Geschiedenis Amsterdam

Ooit was Amsterdam de rijkste stad van de wereld

De legende vertelt ons dat twee Friese vissers de stad hebben gesticht nadat ze waren aangemeerd aan de oevers van de Amstel. De eerste bewijzen van het bestaan van Amsterdam dateren van 1275. De stad heeft een grote bloeiperiode gekend dankzij de problemen in Antwerpen in de 16e eeuw. Deze stad werd immers geplunderd door de Spanjaarden en de rijke kooplui zochten hun heil in Amsterdam.

  • Amsterdam 3 dagen alle promoties incl. ontbijtbuffet

    Amsterdam 3 dagen incl. ontbijtbuffet

    Promoties van 3 dagen Amsterdam inclusief ontbijtbuffet, hotels 3* en 4*, er is mogelijkheid om de Thalys als extra bij te boeken. Ook excursies en tickets kunnen in één proces extra gereserveerd worden.
    va. € 119 - Boek nu

Ze verplaatsten hun activiteiten naar deze stad en brachten vanaf de 17e eeuw welvaart in Amsterdam. Vandaar dat je nu diamantindustrie vindt in zowel Antwerpen als in de Nederlandse hoofdstad. Die handelaars hebben ook de Verenigde Oost- en West-Indische Compagnie opgericht. Zelfs New York is ontstaan als Nieuw-Amsterdam en heeft hier zijn wortels.

In diezelfde 17e eeuw werden ook de drie belangrijkste grachten gegraven: Heren-, Keizers- en Prinsengracht. Langs deze drie grachten vind je ook alle rijke koopliedenhuizen. De 18e en begin 19e eeuw was een donkere periode in het bestaan van de stad. Toen kwam Amsterdam onder Frans bewind. In 1806 werd het hoofdstad van Nederland doordat Lodewijk Napoleon, de broer van ..., zich hier kwam vestigen en gebombardeerd werd tot koning van Holland.

Lodewijk Napoleon werd nogal snel buiten gebonjourd en in 1850 begon een nieuwe rijke periode. Amsterdam bleef evenwel de titel van hoofdstad dragen, ofschoon de regering en het koningshuis in Den Haag zetelen. Amsterdam heeft een zeer explosieve groei gekend. Woonwijken werden aan de randstad gebouwd. Door de woningnood kwamen er ook woonboten te liggen in de grachten. Industrie en handel kregen ondersteuning door nieuwe wegen, tunnels en kanalen.

Reviews en beoordelingen Geschiedenis

Heb je zelf tips of opmerkingen over Geschiedenis Amsterdam? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info