Bezoek beroemde musea in het Museumkwartier

Museumkwartier met bezienswaardigheden als het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum

Wie van schilderkunst en de grote meesters houdt, kan geen citytrip Amsterdam ondernemen zonder naar het Museumplein te gaan. Dit plein werd na de Wereldtentoonstelling van 1883 aangelegd en dankt zijn naam aan het Rijksmuseum, dat hier in 1885 z'n deuren opende. Nadien kwamen hier nog het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum als ook het Concertgebouw bij. Lees meer

Eén van de bekendste pleinen in Nederland en een echte toeristische trekpleister: het Museumplein. Vanop het 'Ezels Oor' heb je een prachtig uitzicht op het plein en z'n 3 beroemde musea.
 • Amsterdam 3 dagen alle promoties incl. ontbijtbuffet

  Amsterdam 3 dagen, optie Thlays

  Promoties van 3 dagen Amsterdam inclusief ontbijtbuffet, hotels 3*. Ook Thalys, excursies en tickets kunnen in één proces extra gereserveerd worden.
  va. € 199 - Boek nu
 • Bezoek het vernieuwde Rijksmuseum
 • Bekijk 200 werken van Vincent Van Gogh
 • Bezichtig moderne kunst in het Stedelijk Museum
 • Geniet van de grote meesters
 • Aanschouw Rembrandt's topwerk: 'de Nachtwacht'
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,5

Naast deze wereldvermaarde musea, die je met behulp van onze gratis reisgids kan bezoeken, vind je op dit plein ook nog verschillende stadsvilla's, opgetrokken in de bouwstijl van begin 20e eeuw. Ook het Amerikaanse Consulaat en het voormalig ziekenhuis Boerhaave kliniek bevinden zich op het Museumplein.

Rijksmuseum

In april 2013 werd het Rijksmuseum na een jarenlange grondige verbouwing, herindeling en restauratie heropend. Het Rijksmuseum opende voor het eerst haar deuren in 1885, naar het neo-classicistische ontwerp van de beroemde Nederlandse architect PJH Cuypers, die ook verantwoordelijk was voor het Centraal Station van Amsterdam. Het gebouw zelf staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De verbouwing nam maar liefst 10 jaar in beslag. In de 12 maanden na de officiële heropening door Koningin Beatrix trok het Rijksmuseum niet minder dan 2,7 miljoen bezoekers. Het Rijksmuseum kan dan ook met recht en rede het grootste en bekendste museum van Nederland genoemd worden en is een bezienswaardigheid die je niet mag missen tijdens je citytrip Amsterdam!

Op 16 mei 2015 ontving het Rijksmuseum de 'European Museum of the Year Award'. Het dankt deze award aan de nieuwe indeling (ruim 200 zalen!), de restauratie van de muurschilderingen, het Aziatische paviljoen en de meertalige informatie voor bezoekers. Sinds de heropening kan je door een 'tijdslijn' lopen, waar je schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunstvoorwerpen uit dezelfde periode bij elkaar ziet staan. Maar het Rijksmuseum is wellicht nog het meest bekend om de beroemde schilderijen die het huisvest. Denk maar aan 'De Nachtwacht' van Rembrandt van Rijn of 'Het Melkmeisje' van Johannes Vermeer. Ook kunstwerken van Frans Hals en tal van andere Hollandse Meesters. Deze schilderijen zijn te zien in de Eregalerij. Een bezoek aan het Rijksmuseum biedt je een overzicht van de Nederlandse schilderkunst van de 15e tot de 20e eeuw, maar met een nadruk op de 17e eeuwse meesters. 

Daarnaast is er in dit Amsterdamse museum ook aandacht voor beeldhouwkunst, Aziatische kunst en de Nederlandse geschiedenis. Breng eens een bezoek aan de website van het Rijksmuseum: www.rijksmuseum.nl

Van Gogh Museum

Het moderne Van Gogh Museum, één van de toppers van het Museumkwartier, werd speciaal ingericht om ruim 200 schilderijen van Vincent van Gogh onder te brengen. Je kan er zowel landschappen, zelfportretten en stillevens van zijn hand bewonderen. Wereldberoemde werken zoals 'De Aardappeleters', 'Het Gele Huis', 'Zonnebloemen', 'Irissen' en 'De Slaapkamer' worden getoond. Maar daarnaast vind je in het Van Gogh Museum ook nog 500 tekeningen en 700 brieven (vooral aan zijn broer Theo), als ook zijn verzameling Japanse prenten.

Daarnaast bezit het Van Gogh museum Amsterdam ook een rijke collectie kunstwerken van andere kunstenaars uit de 19e eeuw, veelal van vrienden en tijdgenoten van Van Gogh, maar ook van zijn navolgers. Denk maar aan Paul Gauguin, Claude Monet, Pablo Picasso, Georges Seurat, Paul Signac, Henri de Toulouse-Lautrec en Jozef Israëls. 

Het Van Gogh Museum is één van de bezienswaardigheden die je tijdens je citytrip Amsterdam niet mag missen. In 2011 was dit museum met 1,5 miljoen bezoekers, het best bezochte museum van Nederland. In mei 2013 is het Van Gogh Museum, na een grondige onderhoudsbeurt die 7 maanden in beslag nam, heropend. Meer informatie over het Van Gogh museum vind je op www.vangoghmuseum.nl

Stedelijk Museum

Alhoewel de naam het niet direct aangeeft, zijn in het Stedelijk Museum Amsterdam moderne en hedendaagse kunstwerken ondergebracht. Je merkt het echter snel genoeg, wanneer je de moderne inkomhal betreedt aan het Museumplein. Ook aan het Stedelijk Museum is enkele jaren verbouwd. In 2004 werd het plan voor de renovatie in combinatie met nieuwbouw van architectenbureau Benthem Crouwel goedgekeurd. Het nieuwe gebouw kreeg door z'n opvallende vorm de bijnaam 'de badkuip', maar het belangrijkste is dat het nieuwe Stedelijk Museum nu over een expositieruimte van 8.000m² beschikt, een verdubbeling ten aanzien van het oorspronkelijke gebouw. In september 2012, 8 jaar later, ging het museum weer open voor publiek.

De kunst die je in het Stedelijk Museum kan zien, gaat van Van Gogh en Picasso tot recente moderne kunstenaars zoals Appel, Mondriaan en Warhol. Dit op de voet gevolgd door hedendaagse kunstenaars, die nu nog niet erg beroemd zijn. Het Stedelijk Museum bezit één van de rijkste verzamelingen moderne kunst (ca. 90.000 kunstwerken) in Europa, waarbij vrijwel alle belangrijke stromingen van de 20e en 21e eeuw voorkomen. Klemtoon ligt op stromingen zoals De Stijl, het Bauhaus, CoBrA, Popart enz.

In het 'nieuwe' Stedelijk Museum zijn ook heel wat mogelijkheden om tijdelijke evenementen te organiseren. Zo kunnen er ook grote hedendaagse werken tentoongesteld worden. Meer informatie vind je op www.stedelijk.nl. Op deze website kan je de volledige collectie online raadplegen.

Foto: ©iStockphoto.com/adrian beesley 

Reviews en beoordelingen Museumkwartier

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezoek wereldvermaarde musea in het Museumkwartier Amsterdam? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info