 zou de 74 meter hoge toren worden gebouwd. Binnen zie je een grote rijkdom aan bezienswaardigheden: het octogoon, de Barbarossa luchter, de indrukwekkende gotische koorhal, het Karelschrijn, het Mariaschrijn, het hoofdaltaar en de preekstoel beide uit de 11de eeuw, en zo kunnen we nog een tijdje doorgaan. Doe een rondleiding of bezoek de Dom individueel. In de Dominformation kan je tickets bekomen. Daar moet je ook zijn om de Schatkamer van de Dom te kunnen binnengaan. Het is één van de rijkste van Duitsland. Een honderdtal sacrale kunstschatten zijn hier netjes per thema verzameld.

Karel de Grote

Ten tijde van het Karolingische rijk zou Karel de Grote (747-814) er een grote indruk nalaten, niet alleen voor Aken maar het latere Europa. Eerst was hij er koning van de Franken, vanaf 768. Hij liet in 778 zijn palts (koninklijk paleis) bouwen, zijn meest geliefde residentie en epicentrum van het Karolingische Rijk. Van de Aachener Paltz is inmiddels al veel verdwenen. Uit het paltz is later de Dom en het stadhuis uitgebouwd. Het huidige Katschhof-plein toont de contouren van de centrale binnenplaats van de paltz.

Hij verhief Aken tot hoofdstad van zijn rijk benoorden de Alpen in 794. Karel de Grote gaf opdracht tot de bouw van de Mariakerk, later uitgebouwd tot de Dom. Bij een bezoek aan Rome werd hij door de paus tot keizer gekroond in 800. Oorlogszuchtig als hij was, wist hij zijn rijk fors uit te breiden. Hij was heerser over het Frankische Rijk dat een groot deel van het huidige West-Europa omvatte. 

Historische gebouwen en musea

Het zijn er veel, historische gebouwen in Aken die méér dan een vluchtige blik waard zijn. We vernoemen het Rathaus, Haus Löwenstein, de Sankt Nikolauskirche, het Grashaus e.a.

Aan rijkgevulde musea heb je evenmin een gebrek in Aken. Kunst, meubilair en prachtige zalen zie je in het Couven Museum Haus Monheim. Het stadsmuseum Centre Charlemagne mag je niet overslaan. Het Internationales Zeitungsmuseum heeft een voorraad van 200 000 internationale dagbladen en een boeiend Mediamuseum. 

Warmwaterbronnen

Aken is bekend als een stad van kuuroorden. Bij kuuroorden horen uiteraard bronnen bij. In het gebouw waar de Toeristische Dienst gehuisvest is, bevinden zich de Elisenbrunnen. Het gebouw in classicistische stijl dateert van 1822 (heropgebouwd in 1948) en werd genoemd naar Elisabeth van Beieren. Het geldt als een symbool van Aken als kuuroordstad. Binnenin zal je merken dat heel wat bekende figuren al gingen kuren en een bezoek brachten aan de Elisenbrunnen.  

Reviews en beoordelingen Stadswandeling Aken

Heb je zelf tips of opmerkingen over Stadswandeling Aken? Plaats je beoordeling

Svea5 januari 2023

Super leuke wandeling, een echte aanrader

Verstraeten26 september 2022

Prima wandeling, wel eerder een verloederde stad. Ze zou duidelijk eens een opknapbeurt mogen gebruiken. De Dom is prachtig.

Ben8 augustus 2022

Een handige routebeschrijving. Dankbaar gebruik van gemaakt.

Paul 15 juli 2022

Net als de stadswandelingen Maastricht en Luik hebben we deze week genoten van de standswandeling Aken. Drie keer raak wat betreft een wandeling met vele hoogtepunten en een heldere beschrijving van de route en de bezienswaardigheden. Veel dank!

Mourits Bartholomeus3 februari 2022

Mooie route, mooie stad voor een kort verblijf. De aangrenzende lourusberg is zeker de moeite waard. Op de route is de oude stadspoort niet meegenomen, maar voor liefhebbers van oude gebouwen zeker de moeite waard

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info