Amsterdam: bezienswaardigheden en shoppen op de Dam

De Dam van Amsterdam: Koninklijk Paleis, Museum Madame Tussauds, de Nieuwe Kerk en heel veel winkels

Op de Dam zou de stad Amsterdam ontstaan zijn: er werd in de 13e eeuw in de Amstel een dam gebouwd. De Dam is nu een populaire verzamelplaats voor jongeren en een bezienswaardigheid die tijdens een citytrip Amsterdam niet mag ontbreken. Bezichtig er het Nationaal Monument en neem er op je gemak plaats om te genieten van de straatmuzikanten. Dit Amsterdamse monument dateert trouwens van 1956 en symboliseert de lijdende mensheid in oorlogstijd.

De Dam is meer dan zo maar een plein in Amsterdam. Het is het historisch hart van de stad en de locatie waar veel events van nationale betekenis plaatsvinden. 
 • Amsterdam 3 dagen alle promoties incl. ontbijtbuffet

  Amsterdam 3 dagen incl. ontbijtbuffet

  Promoties van 3 dagen Amsterdam inclusief ontbijtbuffet, hotels 3* en 4*, er is mogelijkheid om de Thalys als extra bij te boeken. Ook excursies en tickets kunnen in één proces extra gereserveerd worden.
  va. € 119 - Boek nu
 • Van stadhuis tot Koninklijk Paleis
 • Beleef de rijke historie van de Nieuwe Kerk
 • Fotografeer jezelf met een beroemdheid in Madame Tussauds
 • Shop in de Amsterdamse Kalverstraat
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 5

Koninklijk Paleis

Het Paleis op de Dam rust op houten palen; 13.659 om precies te zijn. Het was tussen 1648 en 1665 gebouwd naar ontwerp van Jacob van Campen en geldt als één van de belangrijkste historische en culturele monumenten uit de Gouden Eeuw in Nederland. Het Paleis op de Dam is een monumentaal bouwwerk, dat conform de stijl van het Hollands classicisme is gebouwd. In 1665 werd het als Amsterdams stadhuis in gebruik genomen; een functie die het tot 1808 behield. Toen Lodewijk Napoleon Amsterdam tot hoofdstad van Holland had benoemd, kreeg het stadhuis echter plots de functie van Koninklijk Paleis. Een leuk weetje is dat Lodewijk Napoleon in het Paleis een 'Koninklijk Museum' heeft gevestigd, met Amsterdamse stedelijke collecties die later de basis zouden vormen voor het Rijksmuseum.

Hoewel het nu nog steeds een 'Koninklijk Paleis' is, woont de koninklijke familie er niet. Leden van het Koninklijk Huis komen er wel ten minste éénmaal per jaar voor een officiële ceremonie. Tijdens staatsbezoeken wordt het bezoekende staatshoofd er officieel ontvangen en mag het staatshoofd er met gevolg blijven logeren.

Benieuwd wat internationale staatshoofden te zien krijgen? Je kan het Paleis op de Dam, op de dagen dat het officieel niet gebruikt wordt, bezoeken. In de zomer worden er vaak tentoonstellingen georganiseerd.

Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk is de Nationale Kerk van Nederland. Deze kerk is protestants en is gebruikt voor de kroning van de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Op 2 februari 2002 trad prins Willem-Alexander er in het huwelijk met prinses Maxima.

Er worden evenwel geen kerkdiensten meer gehouden in de Nieuwe Kerk. De 'Nationale Stichting De Nieuwe Kerk' organiseert er nu afwisselend tentoonstellingen en orgelconcerten. Ieder jaar op 4 mei wordt in de Nieuwe Kerk de Nationale Dodenherdenking gehouden, waarna een kranslegging bij het Nationaal Monument op de Dam volgt.

De Nieuwe Kerk is van zichzelf al een bezienswaardigheid, die een bezoek tijdens je citytrip Amsterdam meer dan waard is. Bezichtig er het monumentale orgel, waarvan de kast in 1655 is gemaakt door Jacob van Campen, en het Transeptorgel uit de 16e eeuw. Je kan er ook de graftombe van Michiel Adriaenszoon de Ruyter, gemaakt door Rombout Verhulst en Willem de Keyser, bezichtigen, als ook de praalgraven of grafkelders van Jan van Galen, Joost van den Vondel, Johannes Snippendaal en de weduwe Borski.

Madame Tussauds

Madame Tussauds heeft een perfecte ligging op een ideale locatie op de Amsterdamse Dam. Het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds in Amsterdam is één van de beste musea van haar soort van Europa. Uiteraard kan je er bekende sterren zien alsof ze in levende lijve bij je staan. Madame Tussauds Amsterdam biedt elk jaar weer een unieke belevenis met nieuwe items.

Nog meer in Amsterdam

Op het plein, tussen Madame Tussauds en het Koninklijk Paleis, ligt de bekende Kalverstraat: dé winkelstraat van Amsterdam en een waar walhalla voor de shopaholics. Een bezoek aan de Bijenkorf, gelegen aan de noordoostzijde van het Dam-plein, hoort er natuurlijk ook bij!

Ga aan de linkerkant van het Koninklijk Paleis achterom en dan naar rechts gevolgd door een afslag naar links tot aan de Raadhuisstraat. Op de hoek van deze straat kom je tevens langs een imposant gebouw. Tot 1987 was dit het hoofdkantoor van de Nederlandse Post. Zo'n 5 jaar later werd er het shoppingcenter Magna Plaza Amsterdam in geopend.

Wat verderop in de Raadhuisstraat zie je aan de overkant een honderd jaar oude winkelgalerij. Meteen krijg je een zicht op de Westerkerk Amsterdam. Net voor de kerk op je rechterhand, langs de Amsterdamse Keizersgracht, zie je tenslotte het homomonument.

Reviews en beoordelingen Dam

Heb je zelf tips of opmerkingen over Amsterdam: bezienswaardigheden en shopping op de Dam? Plaats je beoordeling

Carine De Bruyne1 november 2015

Handige, beknopte en toch duidelijke én volledige, wandeling en info. Zoals steeds !!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info