Mooie kerken in Bordeaux

Kom de pracht aan kerken in Bordeaux ontdekken

Bordeaux staat goed gevuld met kerken. Over de basiliek lees je op een andere pagina. Stuk voor stuk zijn de kerken in Bordeaux het waard om ze van dichterbij te gaan bekijken. Gevels die soms zo in detail zijn uitgewerkt dat het bijna pijn doet aan de ogen. Grote en minder grote, oude en heel oude. Zowel de basiliek als de kathedraal van Bordeaux zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Lees meer

Je bent een tijdje zoet als je alle kerken van Bordeaux binnen en van buiten wil bezichtigen.
  •  
  • Kom ze bewonderen, de kerken van Bordeaux
  • Saint-Eloi: drie identieke portalen
  • Kathedraal Saint-André: imposant en mix van stijlen
  • Saint-Paul: prachtige beeldengroep
  • Saint-Pierre: origineel portaal
  • Notre-Dame: wat een barokgevel!
Gratis reisgids downloaden

Cathédrale Saint-André

Groots, monumentaal, imposant in een mengeling van stijlen is de beste omschrijving die je aan deze kathedraal kan geven. Dat ze historisch zeer belangrijk is moet blijken uit het feit dat ze voorkomt op de lijst van het Unesco Werelderfgoed. Wat je zeker moet gezien hebben is de dubbele Porte Royale met zijn beeldengroepen en het gotische koor.

Het is het grootste religieuze monument van Bordeaux (124 m lang, 18 m breed). De kathedraal werd ingewijd in 1096. Ze toont verschillende stijlen door elkaar. De westelijke gevel oogt heel karig zonder de minste franjes. Het is ook het oudste deel van de kerk. Helemaal anders is de noordelijke zijde met de centrale Portail royal. Let op de uitbeelding van ‘Het Laatste Avondmaal’ op het onderste gedeelte van de timpaan en Hemelvaart. Rechts ervan is nog een andere Portail royal, minder opvallend omdat die wat achteruit gedrongen ligt.Het zuidportaal ziet er iets massiever uit door de twee vierkanten torens. Let op de drie rozetten, de sierlijke bogen. Let op de grote steunberen en luchtbogen aan de zijkant om de muren van de kathedraal overeind te houden (helt lichtjes over naar de westkant).

Binnen valt de grijze kleur op wat een kille indruk nalaat. Merk het verschil tussen het romaanse schip en het gotische koor. De preekstoel met marmer bekleed uit de 18de eeuw, het koor (14de eeuw) met rondom de zijkapellen, het renaissance orgel zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van het interieur. En je kan niet naast de onregelmatigheid zien van de steunberen en de luchtbogen om de stabiliteit te verzekeren. 

Ook deze kerken bezichtigen

De église Saint Eloi vind je in de Rue St. James bij de Grosse Cloche. Opvallend zijn de drie portalen die identiek aan elkaar zijn. Zo lijkt het toch, maar de waarheid is dat één ervan origineel is en de twee andere zijn reconstructies, weliswaar uit 1828. Het belfort dat hier heeft gestaan, is helaas verdwenen. Binnen kijk je naar zeer mooie glas-in-loodramen.

Een Jezuïetenorde liet de église Saint-Paul bouwen, voltooid in 1676. Je komt ze tegen tijdens de stadswandeling in de Rue des Ayres. Opvallend is hier dat er geen zijbeuken zijn maar een langgerekt kerkschip. Langs de buitenkant is het niet veel speciaal, dus gaan we eens binnengluren. Daar is een beeldengroep een blikvanger, het l'apothéose de Saint-François-Xavier, een prachtig werk van Guillaume Il Coustou. Het bevindt zich in het hoogkoor. 

De église Saint-Pierre op de Place Saint-Pierre dateert uit de 15de eeuw, maar het huidige aanzicht is het resultaat van een renovatie in de 19de eeuw. Enkel het portaal is nog origineel. De Notre Dame op de Place du Chapelet is een vroegere kapel van de dominicanen. Ze heeft een zeer fraaie barokgevel met een reliëf waar de H. Maria op prijkt. Ze is niet veel open.  

Reviews en beoordelingen Mooie kerken

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezienswaardigheden Bordeaux? Plaats je beoordeling

Harry23 januari 2021

Goede praktische reisgids om veel over Bordeaux te weten te komen met handig kaartje wandelroute.

Marijke Discart7 maart 2019

Zeer mooie wandeling met de belangrijkste bezienswaardigheden. Met de boot naar cité du vin is zeker een aanrader en dan een wandeling langs de kade om dan met de moderne tram terug te keren. Deze stad is echt een bezoek waard. Er is de laatste jaren veel in geïnvesteerd.

Stefaan Deryckere25 juli 2017

Heel mooie stadswandeling waarbij je zowel de historische gebouwen als de mooie winkelstraten ontdekt.

Michel Theuwissen22 juni 2016

Prima gids voor een oppervlakkige kennismaking met Bordeaux.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info